Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma

miercuri, 22 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma

Presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru, a declarat, marti, ca membrii Colegiului au audiat pina acum 40 de persoane, aratind ca la audieri au fost invitate persoanele carora CNSAS le-a gasit "dosare de retea". El a precizat ca toti cei care au fost audiati, inclusiv MIrcea Ionescu Quintus, au venit la invitatia Colegiului CNSAS.
Onisoru a mai spus ca au fost verificate de CNSAS 4.500 de persoane, dar a refuzat sa precizeze la cite dintre acestea au fost gasite dosare de informatori. El a mentionat ca lista cu informatori va fi facuta publica miercuri dupa-amiaza, dupa finalizarea audierilor.
La rindul sau, Andrei Plesu, membru al Colegiului, a aratat ca rolul audierilor este de a oferi persoanelor vizate sansa de a da explicatii.
Printre cei audiati marti de Colegiul CNSAS s-au aflat Francisc Baranyi, Marcu Tudor, Mihai Gheorghiu si Ana Maria Biris.
Baranyi, care candideaza pe listele UDMR Dimbovita pe un loc neeligibil, a declarat ca a fost audiat de Colegiul CNSAS "pentru a clarifica citeva lucruri" in legatura cu angajamentul sau pe care l-a semnat pentru "securitatea de frontiera a Romaniei".
"Niciodata nu am spus ca am semnat un angajament al Securitatii, ci am spus ca am semnat un angajament al Securitatii de frontiera a Romaniei, la Socol, la o distanta de 40-50 de casa mea, unde era granita cu Iugoslavia", a spus Baranyi, dupa audiere. El a precizat ca a scris citeva rapoarte in martie 1961 in legatura cu doi cetateni iugoslavi.
Deputatul PRM Marcu Tudor a declarat, marti, ca a fost invitat la Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) "nu pentru ceva personal", ci pentru "un subiect" legat de "multe situatii din perioada unitatilor de transmisiuni" din armata. El a spus ca a fost cadru militar si nu a avut niciodata dosar la Securitate.
Deputatul PNTCD Mihai Gheorghiu a declarat, marti, dupa ce a fost audiat de catre Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ca a fost chemat pentru "a da citeva lamuriri" in legatura cu ancheta la care a fost supus in 1989 de fosta Securitate cu privire la relatia sa cu Petre Tutea.
"Am fost patru studenti in acea perioada – Marian Munteanu, Mugur Vasiliu, Mircea Gherbovat si Mihai Gheorghiu – care, intr-un regim de semi-detentie, am fost supusi unor interogatorii prelungite privitor la continutul discutiilor cu Petrea Tutea, la sensul acestei relatii, cum il numeau ei, cu banditul Petre Tutea", a precizat Mihai Gheorghiu dupa audiere.
Ana Maria Biris a declarat, dupa audiere, ca a fost chemata la Colegiu in legatura cu o declaratie a sa dintr-un Curriculum vitae din decembrie 1999 in care precizat ca a avut o colaborare cu Securitatea, dar "nu cu partea de politie politica". Ana Maria Biris a explicat ca aceasta colaborare a vizat vizita unui delegat strain. Biris a precizat ca, in 1987, lucra in domeniul controlului pesticidelor si a primit in dotare un spectrofotometru pentru infrarosii si, atunci cind a fost montat acest aparat, ea s-a ocupat de vizita delegatului strain, reprezentant al firmei care a produs aparatul respectiv.

Comentarii