Serviciile de proasta calitate – in boxa acuzatilor

vineri, 08 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Serviciile de proasta calitate – in boxa acuzatilor

Guvernul a adoptat, pe 29 august, o ordonanta de urgenta "privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele defectuoase". La prima vedere, se pare ca Executivul se mai gindeste si la bietul roman care ingheata iarna de frig in case sau nu are apa calda sa se spele. Dar, de fapt, aparitia acestei ordonante pare a fi consecinta directa a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, care impune adaptarea legislatiei noastre la normele occidentale.
Aplicarea ordonantei ar presupune un control foarte riguros atit al marfurilor, cit si al serviciilor. Acest control va fi foarte greu de facut, avind in vedere numarul foarte mic de organe de control existente in tara si mai ales la noi in judet. De exemplu, la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Vaslui sint angajati doar citiva inspectori: cite unul la aproximativ 1.000 de agenti economici.
Cu alte cuvinte, la capitolul teorie stam foarte bine – ne luptam cu furnizorii de servicii, dam in judecata buticarul care ne-a vindut o placinta veche si cistigam etc, dar realitatea din teren ne doboara. Pina sa se poata aplica textul legii va mai curge multa apa pe Siret, mai ales ca termenul de intrare in vigoare al acestei ordonante este un an de la data publicarii in Monitorul Oficial. Deci, cel mai devreme in septembrie 2001.
Ordonanta vest-eropeana pentru plaiuri romanesti
Teoretic, cetatenii care au dreptul, prin contract, la energie electrica, termica, gaze, apa calda, dar nu beneficiaza de aceste servicii sau se confrunta cu probleme de sanatate in urma folosirii lor, vor putea actiona in instanta furnizorii sau producatorii vinovati. Pentru evitarea riscurilor la care este expus consumatorul prin achizitia de produse sau servicii necorespunzatoare, ordonanta reglementeaza raporturile juridice dintre producatori si persoanele vatamate sau prejudiciate de produsele defectuoase puse in circulatie.
Cu alte cuvinte, mai pe intelesul tuturor, daca un vasluian nu primeste apa potabila citeva zile si se imbolnaveste, fosta regie locala va trebui sa plateasca despagubiri serioase. Singura conditie este ca persoana pagubita sa faca dovada ca a suferit din cauza lipsei apei de la robinete.
Decizia acordarii despagubirilor apartine instantei judecatoresti. In cazul regiilor, in instanta se va tine foarte mult cont de clauzele contractuale, in care producatorul precizeaza raspunderea pe care o are.
Vom suferi si in urmatorii ani de frig in apartamente
Desi este imbucuratoare aparitia acestei ordonante, cetatenii avind, teoretic cel putin, dreptul sa ceara socoteala pentru calitatea serviciilor bagate pe git de monopoluri, ea va avea putine sanse sa fie pusa in aplicare.
In practica, unele actuale sau foste regii nu pot fi chiar atit de usor "atinse". La Vaslui este cazul Goscom, fosta regie locala, care asigura si agentul termic in municipiu: apa calda menajera si caldura in apartamente. Pentru aceste doua servicii, contractul este incheiat cu asociatia de proprietari sau de locatari si nu individual. De aceea, in numele cetatenilor pagubiti, asociatia va trebui sa dea in judecata fosta regie locala si sa se lupte ani intregi cu Goscom.
Aceeasi situatie este si in cazul Distrigaz, acolo unde contorizarea se face la nivelul blocului si nu individual.
Victimele cele mai "sigure", pe linga Goscom in cazul serviciilor de apa, canal, salubritate (ACS), vor fi: Electrica, Romtelecom, reteaua de televiziune prin cablu.
"Oamenii ar trebui sa ceara pagube de sute de milioane de lei"
Foarte incintati de aceasta ordonanta s-au aratat mai ales inspectorii de la OJPC Vaslui. Ioan Tudorache, directorul acestei institutii, ne-a declarat ca ordonanta suna destul de bine, dar oamenii vor mai avea de asteptat: "Acum, ordonanta stagneaza din cauza campaniei electorale. Probabil va indrepta anumite lucruri care sint la ora actuala. Abia acum apare raspunderea materiala. Nu ca agentul ii da banii inapoi consumatorului pe 100 de grame de cafea si ca suporta o amenda foarte mica. El va trebui sa plateasca daune morale, pretinse in mod gratuit, prin noi, in instanta. Oamenii ar trebui sa ceara pagube de sute de milioane de lei, dupa ce vor face dovada ca au fost pacaliti, inselati, dezinformati. Odata cu intrarea in vigoare a ordonantei, poate se termina cu imperiile acestea – Conel, Goscom, Romtelecom – de care nu poti sa te atingi in prezent." (Theodor ISTRATE)

Comentarii