PNTCD si PD si-au terminat de lins ranile si trec din nou la atac

marți, 17 februarie 1998, 00:00
2 MIN
 PNTCD si PD si-au terminat de lins ranile si trec din nou la atac

Presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, considera ca Traian Basescu a reactualizat saptamina trecuta, in declaratia sa critica la adresa PNTCD, toate sloganurile folosite de FSN in 1990.
Vicepresedintele PD Traian Basescu a declarat, joi, ca Alianta Civica si o ramura a PNTCD doresc alegeri anticipate pentru a reinstaura monarhia. Basescu a afirmat ca Alianta Civica este "bagata in toate mai ceva ca Securitatea in partide", avind oameni inclusiv la conducerea unor servicii secrete. El a sustinut ca inclusiv statutul functionarului public, aflat in dezbaterea Guvernului, a fost elaborat de "aripa monarhista din PNTCD", care se pregateste de alegeri anticipate.
"Toate ineptiile, sloganurile rudimentare din 1990 ale FSN au fost reactualizate cu multa convingere", a declarat, ieri, Diaconescu, in legatura cu referirile facute de Basescu la intoarcerea mosierilor si reinstaurarea monarhiei. "M-au socat cu adevarat argumentele la care a recurs Basescu", a spus liderul taranist, care nu s-a aratat surprins de fondul declaratiei, pentru ca "intelesese" ca semnarea protocolului nu reprezinta, "pentru o buna parte a conducerii PD, o pace veritabila, ci un armistitiu provizoriu".
Diaconescu a aratat ca nici taranistii nu au uitat persecutiile, ofensele si chiar faptele de agresiune din 1990, dar asupra lor a fost asternut, "cu multa grija, valul tacerii", pentru a permite colaborarea. In opinia sa, faptul ca Traian Basescu a recurs la astfel de argumente constituie "o grava eroare", pentru ca arata ca "PD este continuator al FSN", iar revenirea sloganurilor din 1990 reaminteste, implicit, faptele de atunci ale FSN, "fapte greu de trecut in cartea colaborarii".
Liderul PNTCD a comentat si instituirea de catre PD a unei comisii de monitorizare a Guvernului. In opinia lui Diaconescu, acest fapt reprezinta "o mare contradictie". Contradictia consta in faptul ca PD este semnatar al protocolului coalitiei, dar "se situeaza, in paralel, in pozitia de a face control". Crearea grupului de supraveghere al PD ascunde si o alta contradictie: prezenta ministrului Andrei Plesu in acest organism, cit si in Executiv, a remarcat Diaconescu. El considera ca acest organism sugereaza "un guvern-fatoma", asa cum este cel instituit de opozitia britanica si care este cunoscut cu numele de "cabinetul din umbra".
Nu de aceeasi parere este un alt membru al CDR. Liderul PAR, Varujan Vosganian a declarat intr-o conferinta de presa, la Iasi, ca "orice tentativa de monitorizare si orice tentativa de lansa personalitati in viata publica in componenta unui guvern-oglinda sint salutare". Consiliul Politic al PD a infiintat, vineri, Grupul de Supraveghere a activitatii Guvernului. In componenta lui intra toti fostii ministri PD, cu exceptia lui Adrian Severin, iar Andrei Plesu este nominalizat ca responsabil cu monitorizarea activitatii Ministerului de Externe, al carui titular este in prezent. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii