Procurorii deschid dosarul "Embargoul"

luni, 03 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Procurorii deschid dosarul "Embargoul"

Un dosar privind incalcarea embargoului de catre Romania impus Iugoslaviei intre 1994-1995 se afla in cercetari la Inspectoratul General al Politiei, procurorii din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie supraveghind desfasurarea acestei anchete, a informat, ieri, Biroul de presa al Ministerului Public. In cursul anului 1997, organele de politie s-au sesizat din oficiu in legatura cu incalcarea embargoului, prin expedierea, intre 1994-1995, din statia CFR Jimbolia in localitatea sirbeasca Kikinda a aproximativ 1.000 de vagoane-cisterna cu produse petroliere. "Incalcarea de catre Romania a embargoului impus Iugoslaviei a fost condusa de SRI si de Politia de Frontiera la ordine venite de sus", a afirmat recent presedintele Constantinescu.
Pentru prima data, organele de politie s-au sesizat din oficiu in cursul anului 1997, in legatura cu incalcarea embargoului, prin expedierea, intre 1994-1995, din statia CFR Jimbolia in localitatea sirbeasca Kikinda a aproximativ 1.000 de vagoane-cisterna cu produse petroliere, a declarat ieri purtatorul de cuvint al Ministerului Public, procuror Robert Cazanciuc. Astfel, la 18 iunie 1998, dupa primele cercetari, anchetatorii si-au declinat competenta in favoarea Sectiei Parchetelor Militare (SPM), intrucit existau indicii cu privire la comiterea unor infractiuni de contrabanda de catre militari. Ulterior, la 28 martie a.c., SPM a dat solutii de netrimitere in judecata a militarilor suspectati, procurorii civili preluind cercetarile.
Incalcarea de catre Romania a embargoului impus Iugoslaviei in anii 94′-95′ prin contrabanda cu petrol prin gara Jimbolia a fost condusa de Serviciul Roman de Informatii si de Politia de Frontiera la "ordine venite de sus", afirma si presedintele Constantinescu vineri seara, in cadrul unei emisiuni televizate. "Sub conducerea SRI-ului de la acea vreme, sub conducerea Politiei de Frontiera si cu aprobarea sefului de gara din Gara Jimbolia, la ordine venite de sus, s-au transferat, noaptea, cantitati uriase de petrol", a afirmat Constantinescu, referindu-se la contrabanda cu petrol dinspre Romania spre Iugoslavia, in perioada in care asupra Iugoslaviei era impus ebargoul din cauza razboiului din Bosnia. Seful statului a precizat totodata ca "faptele sint clare, dovedite si, in momentul eliberarii rechizitoriului, ele vor deveni publice".
In ceea ce priveste atribuirea raspunderii politice pentru incalcarea, in ’94-’95, de catre Romania, a embargoului impus Iugoslaviei, Emil Constantinescu a inaintat doua ipoteze. Una dintre acestea presupune ca "domnii Iliescu si Melescanu stiau acest lucru, l-au initiat, l-au organizat, l-au condus si au beneficiat", dat fiind faptul ca in acea perioada Ion Iliescu era seful statului si presedintele Consiliului Suprem de Aparare a tarii, iar Teodor Melescanu ministru de Externe, vicepremier al Guvernului si membru in CSAT. O a doua ipoteza presupune ca Iliescu si Melescanu "nu l-au initiat, nu l-au organizat, nu l-au condus si n-au stiut nimic despre el, varianta in care, a apreciat Constantinescu, "SRI si ministrii Guvernului ii tratau pe presedinte si pe vicepremier ca pe niste oameni de paie". Presedintele Constantinescu a adaugat, in acest context, ca definitivarea anchetei pe marginea acestui caz ar mai putea dura inca vreo 3-4 ani. (M. PASCU)

Comentarii