Directorul general al DGFP trage de urechi Garda Financiara

marți, 19 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Directorul general al DGFP trage de urechi Garda Financiara

Ieri, la aproape doua luni de la inceputul acestui an, conducerea DGFP Vaslui a avut un briefing cu presa, subiectul principal fiind prezentarea datelor de bilant din anul 2001 a acestei institutii. Directorul general Alec Bujorianu a precizat inca de la inceputul intilnirii ca anul 2001 a insemnat un proces de reorganizare a finantelor publice vasluiene, fiind infiintate Directia de Control Fiscal, sub conducerea directorului general adjunct Eusebiu Anitei, Directia de Administrare a Venturilor Statului, sub conducerea directorului general adjunct Elena Dumitriu, Directia Trezorerie, sub comanda directorului Andrei Botezatu, alaturi de sase servicii independente. Tot de la sfirsitul anului trecut Garda Financiara, sectia Vaslui, a trecut in subordinea DGFP. In judet exista acum cinci administratii ale Finantelor Publice, la Vaslui, Birlad, Husi, Negresti si Murgeni. In total, in finantele publice vasluiene lucreaza 472 de persoane.
Peste 14.000 de contribuabili in judetul Vaslui
Bujorianu a spus ca la 31 decembrie 2001 in judetul Vaslui erau inregistrati 14.868 contribuabili, din care 7.511 persoane juridice si 7.357 asociatii familiale si persoane fizice. Din acestia, doar 12.407 sint contribuabili activi. Aici se mai adauga inca 30.000 de contribuabili, persoane fizice. El a spus ca anul 2001 a fost unul de virf in colectarea veniturilor la bugetul statului, cauza fiind o usoara crestere economica. Pe total, au fost colectate venituri in valoare de 995 miliarde lei. "Anul 2001 a insemnat si anul in care s-a introdus impozitul pe venitul global. Aceasta a insemnat un volum mare de munca, mai ales ca specialistii nostri nu au avut experienta in domeniu, iar in anumite momente nici tehnica nu ne-a ajutat prea mult, din cauza caldurii excesive. Multi salariati au lucrat si simbata si duminica, ba chiar unii au lucrat si noaptea", a afirmat directorul general. Ca sume, s-a stabilit ca statul are de returnat la o parte dintre contribuabili suma de 11,5 miliarde de lei, in timp ce alta parte a contribuabililor datoreaza statului suma de 6 miliarde.
Mii de controale la agenti economici
In 2001, au fost executate 8.810 controale fiscale, la 5.376 dintre firmele controlate fiind descoperite diverse situatii de evaziuni fiscale. Sumele atrase suplimentar la bugetul de stat, ca urmare a acestor controale, se ridica la 276 de miliarde de lei, cu 44 miliarde mai mult fata de anul 2000. Pentru 2.050 de agenti economici s-au aplicat amenzi in valoare de 9,5 miliarde lei. In 10 cazuri au fost sesizate organele de urmarire penala. Fenomenul de evaziune fiscala, in date si cifre sintetice, inseamna stabilirea unui TVA suplimentar in suma de 19,4 miliarde lei, impozit pe profit suplimentar in valoare de 8,9 miliarde, confiscari de bunuri in suma de 7,9 miliarde si accize suplimentare in valoare de 19 miliarde. Directia de Control Fiscal a efectuat 15 controale solicitate de organele de politie si 12 solicitate de Garda Financiara. Printre actiunile mai importante ale anului 2001, se numara si actiunea "Gaterul", in cadrul careia au fost efectuate 85 de verificari la persoane care au debitat si valorificat material lemnos, fiind aplicate amenzi in suma totala de 89 de milioane de lei.
Banii contribuabililor au ajuns in visteriile finantelor vasluiene
Pasiunea vasluienilor pentru cistiguri facile si imediate s-a concretizat, in 2001, si prin cumpararea de la subunitatile fiscale din teritoriu a 51.252 certificate de trezorerie, din care au fost rascumparate titluri in suma de 487 de miliarde de lei, raminind in sold o suma de 145 de miliarde la 31 decembrie. In ceea ce priveste activitatea de confiscare si valorificare a marfurilor alimentare, valoarea totala a acestor bunuri s-a ridicat la 550 de miliarde de lei. Incepind cu data de 1 ianuarie 2002, toate bunurile confiscate in Vama Albita vor fi vindute prin intermediul DGFP.
Firme vechi de sase-sapte ani nu au vazut nici un controlor. Pina acum.
Directorul Alec Bujorianu a trecut la capitolul nerealizari faptul ca exista in judet firme infiintate in urma cu 5-6 ani de zile, care nu au fost controlate deloc pina acum. "Mai avem 3-400 de astfel de agenti economici care sint in planul de nostru de control din acest an si care nu au fost controlati niciodata, desi unii au fost infiintati in ’92, ’93, ’94. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei care erau atunci pe functii nu au facut nici un control la unele societati. Intrucit anul trecut am avut un volum mare de control, fiind in control la 1.500 de firme aflate sub incidenta legii 314/2001, plus cele 100 de controale fiscale la firme care au solicitat scutiri la plata majorarilor, nu am reusit sa facem aceste verificari", a declarat directorul Bujorianu. El s-a mai referit si la activitatea Garzii Financiare, spunind ca munca salariatilor din acest compartiment nu s-a ridicat la nivelul dorit. "In general, Garda Financiara s-a rezumat la niste controale superficiale si nu spre activitatile care conduceau la evaziune fiscala. Voi analiza saptaminal activitatea fiecarui salariat din Garda Financiara, intrucit aceasta sectie are toate dotarile, dar rezultatele sint sub asteptari", a conchis usor amenintator Alec Bujorianu. (Daniel TANASUC)

Comentarii