Spitalul Husi, la un pas de dezastru

miercuri, 09 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Spitalul Husi, la un pas de dezastru

Marti seara, in jurul orei 20, un incendiu de proportii a cuprins crematoriul si morga spitalului husean, provocind panica in rindul personalului medico-sanitar din institutie, dar si a militarilor Batalionului 202 Nuclear Biologic si Chimic (NBC), vecin cu institutia.
Din cercetarile politistilor, rezulta ca incendiul a aparut de la o fisura in hornul crematoriului. Cu o zi inainte, functionarii spitalului au facut un foc in crematoriu, pentru a arde seringile de unica folosinta, vata folosita si alte resturi din spital. Dupa arderea acestor resturi, focul a fost stins. Pompierii spun ca prin fisura din hornul crematoriului au iesit scintei, care au provocat un foc mocnit in interiorul acoperisului, care, din cauza vechimii, era extrem de uzat. Nimeni din spital n-a observat ca acoperisul era supraincalzit. Marti seara, s-a iscat un vint puternic, care a incins focul. In citeva minute, flacarile au cuprins intregul acoperis al crematoriului, dupa care s-au intins si la acoperisul sub care se afla morga.
Incendiul i-a pus in garda si pe militarii Batalionului 202 NBC, care este situat alaturi de spital. La doar citiva metri de locul incendiului se afla depozitul de combustibil al batalionului.
Pompierii de la sectia huseana a Grupului de pompieri "Podul Inalt" Vaslui au intervenit prompt, au stins incendiul si, in paralel, au asigurat depozitul de combustibil. In sprijinul lor au sarit si militarii de la batalion.
Locotenent-colonelul Martin Cata, comandantul Batalionului NBC, ne-a spus: "S-a intervenit eficace, cu mare responsabilitate. Militarii nostri sint obisnuiti cu astfel de incendii, pentru ca fac exercitii si in acest sens."
"In cazul acestui incendiu nu este nimeni de vina"
Medicul Mihaela Beschieru, directorul spitalului, se afla acum intr-o mare dilema: "La oamenii saraci, nici boii nu trag. La saracie, vine rapid si dezastrul. Pentru morga am putea gasi un spatiu, chiar daca nici acesta nu ne da siguranta. Sint cladiri vechi, care practic se autodemoleaza. Problema acuta este ca nu ne putem amenaja un crematoriu. De acest lucru avem neaparat nevoie. Dar, de unde bani? Si asa aveam putini, doar pentru salarii. De fapt, si salariile se dau cu mare intirziere. Poate ne ajuta cineva de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, macar pentru amenajarea unui crematoriu. In cazul acestui incendiu nu este nimeni de vina. A fost facut foc cu o zi inainte, dupa care s-a asigurat stingerea. Si pompierii au descoperit ca usa crematoriului era rece. Insa, datorita fisurii din horn, au iesit scintei pe elementele de sustinere a acoperisului, care este tot din lemn. A fost un foc mocnit, pina cind a venit vintul, care a demarat o adevarata explozie." (Gabrian BEJENARU)

Comentarii