Examenele de grad golesc buzunarele profesorilor

marți, 27 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Examenele de grad golesc buzunarele profesorilor

Desi invatamintul este considerat prin lege prioritate nationala, multitudinea de contraste si paradoxuri fac ca foarte multi profesori tineri sa regrete pasul pe care l-au facut cind au optat pentru aceasta meserie.
Una dintre practicile cele blamate in ultima vreme de toata lumea, dar careia vrind-nevrind cu totii sint obligati sa se conformeze, este examenul de grad. Considerat ca facind parte din activitatea de perfectionare si pregatire continua a personalului didactic si didactic-auxiliar, acest examen ii obliga pe profesori sa scoata bani frumosi din buzunar, pe care ii vor recupera cu greu in aproape doi ani si jumatate.
Conform articolului 160 din Legea invatamintului nr. 84/1995, perfectionarea personalului didactic din invatamintul preuniversitar "este coordonata de Ministerul Invatamintului (Ministerul Educatiei si Cercetarii, dupa denumirea actuala – n.r.) care asigura finantarea (!) si se realizeaza in institutii de invatamint superior, prin facultati, departamente si catedre, pentru perfectionarea pregatirii de specialitate". Totusi, prevederea referitoare la finantare se bate cap in cap cu articolul 89 din aceeasi lege, care confera facultatilor autonomie universitara. O consecinta directa a acestei autonomii este perceperea de taxe pentru pregatirea examenului de grad.
Cu alte cuvinte, profesorii sint nevoiti sa cheltuie pentru perfectionarea lor sume importante care pot oscila intre 3 si 5 milioane de lei. Cistigul imediat la leafa trece cu putin peste 100.000 de lei.
"Nu este corect ca facultatile sa ne ceara bani pentru ca, la urma urmei, noi le furnizam «materia prima» pentru activitatea lor. Daca noi nu am pregati elevii in invatamintul preuniversitar, pe cine ar mai pregati ei la cursurile universitare?", a declarat un profesor de la un liceu vasluian, care, desigur, a vrut sa ramina anonim.
Taxele oscileaza in functie de grad si facultatea unde are loc pregatirea
Cei trei mari "pasi" pe care un profesor debutant ii are de parcurs in activitatea profesionala sint: definitivatul, gradul II si gradul I.
Culmea e ca, desi examenele de grad nu sint obligatorii, nesustinerea lor poate conduce in timp la pierderea catedrei; neobtinerea definitivatului inseamna pierderea calitatii de titular si desfacerea contractului individual de munca.
In Statutul Personalului Didactic sint prevazute etapele si modul de realizare a perfectionarii pregatirii profesorilor. Fiecare etapa presupune pregatirea in cadrul unui centru universitar.
Pina la instaurarea autonomiei universitare, profesorii cheltuiau bani doar pe cazare si masa. Acum, cazarea si masa inseamna cel putin un milion de lei, pentru o saptamina de perfectionare. Daca profesorul nu are rude, facultatea ii va pune la dispozitie un loc la camin contra sumei de 100.000 de lei pe zi. La preturile de azi si masa zilnica costa ceva, in cazul in care profesorul nu si-a luat oala cu ciorba de acasa. Pe linga aceste sume, deloc de neglijat, profesorii platesc si taxe de examinare de aproximativ un milion de lei, cu mici diferente in functie de facultate.
"La gradul intii se plateste o taxa de un milion de lei pentru un «colocviu» de admitere, in care candidatul isi prezinta, in zece minute, tematica si bibliografia pe care are de gind sa o abordeze. Deci facultatea cistiga un milion de lei in zece minute fara sa cheltuiasca 500 de lei pe o coala de hirtie. La 60 de profesori audiati intr-o singura zi facultatea realizeaza 60 de milioane de lei. Mai urmeaza trei inspectii speciale precum si sustinerea unei lucrari metodico-stiintifice, in fata unei comisii, formata din profesori universitari, care nu se deplaseaza fara a fi platiti", a declarat un alt cadru didactic.
Cheltuielile nu se opresc aici. Conform unui obicei "impamintenit" cel care sustine un astfel de examen este bun de cinste in fata colegilor si conform zicalei "obrazul curat cu cheltuiala se tine". Asta inseamna tot cam un milion de lei. Pentru un tinar profesor fara sprijin, falimentul este un cuvint prea blind.
Sindicatele vasluiene vor expune aceasta problema federatiilor
Liderii sindicatelor afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint au de gind sa dezbata aceasta problema la nivel central. Ei au declarat ca perceperea de taxe de catre universitati reprezinta un abuz, pentru ca primul interesat de perfectionarea cadrelor didactice este ministerul, care ar trebui sa reglementeze aceasta problema. (Paul TEODOR)

Comentarii