Politia sanitar-veterinara fuge dupa "vaca nebuna"

miercuri, 31 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Politia sanitar-veterinara fuge dupa "vaca nebuna"

Encefalopatia spongiforma bovina (ESB) sau "boala vacii nebune" continua sa constituie capul de afis al actiunilor Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Vaslui. Incepind cu 20 ianuarie, DSV a demarat o campanie ampla de identificare si confiscare a cutiilor de conserve de vita provenite din spatiul Uniunii Europene si din alte tari dezvoltate. In ultimul timp, lista tarilor din care este interzis importul de carne de vita s-a extins: Marea Britanie (tara de "origine" a bolii), Elvetia, Portugalia, Franta, Irlanda, Olanda, Canada, Islanda, Israel, Africa de Sud, Norvegia, Turcia, Belgia, Luxemburg, Lichtenstein, SUA, Japonia, Italia, Grecia, Spania, Austria si Danemarca.
Pina acum au fost sechestrate si oprite de la consum 2.168 de cutii de conserve de vita, provenite din Italia. Costel Nita, directorul DSV, a mentionat ca respectiva cantitate de conserve puse sub sechestru sanitar-veterinar a fost colectata de pe intreg teritoriul judetului, aria in care au fost gasite conserve expuse comercializarii fiind foarte mare.
Specialistii sanitar-veterinari au in vizor si un alt gen de produse care ar putea fi periculoase pentru consum din cauza carnii de vita produse in statele cu embargo: supele concentrate de vita, prezente in toate magazinele si buticurile vasluiene. De asemenea si concentratele de hrana pentru ciini si pisici provenite din spatiul vest-european vor face obiectul analizei politiei sanitar-veterinare. Deocamdata, DSV urmareste punerea in aplicare a ordinului de identificare si sechestrare a tuturor acestor produse, care urmeaza sa fie supuse analizei de laborator. Directorul DSV Vaslui a precizat ca in ce priveste consumul de carne de vita autohtona nu exista nici o restrictie. De altfel, marfa expusa spre comercializare detine avizul politiei veterinare.
Pe linga problema "vacii nebune", o alta maladie de temut a revenit in atentia specialistilor DSV: antraxul. Dupa cazul inregistrat acum aproximativ doi ani, la Munteni de Sus, in care un satean a decedat in urma infestarii cu antrax, un alt caz a fost diagnosticat pe 25 ianuarie, la Zapodeni. Din fericire, nu au existat victime. Imediat dupa descoperirea bolii, angajatii DSV au luat masuri de prevenire si combatere a "carbunelui", cum mai este cunoscuta aceasta boala. Vita infestata a fost sacrificata intr-un abator din Vaslui, insa DSV a luat toate masurile de dezinfectie, carcasa acesteia impreuna cu alte doua carcase de porci, sacrificati in aceeasi zi, au fost confiscate si arse.
Cadrele Dispensarului Uman din Zapodeni si medicii veterinari vor tine sub supraveghere atit persoanele care au intrat in contact direct cu animalul bolnav, cit si pe cele care au consumat produse lactate, iar animalele de pe raza localitatii vor fi vaccinate. Deocamdata nu se cunoaste cum a fost posibila infestarea animalului respectiv cu bacilul de antrax, boala extrem de rara, mortala pentru om. (Paul TEODOR)

Comentarii