Inspectoratul Scolar si profesorii se dau in judecata unii pe altii

vineri, 28 ianuarie 2000, 00:00
4 MIN
 Inspectoratul Scolar si profesorii se dau in judecata unii pe altii

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui si sindicatele din invatamintul judetean se vor da reciproc in judecata.
Actiunea grevista din invatamint a fost tratata cu raceala de guvernanti, probabil pentru a fi in ton cu vremea. Conducatorii, de la nivelul inalt al scaunelor "domnesti", au incercat "marea cu degetul", sfidind protestele unui numar important de intelectuali.
Ultima "gaselnita" a executivului, prin Ministerul Educatiei Nationale (MEN), a fost incadrarea punctelor de pe lista de revendicari a grevistilor in categoria conflictelor de drepturi, care sint de competenta instantelor judecatoresti. Astfel, inspectoratele scolare au fost bagate "la inaintare" si obligate sa inainteze in instanta actiuni pentru incetarea imediata a grevei.
Ieri dimineata, Ionel Armeanu Stefanica, inspector scolar general, i-a convocat pe liderii celor doua sindicate judetene pentru a-i informa despre ultimul fax trimis de MEN. Armeanu a mentionat ca, desi au existat negocieri directe cu sindicatele vasluiene, nu au fost considerate legale, deoarece au avut loc inaintea inregistrarii conflictului de munca la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Cele doua parti beligerante au cazut de acord cu actionarea reciproca in instanta.
Desi, conform legii, se afla de partea cealalta a baricadei, atit inspectorul Armeanu, cit si Silvia Moruzi, juristul DGMPS, au spus ca, omeneste, le dau dreptate grevistilor.
Ionel Stefanica Armeanu ne-a declarat: "Eu, ca institutie, sint obligat sa solicit instantei de judecata incetarea grevei. Conform unei adrese care ne-a fost trimisa de Directia Generala de Munca si Protectie Sociala, revendicarile sindicalistilor nu fac obiectul unui conflict de interese. Ca atare si sindicatele trebuie sa dea in judecata Inspectoratul Scolar. Practic, procesul va ajunge, in cele din urma, la Judecatoria sectorului I Bucuresti, care este institutia abilitata pentru astfel de situatii."
"MEN nu are cum sa obtina cistig de cauza"
Constantin Rupa, liderul UJSI "Spiru Haret" a declarat ca actionarea in instanta nu inseamna renuntarea la greva, care va continua. Interesant este ca, ieri dupa-amiaza, pe adresa UJSI au sosit vesti contractictorii de la liderii Federatiei "Spiru Haret" (FSH). In cursul discutiilor de ieri, dintre FSH si reprezentantii MEN, a reiesit ca ministerul se confrunta cu probleme interne si ca ultimul ordin nu a fost semnat de catre ministrul Marga. Mai mult, a inceput sa circule zvonul ca Marga e pe cale sa demisioneze.
Sorin Tiplea, presedintele "Didactica", a declarat ca Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), de care apartine, reusise sa inscrie conflictul de munca la MMPS, iar ultimul ordin MEN este intangibil cu actiunea FSLI. Tiplea a catalogat ultima incercare a ministerului drept o smecherie similara cu cea cu care au fost speriati ceferistii.
Conducerea Sindicatului Invatamint "Tutova" a luat deja hotarirea ca astazi sa initieze actiunea de dare in judecata a ISJ Vaslui. Totusi, acest razboi al proceselor nu va afecta cu nimic continuarea grevei generale si astazi.
"Oricum, sintem hotariti sa continuam greva generala. MEN nu are cum sa obtina cistig de cauza intrucit fiecare sindicat din teritoriu a efectuat toate etapele legale pentru declansarea acestui conflict de munca. Faxul nu este altceva decit o tentativa de dezbinare a sindicalistilor din invatamint. Tocmai de aceea, mentionam inca odata, ca trebuie sa raminem uniti si sa luptam pina la capat", ne-a declarat Mircea Marinescu, liderul Sindicatului Invatamint "Tutova".
Profesorii huseni au continuat protestele cu inversunare, atunci cind au auzit ca zilele de greva nu se platesc.
Stefan Asandei secretarul Sindicatului Liber Husi, ne-a spus: "Profesorilor le-a ajuns cutitul la os, asa ca nu se vor mai imbata cu minciuni. Promisiunile guvernantilor nu mai au nici o valoare. Vedem negru pe alb si doar dupa asta incepem activitatea."
"Este o actiune de intimidare acest fax"
Ieri, Mircea Marinescu si Cornel Plesu, vicepresedintele sindicatului, au efectuat un raid prin scolile birladene pentru a linisti temerile cadrelor didactice. Insa, faxul in cauza a avut darul de a stirni proteste vehemente din partea dascalilor birladeni. Amenintarea declararii ca ilegala a grevei nu a facut altceva decit sa indirjeasca si mai mult cadrele didactice din Birlad.
Vasile Ivan, liderul grupei sindicale de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu": "Cred ca astfel de comunicate pe care MEN le transmite in teritoriu sint facute pentru a intimida colegii nostri care sint in sindicate. Se uita ca acum greva este facuta de toti cei care lucreaza in invatamint. Oricum, noi sintem hotariti sa nu cedam presiunilor pentru ca daca vom face asta niciodata nu vom mai fi luati in considerare. In nici un caz, procesul educational nu este afectat de greva noastra. Noi luptam pentru conditii mai bune in invatamint, caci fara acestea invatamintul va fi puternic afectat."
Felicia Busca, profesor la Scoala generala nr. 2: "Este o actiune de intimidare acest fax. Cred ca este firesc sa mergem inainte, de vreme ce am inceput, mai ales ca sint interesele noastre in joc. Nu se mai poate merge asa. Procesul educational nu va fi afectat deloc. Intr-adevar, atit timp cit nu incheiem situatiile elevilor, anul scolar este inghetat. Dar pregatirea copiilor nu are de suferit, pentru ca noi vom putea rezolva recuperarea materiei."
Mariana Coman, profesor la Scoala generala 5: "Pe mine, actiunea ministerului nu ma mai impresioneaza absolut deloc, deoarece ma astept la orice. Cei din minister vorbesc de pe pozitia unui salariu de 10-15 milioane de lei lunar, iar noi ne chinuim cu un milion de lei. Ministerul demonstreaza inca o data ca este rupt de realitate. Vor sa ne intimideze ca sa renuntam la greva. Niciodata o greva nu a afectat procesul educativ pentru ca, oricum, noi am recuperat materia de fiecare data. Noi facem invatamint de calitate numai cu creta si cu tabla, fara sa mai fim dotati cu alte mijloace. Cei de la minister mai degraba s-ar preocupa de fondurile care le-au pierdut de n-au fost in stare sa faca programe." (Paul TEODOR, Razvan CALIN, G. BEJENARU)

Comentarii