Putin condamna pactul Ribbentrop-Molotov, dar da vina si pe Occident

luni, 31 august 2009, 20:30
2 MIN
 Putin condamna pactul Ribbentrop-Molotov, dar da vina si pe Occident
Prim-ministrii rus si polonez zimbesc la blitz-uri, desi relatiile Moscovei cu Varsovia par a fi mai incordate decit cu oricare alt membru al Uniunii Europene

Premierul rus Vladimir Putin a condamnat, in presa poloneza, pactul germano-sovietic din 1939, invinovatindu-i insa si pe occidentali pentru intelegerea cu Hitler din 1938, de la Munchen.

"Fara nici o indoiala, putem condamna pe buna dreptate pactul Ribbentrop-Molotov incheiat in 1939", a declarat Putin intr-un articol publicat ieri de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, in ajunul vizitei sale in Polonia, unde va asista la ceremoniile de comemorare a izbucnirii, in urma cu 70 de ani, a celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pactul Ribbentrop-Molotov a dus, printre altele, la impartirea Poloniei intre URSS si Germania nazista.

"Dar oare cu un an mai devreme Franta si Marea Britanie nu au semnat la Munchen faimosul tratat cu Hitler, ruinind toate sperantele de a forma un front comun de lupta impotriva fascismului?", a adaugat Vladimir Putin. "Semnind acest acord, statele occidentale au refuzat sistemul propus de securitate colectiva si au lasat URSS in fata amenintarii de razboi pe doua fronturi. Dupa acesta, Uniunea Sovietica a fost nevoita sa incheie cu Germania un pact de neagresiune", adauga Putin.

Premierul Rusiei urmeaza sa participe astazi la cea de-a 70-a comemorare a inceputului razboiului, alaturi de aproximativ 20 de sefi de guvern straini, printre care si cancelarul german Angela Merkel. Ceremoniile vor fi organizate la Westerplatte, in apropiere de Gdansk, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele salve de tun in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Rusii vor sa se impace cu polonezii ca si cu germanii

In acelasi articol, Putin a indemnat "sa se intoarca pagina" celui de-al doilea Razboi Mondial, pentru dezvoltarea relatiilor dintre Moscova si Varsovia, in contextul in care diferendele din acea perioada tensioneaza legaturile dintre cele doua tari. "Este datoria noastra fata de morti si istorie sa facem tot posibilul pentru ca relatiile ruso-poloneze sa se debaraseze de greutatea neincrederii si nedreptatii, care ne-au fost lasate mostenire. Sa intoarcem pagina si sa incepem una noua", indeamna premierul rus in cel mai cunoscut cotidian polonez. El a dat exemplu bunele relatii dintre Rusia si Germania, exprimindu-si increderea ca Moscova si Varsovia vor putea atinge un astfel de nivel de intelegere.

Un subiect sensibil pe care premierul Putin il va evoca in timpul discutiilor cu omologul sau polonez Donald Tusk va fi masacrarea a 22.000 de ofiteri polonezi de catre politia secreta sovietica in 1940 la Katyn. Legat de acest subiect, consilierul Iuri Usakov a estimat la rindul sau ca aceasta problema nu trebuie "sa impiedice dezvoltarea de relatii" bilaterale.

Comentarii