„Am ales sa nu plec de la TVR pentru a nu le face jocul adversarilor mei“

Subtitlu

marți, 06 noiembrie 2007, 21:16
3 MIN
 „Am ales sa nu plec de la TVR pentru a nu le face jocul adversarilor mei“

Jurnalista a refuzat sa tina o prelegere, alegind sa vorbeasca, mai bine de doua ore, cu studentii, sa le raspunda la intrebari, sa le ofere sfaturi despre cum poti fi un jurnalist de calitate si cum poti sa te feresti de presiunile politice.

„Doresc sa am o dezbatere libera cu voi, nu sa tin o prelegere. Pornind de la tema in discutie, pot sa va spun ca meseria de jurnalist este o optiune. Este un domeniu foarte dificil. In cariera mea de 17 ani, am avut si momente de virf, dar au fost si luni in care nici un patron nu a dorit sa ma aiba alaturi pentru ca stiau ca voi spune mereu tot ceea ce am de spus", si-a inceput discutia Rodica Culcer.

Intrebarile tinerilor au curs. Unii au fost interesati sa afle cit mai multe despre cazul „caltabosilor" in care au fost implicati ministrul Traian Remes si Ioan Avram Muresan, despre demisia sa de la Europa FM, despre cum se face jurnalism la BBC, unde Culcer a lucrat citiva ani. Invitata le-a raspuns tinerilor sincer, oferindu-le detalii importante. „Am ales sa nu plec de la TVR dupa incidentul respectiv din doua motive. Unul este ca le-ar fi placut prea mult adversarilor mei, le-as fi facut jocul si viata mai usoara. Si apoi, nu cred ca am pierdut batalia pentru postul de televiziune public. Cind am sa vad ca nu mai sint sanse, am sa plec. Am piedut o batalie, nu si razboiul", a spus Rodica Culcer.

Intrebata cum de Cristian Tudor Popescu a criticat difuzarea filmului despre Remes si Muresan, iar apoi Clubul Roman de Presa a dat totusi un verdict favorabil difuzarii, Rodica Culcer a sugerat ca raspunsul are legatura cu partizanatul politic al jurnalistilor si cu deontologia. „Cristian Tudor Popescu a incercat sa exercite presiuni asupra CRP pentru a da un verdict negativ in ce ma priveste, dar nu a reusit", a spus Culcer.

Ea a vorbit apoi despre caderea jurnalismului de radio, a criticat politicienii, dar si ziaristii sponsorizati politic, si-a expus opiniile pro si contra lui Traian Basescu, a raspuns si intrebarilor despre presupusa colaborare cu Securitatea, argumentind cu verdictul in favoarea ei dat de CNSAS.

Abordind problema limitelor bunului simt si decentei in presa, dar si in politica, Rodica Culcer a spus ca numai in Romania e posibil ca un ministru de externe sa ramina in functie dupa ce afirma ca tiganii au trebui deportati in desert, aluzie la Adrian Cioroianu.

La finalul dezbaterii, profesoara Elena Nenciu de la Facultatea de Matematica a Universitatii „Cuza" i-a multumit Rodicai Culcer pentru prezenta la Iasi, spunind ca este solidara cu ea pentru gestul de a-l demasca pe Decebal Traian Remes. „Il cunosc pe acest individ. L-am avut student si l-am picat de patru ori la examen. A cincea oara, cu mare greutate si dupa multe insistente, i-am dat cinci", a povestit Elena Nenciu. Rodica Culcer si-a luat ramas bun de la studentii de la Jurnalism, urindu-le sa devina ziaristi incomozi.

Comentarii