Peste 800 de huseni protesteaza impotriva primariei

marți, 01 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Peste 800 de huseni protesteaza impotriva primariei

Peste 800 de locuitori din cartierul Recea din Husi sustin ca le-a fost blocat unicul drum de acces spre oras. In aproprierea cartierului, un locator al fostului IAS (actualmente "Vidisamp") a fost improprietarit cu un teren pe care trecea un drum de acces spre soseaua Husi-Stanilesti. Drumul fusese amenajat de locuitorii cartierului.
Surse din cadrul primariei si din Vidisamp ne-au spus ca noul proprietar este chiar Ioan Dima, director general la Directia Agricola Vaslui.
Primarul Ioan Costin, Maria Calestru, secretarul Consiliului Local si Virgil Caprariu, seful Biroului Urbanism-Sistematizare, nu cunosc sau nu vor sa ne informeze cine este proprietarul terenului. Cert este ca respectivul a sapat un sant chiar la iesirea din cartier si a stricat drumul oamenilor.
Pe 20 aprilie, locuitorii din zona au facut o demonstratie de protest la adresa edililor orasului. Ei au recidivat vineri, 27 aprilie, solicitind rezolvarea problemelor cu care se confrunta.
Ioan Costin sustine ca in planul de urbanism era prevazuta construirea unui alt drum si ca cel care a fost arat "nu constituie treaba primariei". O alta cale de acces, care n-a mai fost construita din lipsa de fonduri.
"Cind a fost prevazuta construirea acestui cartier am avut in vedere si amenajarea unui drum pe care sa circule cei care-si construiesc casele acolo. Oamenii si-au construit casele, insa noi n-am mai reusit sa construim si drumul. N-am avut bani, asta-i problema spinoasa. Acum, incercam sa construim drumul care este prevazut in plan, insa tot de bani depindem. Oricum, macar o ulita betonata trebuie sa facem, sa aiba oamenii pe unde sa circule", a spus Costin.
De asemenea, Virgil Caprariu, seful biroului Urbanism, a incercat sa ne explice: "La marginea acestui cartier trebuia sa fie construita o sosea de centura. Insa, din lipsa de bani, aceasta investitie nu s-a mai facut. Intr-adevar, situatia locuitorilor din cartier este dificila, ei neavind un drum normal pe care sa circule. Vom vedea ce putem face, pentru ca trebuie gasita o modalitate."
"De la primarie sintem vizitati doar atunci cind sint alegeri"
Una peste alta oamenii nu au pe unde sa circule. "Aveam si noi un drum pe care puteam sa ne deplasam la strada principala. Era facut de noi. In timpul ploilor, singura strada care facea legatura cu orasul era aceasta. Acum, cei care au luat terenuri aici au arat-o. Ba mai mult, au facut si un sant in latimea drumului, ca noi sa nu mai trecem. Ce facem acum, pe unde sa trecem. Primaria isi bate joc de noi, considerindu-ne oropsitii societatii", ne-a spus Gheorghe Cardoneanu, locatar din acest cartier.
Locuitorii cartierului mai spun ca primaria nu doreste sa se intereseze de situatia lor. In zona, nu exista nici macar o cabina telefonica, container de colectare a gunoaielor, iar pe timpul ploilor nu poate intra nici macar un atelaj.
"Sintem disperati. Avem copii si vrem sa-i dam la scoala sau gradinita. Cind ploua, trebuie sa-i transportam pina la sosea (DE 581 – n.r.), care este la o distanta de citeva sute de metri. Cum nici caii nu pot sa mearga pe aceste drumuri, trebuie sa ducem copiii in spate. Nu este linie telefonica, nici macar o cabina de unde sa telefonam. Daca, Doamne fereste, se aprinde vreo casa sau se imbolnaveste cineva, n-avem cum sa anuntam pompierii si salvarea. Nu este nici macar un container pentru gunoi. In cartier este doar o singura fintina comuna. Nu s-a vrut sa ni se faca retea de alimentare cu apa. De la primarie sintem vizitati doar atunci cind sint alegeri. Ni se fac promisiuni si pleaca. Dupa aceea, nu mai vine nimeni. Sintem prinsi intr-un adevarat ghetou", ne-au spus oamenii.
