Eveniment muzical de exceptie si snobi cu nimic exceptionali

luni, 11 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Eveniment muzical de exceptie si snobi cu nimic exceptionali

Ieri, sala mare a Casei de Cultura "Constantin Tanase" Vaslui a fost gazda unui concert extraordinar, realizat de Clubul Rotary Vaslui. Sub bagheta "regizorala" a presedintelui Rotary Club din municipiul resedinta, Virgil Cadar, cel care ajutat de membrii Clubului a facut posibil acest eveniment, s-au prezentat orchestra Filarmonicii de Stat din Iasi si Corul "Gavriil Muzicescu". Peste 600 de spectatori au putut urmari un spectacol muzical extraordinar, ultimul de acest gen fiind organizat la Vaslui in urma cu 20 de ani in urma. La pupitru s-au aflat doi dirijori de exceptie, dirijorul german Dietrich Scholler-Manno, care a terminat Conservatorul din Hanovra, sub indrumarea unui profesor de origine romana stabilit la Londra, si dirijorul iesean Doru Morariu. Concertul a avut scop caritabil, toti cei care au primit invitatii donind diverse sume pentru sustinerea tinerelor talente din municipiul Vaslui.
Printre invitatii de onoare s-a numarat si guvernatorul districtului Romania – Moldova
Asa cum era de asteptat, organizarea la Vaslui a acestui concert simfonic a fost onorata de prezenta unor membri de seama ai altor cluburi Rotary din tara. Au fost prezenti la eveniment membri Rotarieni de la Cluburile din Iasi (Rotary Club Iasi si Rotary Club Iasi 2000), Arad, Braila, Suceava, Brasov. Printre invitatii de marca s-a numarat si Guvernatorul Districtului 2241 Romania – Moldova, Dan Seceleanu, acompaniat de asistentul sau, Ionel Mihalache. "E prima oara cind vin la Vaslui si am ramas placut surprins de curatenia acestui oras. Prezenta noastra aici se datoreaza, in mod categoric, sprijinului pe care dorim sa-l acordam nou-infiintatului Club Rotary in orasul dumneavoastra. Activitatea noastra in tara este axata pe reabilitarea caselor de copii, a orfelinatelor, azilelor de batrini si, nu in ultimul rind, ajutorarii copiilor supradotati. Un singur exemplu am sa va dau in acest sens: al doilea personaj, ca importanta, in Microsoft, este un roman. Avem talente de exceptie care trebuiesc ajutate", a spus Guvernatorul Seceleanu. Cea mai mare realizare a Rotary International, la nivel mondial, este demararea, inca din 1996, a campaniei mondiale impotriva poliomielitei, boala care va fi eradicata, se spera, in 2005, atunci cind aceasta organizatie va implini 100 de ani. Dan Seceleanu a mai spus ca in tara, alaturi de cele 42 de Cluburi existente, se vor mai infiinta in scurt timp alte noua, trei dintre ele asteptind sa primeasca de la sediul central din SUA Carta care le va recunoaste apartenenta la celelalte 29.000 de cluburi din lume.
Gazdele vasluiene au depus un efort urias
Dupa cum ne-a spus Virgil Cadar, presedintele Rotary Club Vaslui, Filarmonica din Iasi a concertat la Vaslui in urma cu 16 ani. Cu prilejul prezentei la Vaslui, organizatorii au gindit, pentru reusita actiunii, si acordarea titlului de membru de onoare al acestui Club Rotary celor doi dirijori de marca veniti la Vaslui, pentru promovarea idealurilor Rotariene. Totodata, din suma strinsa ca donatie, trei copii din cadrul Ansamblului de pe linga Scoala de Muzica Vaslui, care au concertat intre doua momente artistice, vor primi in zilele urmatoare cite un instrument profesional, in nume propriu, in timp ce alti copii vor primi burse de studii. Totodata, ne-a precizat Virgil Cadar, acest ansamblu va fi luat sub tutela Rotary Club Vaslui, pentru promovarea in diverse actiuni ale Cluburilor similare din tara. Un amanunt de ultima ora, furnizat de presedintele Cadar, a fost si prezenta a 10 studenti ieseni, membri ai Rotaract Iasi.
Bujor Prelipceanu i-a invitat pe oficialii prezenti sa mai cheme Filarmonica la Vaslui
Cuvintul de deschidere l-a avut Bujor Prelipceanu, directorul Fialrmonicii de Stat din Iasi. "Din cite tin eu minte, ultimul concert la Vaslui s-a derulat in urma cu 20 si ceva de ani in urma. Poate ca, avind in vedere importanta evenimentului de astazi, autoritatile locale vor fi sensibilizate de acest prim concert si vor programa si alte intilniri ale Filarmonicii cu publicul vasluian", a spus Prelipceanu, facindu-i pe oficiali sa se faca mititei in scaune. Reputatul conducator de Filarmonica a mai spus ca, din momentul in care colectivul a aflat ca va urma sa sustina un concert la Vaslui, s-a creat o stare de emulatie cu totul aparte printre membri. Asa cum era de asteptat, concertul a fost deschis de Rapsodia Romana nr.1 a lui George Enescu.
Cine au fost spectatorii?
Ochii jurnalistilor, asa cum era de asteptat, s-au atintit asupra "melomanilor" inraiti ai Vasluiului. Mai noi sau mai vechi guvernanti, absolventi de facultati care nu au nimic in comun cu muzica sau pur si simplu silitori absolventi de liceu, personaje celebre pentru "tunurile" date, sumedenie de directori de servicii descentralizate, cu totii s-au ingramadit ieri la concert, mai ceva ca la videoconferinta saptaminala a premierului. Aceasta adunatura, apreciata de unii comentatori ad-hoc mai mult ca dovada de snobism decit pasiune pentru muzica simfonica, nu a avut prea multe in comun cu manifestarea culturala cu totul exceptionala. Intrucit au platit sute de mii si milioane pentru a sta pe un loc in sala, totul a avut in final un sens. Citeva persoane mai hitre au spus ca daca teroristii lui Bin Laden ar fi pus vreo doua bombe in sala, astazi Nastase ar fi fost la Vaslui sa caute inlocuitori celor disparuti, avind in vedere numarul mare de smecheri, pardon, oficiali, de pe metrul patrat. In rest, ramine cum am stabilit. (Daniel TANASUC)

Comentarii