Patrafire cu cristale Swarovski

Subtitlu

joi, 11 noiembrie 2010, 18:08
3 MIN
 Patrafire cu cristale Swarovski

Peste 40 de expozanti din tara si din strainatate au venit sa-si prezinte produsele in cadrul celei de-a X-a editii a Tirgului International de Obiecte Bisericesti de la Iasi. Icoane de la 20 de bani la 10.000 de lei, vesminte cu cristale Swarovski, vinuri de la muntele Athos, candelabre cu peste 160 de becuri si chiar oferte de sisteme paratrasnet pentru biserici, toate au fost expuse in cadrul Tirgului de la Centrul Providenta, din CUG. Preotii, dar si credinciosii care au venit la tirg au spus ca preturile sint cam mari pentru aceste vremuri de criza, insa „pentru suflet e pacat sa economisesti". Chiar de dimineata, dupa ce au primit binecuvintarea preotilor prezenti la deschiderea evenimentului si dupa un paharel de vin liturgic din Grecia, expus pentru degustare, iesenii s-au grabit sa vada noutatile din acest an. Curiozitatea pe care a stirnit-o un patrafir cu cristale Swarovski, in valoare de 1.000 de lei, a fost repede potolita de parintele Cosmin Muresanu, care a explicat ca nu pietrele pretioase fac pretul, ci broderia deosebita de pe acesta. El a povestit ca patrafirul are sapte nasturi cu cristale Swarovski pe care le-a cumparat cu 5 lei bucata. Originalitatea vesmintului o confera icoanele brodate pe poalele acestuia, care au necesitat peste un milion jumatate de intepaturi cu acul pentru a fi realizate. „Nu cred ca unui preot ii trebuie haine cu cristale, le-am ales pentru ca mi-au placut nasturii din metal, si nu pentru ca au in interior Swarovski" a spus parintele Muresanu, venit tocmai din Satu Mare.

Icoane din paie

La tirg a mai venit sa-si expuna produsele si un mestesugar de icoane din paie din Romania. El spune ca este singurul din tara care foloseste aceasta tehnica. De mai bine de 40 de ani, inginerul Gheorghe Munteanu Gheorghe lucreaza cu firele de paie pentru a construi icoane. A povestit ca primul lui portret, realizat din paie, ilustra Palatul Culturii din Iasi, insa abia dupa Revolutie s-a reprofilat pe obiecte bisericesti. Desi este criza, afacerea ii merge destul de bine, mai ales in strainatate, unde lumea apreciaza lucrul manual, spune el. Gheorghe Munteanu a marturisit ca a vindut anul trecut peste 100 de icoane la diferite preturi, de la 60 pina la 1.000 de euro. „Tot ce este fumos se face greu, cu multa munca", a declarat el, adaugind ca si recompensa spirituala si materiala este pe masura. Linga masa cu produsele mesterului o batrinica cauta o iconita cu chipul Maicii Domnului. „La virsta noastra trebuie sa ne pregatim sufletul" a povestit Margareta, o vaduva de preot. Ea a mai spus ca desi preturile la icoane sint mai mari anul acesta, pentru suflet nu e bine sa economisesti.

"Cunoscatorii le recunosc dupa calitate"

Cele mai scumpe, dar, si cele mai originale produse iesenii le-au putut admira la standul unui comerciant din Rusia. Candelabrele de sase metri cu peste 160 de becuri, icoanele de la 25 de lei si pina la 10 000 de lei au furat privirile trecatorilor. „Sintem singurii care avem copyright pe icoanele bizantine, iar cunoscatorii le recunosc dupa calitate si ofera mai putina atentie pretului" a declarat Nicolae Zagnat, proprietarul standului. Primul lui cumparator, lucru pentru care i-a facut si o reducere, a fost un preot de la Biserica Comarna, care cauta icoane praznicale. „Biserica a fost in santier pina acum si deja ne ocupam de amenajarea ei. Am venit aici poate gasim ceva. La saracia care este acum preturile sint destul de mari, insa nu exagerate" a marturisit parintele Mihai Gheorghe, bucuros de reducerea oferita de comericantul rus. Iesenii pot vizita Tirgul International de Vesminte, Icoane, Carti si Obiecte Bisericesti pina miine, 13 noiembrie.

Comentarii