Cu ajutorul Monitorului, Teoctist face inconjurul lumii

marți, 16 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Cu ajutorul Monitorului, Teoctist face inconjurul lumii

Dezvaluirile facute vineri de cotidianul Monitorul privind participarea Patriarhului Teoctist la rebeliunea legionara din 1941 au produs ieri vilva atit la Bucuresti cit si in strainatate. Informatia furnizata de ziarul nostru a fost preluata de presa centrala, de posturile de radio radio BBC si Europa FM, precum si de prestigioasa agentie de presa internationala Associated Press. Cotidianul "Evenimentul Zilei" anunta, ieri, in articolul de deschidere: "Patriarhul a participat la devastarea unei sinagogi". Ziarul citeaza Monitorul si mentioneaza ca documentul care il incrimineaza pe Patriarh a fost descoperit de catre istoricul Dorin Dobrincu, cercetator la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, pe care oficiala, la sala de lectura a arhivei SRI. "Evenimentul Zilei" il citeaza pe cercetatorul Gabriel Catalan, care a studiat relatiile dintre miscarea legionara si Biserica Ortodoxa si care este in posesia unor informatii similare cu cele dezvaluite de documentul Securitatii. "De apartenenta Patriarhului la miscarea legionara se stia de mult in sinul bisericii, noutatea constind-o activitatea pe care a avut-o la rebeliune", scrie "Evenimentul Zilei". Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), citat in cotidianul mentionat, afirma, la rindul sau, ca "zvonuri referitoare la presupusa legatura a actualului Patriarh, Teoctist, cu miscarea legionara au mai circulat" si adauga "nu puteai sa faci cariera daca nu te aveau cu ceva la mina".
Postul de radio BBC a dedicat un larg spatiu dezvaluirii "socante" facute de Monitorul. BBC a discutat chiar cu autorul descoperirii din arhiva SRI, istoricul Dorin Dobrincu, care a declarat ca "documentul este important pentru ca demonstreaza ca preotii au putut fi santajati datorita trecutului lor". Cerind si parerea celeilalte parti, postul de radio mentioneaza ca Patriarhia a negat posibilitatea ca Teoctist sa fi fost santajat de catre regimul comunist. BBC a stat de vorba si cu presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru. Acesta a declarat ca nu se poate pronunta asupra autenticitatii informatiei continute in documentul Securitatii, dar a anuntat ca CNSAS va da curs unei cereri formulate de publicistul Gabriel Andreescu de verificare a ierarhilor bisericii ortodoxe din Sfintul Sinod.
Si agentia de presa Associated Press, una dintre cele serioase agentii internationale si care aprovizioneaza cu stiri marea majoritate a presei din intreaga lume, s-a aratat interesata de subiect. Intr-un material lansat ieri pe fluxurile de stiri ale agentiei se afirma ca "Patriarhul Romaniei a fost sustinatorul unei organizatii anti-semite si pro-naziste de tip fascist si ca a participat, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, la devastarea unei sinagogi din Bucuresti". Agentia precizeaza ca Patriarhia nu contesta autenticitatea documentului Securitatii ci doar a informatiei furnizate de acesta. Associated Press il citeaza si pe autorul articolului din Monitorul, Adrian Cioflanca, care a declarat pentru redactorul agentiei ca "este posibil ca Securitatea sa fi intentionat, pe baza informatiei din document, fie sa-l santajeze pe Teoctist, fie, in caz ca nu ceda presiunilor, sa-l inchida sau marginalizeze". Agentia de presa aminteste ca Patriarhul Teoctist nu s-a opus demolarii a zeci de biserici de catre regimul comunist, la sfirsitul anilor ’80. (Dan POPA)

Comentarii