Politicienii romani isi dau cu parerea prin crapaturile zidului Schengen

luni, 04 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Politicienii romani isi dau cu parerea prin crapaturile zidului Schengen

Ministrul roman de Externe, Petre Roman, considera ca decizia luata la Bruxelles este "satisfacatoare", avind in vedere ca cetatenii Romaniei vor beneficia de ridicarea obligativitatii vizelor daca autoritatile romane vor indeplini anumite conditii. Roman a declarat ca Parlamentul Romaniei va trebui sa adopte in cel mai scurt timp, legile referitoare la regimul strainilor si protectia datelor personale. Ministrul de Externe a adaugat ca PDSR, partidul care va forma guvernul, este interesat in adoptarea acestor legi, deoarece de ele va depinde revizuirea regimului de vize fata de Romania. Roman considera ca nu este vorba despre o discriminare intre Romania si Bulgaria, pentru ca Bulgaria a adoptat deja cele doua legi mentionate si este in avans in ceea ce priveste informatizarea punctelor de trecere a frontierei.
Iliescu: "Pe romani ii intereseaza mai putin problema vizelor"
Presedintele PDSR, Ion Iliescu, a declarat ca "pe romani ii intereseaza mai putin problema vizelor", iar solutionarea problemei consta in redresarea economica a tarii, pentru ca cetatenii romani "sa nu mai alerge aiurea prin lume" in cautarea unui loc de munca. "Ce sa faca cu vizele? Primeste o viza si… si… ce face? Ii primeste cineva? Le da cineva locuri de munca cind occidentalii sint asa de zgirciti si ii trimit inapoi val-virtej", a spus Iliescu. El a apreciat ca Romania trebuie sa se lupte pentru a inlatura obligativitatea vizelor pentru cetatenii sai, sa tina cont de criteriile pe care le cere UE si sa ia masurile ce se impun. "Sigur, noi trebuie sa ne luptam pentru asta si sa asiguram un regim egal, liberalizare, dar si ei au criteriile lor, pentru ca la rindul lor se protejeaza impotriva valului emigrationist dinspre lumea saraca spre lumea bogata si trebuie sa tinem seama de aceste criterii si trebuie sa luam masuri care sa le dea si lor o anumita garantie", a afirmat liderul PDSR.
Premierul desemnat de PDSR, Adrian Nastase, are insa o opinie oarecum diferita. El a criticat "formula deranjanta" adoptata de UE. "Este vorba de o discriminare nefericita, care ne arata statutul international al Romaniei", a spus Nastase, adaugind ca formula utilizata de UE este "interesanta, dar nu mai putin deranjanta" pentru Romania.
Stoica: "O discriminare disimulata
La rindul sau, prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, ministru al Justitiei in Guvernul Isarescu, a calificat decizia UE drept o "discriminare disimulata", care ar putea conduce la incurajarea extremismului in Romania si va pune intr-o situatie dificila partidele pro-europene. Stoica a facut apel la "intelepciunea" oficialilor UE si si-a exprimat speranta ca acestia vor renunta la "deciziile rigide".
Marko Bela: "Decizia se datoreaza ascensiunii nationalismului"
Presedintele UDMR, Marko Bela: "Din cauza ascensiunii nationalismului extremist, am primit, probabil in ultimul moment, un vot negativ. Din informatiile mele a existat intentia de a scuti Romania de obligativitatea vizelor". El a apreciat ca eliminarea regimului vizelor va depinde "foarte mult" de activitatea guvernului care urmeaza sa se constituie dar si de modul in care partidul de guvernamint se va delimita de PRM.
Bucurie pe toata linia in Bulgaria
Bulgaria si-a exprimat satisfactia la anuntarea deciziei UE privind ridicarea obligativitatii vizelorpentru cetatenii bulgari care calatoresc in Europa. Dupa anuntarea vestii in Parlament, deputatii de toate culorile politice au izbucnit in aplauze, oferindu-i flori ministrului de Externe, Nadejda Mihailova, care a izbucnit in lacrimi de bucurie. "Pentru cetatenii bulgari, Zidul Berlinului a inceput sa cada astazi", a declarat presedintele Petar Stoianov, considerind ca de la caderea comunismului "ideea europeana a fost legata in ochii bulgarilor de libertatea de a calatori". "Zidul Schengen a cazut, traiasca Bulgaria", a strigat si vicepresedintele Parlamentului, Luben Kornezov. Calificind aceasta decizie drept istorica, premierul Ivan Kostov a dat asigurari ca bulgarii nu vor incepe sa calatoreasca "masiv, din motive economice".(Dan POPA)

Comentarii