Medicii germani, impresionati de competenta colegilor lor romani

miercuri, 11 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Medicii germani, impresionati de competenta colegilor lor romani

Acestia au reusit un transplant hepatic, operatie care nu este posibila decit in Japonia sau Germania
Chirurgii germani care au participat alaltaieri la Institutul Clinic Fundeni, la transplantul unei portiuni de ficat de la mama la fiica au declarat ca aceasta interventie n-ar fi fost posibila daca echipa de la Bucuresti nu ar fi fost foarte bine pregatita. Ei au precizat ca primele 24-48 de ore de dupa operatie sint critice, iar prima saptamina necesita o supraveghere intensa.
Medicii germani cred ca operatia va fi reusita, intrucit ficatul mamei era sanatos. In general, in interventiile de acest tip exista o sansa de supravietuire de 90 la suta. In Germania s-au efectuat aproape o suta de operatii de acest gen la copii si 40 la adulti. Chirurgii din Germania spera sa continue colaborarea cu expertii din Romania si s-au declarat impresionati de intreaga echipa, de la asistente la prof. Irinel Popescu.
La rindul sau, Popescu a spus ca acest tip de interventie are principala recomandare in atrezie biliara (cind caile biliare nu functioneaza bine), care este o boala congenitala. El a precizat ca fragmentul prelevat de la mama putea fi luat si de la o persoana aflata in moarte cerebrala. De obicei, pentru primitori adulti se imparte ficatul in doua. Dupa o asemenea interventie se poate supravietui multi ani. Desi tehnicile sint cele cunoscute din literatura de specialitate, prima operatie trebuia facuta alaturi de persoane cu experienta, dar de acum incolo transplanturile de acest tip le vor face romanii singuri, a mai spus Irinel Popescu.
"Emotiile au fost mari tot timpul si au existat si doua momente dificiele, repede depasite insa", a spus Popescu. Regenerarea completa a ficatului mamei s-ar putea face in maximum sase luni. Dupa restabilire, fetita ar putea fi operata si la inima, pentru corectarea malformatiei de care sufera. "Nu trebuie sa ne gindim la costurile unei astfel de interventii, pentru ca medicina romaneasca are un nivel, o traditie si nu trebuie s-o lasam sa ajunga de mina a doua", a conchis seful echipei care a efectuat transplantul de marti.
Prima operatie de transplant a unei portiuni de ficat in Romani a inceput ieri, in jurul orelor 9.00 dimineata, interventia desfasurindu-se secvential – intii mama, apoi fiica – si nu in paralel, asa cum s-a stabilit initial. Aceasta s-a facut la solicitarea unei echipe de chirurgi germani, sosita special in Romania pentru a asista la transplant. Interventia a fost facuta de o echipa condusa de chirurgul german Giuliano Testa si profesorul Irinel Popescu, presedintele Romtransplant si secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Popescu a declarat ca expertii chirurgi germani au hotarit sa mai trimita un medic care sa participe la operatie, doctorul Max Malago, deoarece sint foarte interesati de transplantul unei portiuni de ficat de la mama la fiica.
Prima care a intrat in sala de operatie a fost mama, Ildiko Balogh, in virsta de 25 ani, din Hunedoara. Chirurgii au decupat o bucata din ficatul femeii, dupa care acesta a fost conservat, in vederea transplantului la Timea, fetita de un an si trei saptamini, care sufera de o malformatie congenitala a cailor biliare. Din cauza atreziei biliare (caile biliare nu se dezvolta), ficatul fetitei nu a functionat cum trebuie, iar in timp boala a afectat si celelalte organe. Operatia a durat pina la orele 20.00 aseara. Cea mai dificila parte a interventiei a constituit-o extirparea ficatului fetitei si inlocuirea acestuia cu portiunea prelevata de la mama.
La orele 19.00, transplantul ajunsese in momentul critic, dupa incheierea interventiei si inainte ca medicii sa declanseze irigarea cu singe a ficatului transplantat. "Daca acest moment va fi depasit cu bine, se poate spune ca operatia a fost un succes", spunea emotionat directorul Insitutului. Din fericire, totul s-a terminat cu bine.
Inainte de operatie, Ildiko Balogh era hotarita sa-si asume orice risc. "Timea avea sapte saptamini cind medicii au descoperit boala. De atunci, traiesc numai cu speranta ca aceasta operatie ne va salva copilul", a declarat Ildiko Balogh. Familia Balogh s-a gindit ca poate un transplant ar salva viata micutei si au apelat, in acest sens, la ajutorul profesorului Irinel Popescu, de care auzisera de la un cunoscut.
Pina acum, specialistii nu au putut stabili care a fost cauza aparitiei acestei anomalii congenitale. In familie nu au mai fost astfel de cazuri, iar pe toata durata sarcinii mama a fost mereu la controlul medical. "Medicii nu stiu ce s-a intimplat cind sarcina avea trei-patru luni, cind a aparut acesta anomalie pe care nu au sesizat-o la nici una din investigatiile la care am fost supusa", a mai precizat mama fetitei, care spune ca nu stie daca ar mai fi in stare sa mai faca un alt copil. (Dan POPA)

Comentarii