"Oare cu ce sintem vinovati?"
"Eu mi-am vindut apartamentul, sa-mi fac o casa aici. Acum regret ce-am facut. Nici un edil nu s-a incumetat sa vina si sa vada in ce conditii locuiesc oamenii din aceasta zona. Sint unii care si-au inceput case si nu pot sa le termine din cauza drumurilor impracticabile. Acum, a venit si bomba: s-a blocat si drumul care facea legatura cu orasul. Oare cu ce sintem vinovati, de ne trateaza in asemenea mod? Pe linga aceste aspecte, a mai intervenit si marirea taxelor de concesionare. Acum, taxa pe un lot de 300 de metri patrati costa peste 650.000 lei pe an si nu-i normal sa coste atit. Aici locuiesc multi care n-au nici un venit si n-au de unde sa plateasca. Unde mai pui ca pe un lot de 300 de mp nu poti sa-ti construiesti decit o casa cu doua camere si un WC, pentru ca altceva nu mai incape", a completat Ioan Coracaescu.
Viceprimarul Chirica Giosu sustine ca abia acum a fost pus la curent: "N-am stiut exact situatia locuitorilor de aici. Intr-adevar, este foarte grava. O sa ma mai deplasez acolo si o sa rezolvam situatia drumului blocat. De asemenea, vom monta o cabina telefonica si o sa gasim o modalitate de depozitare a gunoaielor. La adoptarea bugetului, speram sa gasim macar banii necesari pentru pietruirea strazii principale din acest cartier."
Cum s-a infiintat cartierul Recea
In 1992, printr-un protocol incheiat intre Vidisamp si Consiliul Local Husi, 10 hectare din zona Recea au fost trecute in proprietatea primariei. Atunci, primar era Mihai Olaru, care, in prezent, ocupa postul de sef de ferma la societatea amintita. Scopul tranzactiei a fost improprietarirea angajatilor fostului IAS. In acest sens, s-a infiintat si celebrul "Cartier al bosilor", cum ii spun husenii. "Bosii" au ocupat doar portiunile de teren aflate pe marginea DE 581. Printre altii, in acest cartier si-au construit vile impozante actuali si fosti sefi de la Vidisamp: Ioan Ovac, care intre timp a devenit director la SC Legume-Fructe Husi; Vasile Moisanu, seful Combinatului de Vinificatie; Constantin Moisanu, fostul director al Bancii Agricole din localitate; Constantin Alexa, care in prezent este privatizat etc.
In 1994, Consiliul Local a luat decizia ca pe celelalte 8 hectare din acest teren sa fie construite si alte locuinte, rezolvind o parte din numeroasele cereri existente. Astfel, terenul a fost portionat in 280 de loturi a cite 300 mp fiecare. Prin licitatie de concesionare, aceste loturi au fost cistigate de circa 220 de familii, mare parte avind situatii materiale precare. Aceste loturi sint situate in spatele "bosilor". In contractele de concesionare s-a stabilit ca aceste familii au dreptul sa detina terenurile numai daca isi construiesc locuinte. Cei mai multi si-au ridicat case pe cite un lot de 300 mp. Altii au obtinut cite doua loturi. Atunci, s-a stabilit ca taxa de concesionare a lotului sa fie de 80.000 de lei. Astazi, costa peste 650.000 de lei. Cladirile au fost ridicate dupa un plan urbanistic conceput de Biroul "Urbanism – Sistematizare" din cadrul Primariei. In acest plan au fost incluse doar citeva drumuri, insa nici acestea nu au fost amenajate. (Gabrian BEJENARU)

Comentarii