Reteaua anti-KGB a Securitatii

vineri, 27 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Reteaua anti-KGB a Securitatii

El a afirmat ca nu poate sa nu asocieze aceste informatii cu "disponibilitatea permanenta" a senatorului PDSR de a "discredita" Serviciul de Informatii Externe, cu "invesunarea" lui Timofte in a impiedica Comisiile parlamentare de aparare "sa faca lumina" in implicarea liderului PDSR Ion Iliescu in scandalul "firul rosu", precum si cu iminenta studiere a dosarelor Securitatii de catre CNSAS. Serban s-a aratat dispus ca, alaturi de Timofte, sa fie audiat de Comisia parlamentara pentru exercitarea controlului SIE pentru a stabili "cu claritate" ca informatiile pe care le detine despre senatorul PDSR sint adevarate. Intrebat de ce nu prezentat aceste informatii in perioada in care era presedintele Comisiei SIE, Serban a raspuns ca "nu era o chestiune care sa priveasca SIE" si ca informatiile nu le-a primit printr-o adresa oficiala. Deputatul PNL a afirmat ca a facut publice aceste informatii acum, deoarece a fost deranjat de declaratille lui Timofte despre activitatea SIE. "Probabil ca declaratiile lui sint pretul pe care l-a platit pentru locul pe lista PDSR", a mai spus George Serban.
"George Serban bate cimpii"
In replica, senatorul PDSR Radu Timofte a declarat ieri agentiei Mediafax ca deputatul George Serban "bate cimpii" si a sustinut ca nu cunoaste nici una din persoanele la care s-a referit fostul presedinte al Comisiei parlamentare de control a SIE. "Nu am stiut ca George Serban face jocul unor oameni din cadrul SIE" a spus Timofte, care a sustinut ca "iesirea" lui Serban "completeaza campania de urmarire si de discreditare" purtata impotriva sa. Senatorul PDSR a mai afirmat ca, pina in 1989, a lucrat in cadrul Ministerului Apararii si nu avea nici o legatura nici cu persoanele mentionate de Serban si nici cu fabrica de tevi din orasul Roman.
De unde a pornit scandalul?
Toate aceste acuzatii reciproce au ca punct de plecare un moment consumat in urma cu patru zile. Martea trecuta, senatorul PDSR Radu Timofte a cerut public, intr-o conferinta de presa, demisia directorului SIE Catalin Harnagea inainte de expirarea mandatului si a facut un apel la serviciile de spionaj romanesc, respectiv SIE, sa nu mai raspunda solicitarilor care vin in flagranta contradictie cu dispozitiile legale. El a declarat, dupa audierea fostului director SIE Ioan Talpes in Comisia SIE, ca este foarte clar ca exista "actiuni murdare de discreditare politica dirijate de institutii obligate sa respecte interesele tarii" si ca aceste institutii se confrunta cu scurgeri masive de informatii, nominalizindu-l in special pe Catalin Harnagea.
La rindul sau, directorul SIE s-a adresat, miercuri, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, precum si procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie Mircea Criste si consilierului prezidential pentru aparare si siguranta nationala Constantin Degeratu in legatura cu acuzatiile formulate la adresa SIE de catre Radu Timofte. Harnagea a solicitat procurorului general sa dispuna inceperea cercetarii penale impotriva senatorului Radu Timofte, apreciind ca au fost incalcate prevederile Codului Penal si ale Hotaririi Parlamentului privind functionarea Comisiei SIE. (Dan POPA)

Comentarii