Premierul a aflat ce mai consuma muritorii de rind

miercuri, 03 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Premierul a aflat ce mai consuma muritorii de rind

Incepand de la un simplu ruj expirat si ajungand pana la piese de masina uzate care pericliteaza viata automobilistilor, expozitia de la Romexpo prezinta o gama larga de produse ce se regasesc usor in consumul cotidian al unei populatii care nu-si poate permite financiar alternativa produselor de calitate.
"Icre negre" de gelatina
In domeniul alimentatiei, inspectorii Autoritatii nu au trebuit sa caute mult produsele care nu indeplinesc conditiile minime de calitate. Cea mai usoara, dar si cea mai raspandita neregula intalnita o reprezinta lipsa prezentarii in limba romana a produsului sau explicatiile detaliate asupra caracteristicilor alimentului respectiv. Astfel, au fost identificate pachetele cu presupuse icre de Manciuria, care sint in fapt artificiale si nu pot fi utilizate, asa cum ne-au relatat specialistii decat pentru decor. Fabricate din gelatina, asa-zisele icre "Negro" nu sint tartinabile si nu se aseamana nici pe departe la gust cu cele originale. La un pret mai mic, romanii se mai pot pacali si cu sos de tomate in loc de paste de tomate, asa cum indicau unele dintre cutiile "prelevate din magazine de inspectori, sau pot cumpara ciuperci la cutie cu un gramaj mult mai mic decat cel inscris de producatorul-fantoma. Tot specialistii au mai gasit la Spitalul TBC de Copii din Bistrita piine feliata in tipla, donatie a Armatei germane, fabricata in 1990. Este adevarat ca painea respectiva are termen de valabilitate de 10 ani, insa prietenii germani au trimis copiilor painea cu doar cinci luni inaintea expirarii acestui termen.
Vinul, in topul fraudelor
Atractia expozitiei a fost, fara indoiala, o sticla de votca prafuita, care avea inautru un soarece bine conservat. Interesat este ca, la capitolul bauturi gasite in neregula, inspectorii au prezentat inclusiv sticle de bere Silva, Hopfen, Fulbier sau Keller, care prezentau impuritati sau aveau termenul de valabilitate expirat. Tot la sectiunea bauturi, vinurile ramin in topul fraudelor. Specialistii au constatat ca, in multe cazuri, bauturile sint "botezate", concentratia alcoolica fiind cu mult mai mica decat cea afisata pe sticla. Mai mult, unii producatori ingeniosi pun etichete cu soiuri diferite de licori, chiar daca vinul este mereu acelasi.
Chiar si alcoolul sanitar poate fi gasit prin piete la concentratii care nici nu pot provoca stari de ebrietate. In ciclul produse periculoase, organizatorii au introdus si o serie de jucarii care pot produce rani copiilor. Standul cuprinde arme din plastic, cu baioneta destul de ascutita si cu arc suficient de puternic pentru a-i pune in pericol pe micuti. De asemenea, sint prezentate o serie de jucarii fabricate din materiale neconforme cu normele de protectie a sanatatii copilului.
Electrocasnice in flacari
Multe dintre produsele electrocasnice pe care le gasim frecvent in magazine si care au fost aduse ca mostre in expozitie reprezinta o amenintare reala pentru siguranta romanilor. Explicatiile inspectorilor au fost relevante. Aparate pentru prajit piinea, fiare de calcat sau filtre de cafea supuse testelor Autoritatii au sfirsit prin a se topi inadmisibil de usor. Din acest motiv, specialistii semnaleaza mai ales pericolul socului electric. Nici in magazinele pentru piesele auto contrabandistii nu s-au sfiit sa-si faca afacerile. Autoritatea a gasit tobe noi de masina care nu erau fabricate la standarde normale, astfel ca, odata montate, ele pur si simplu nu functionau. Parfumuri frantuzesti, aparatura electronica nefunctionala sau imbracaminte purtabila doar cateva zile sint alte cateva din obiectele de expozitie culese cu usurinta de autoritate. (C.D.)

Comentarii