Romania, cu arme si bagaje de partea SUA

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Romania, cu arme si bagaje de partea SUA

"Romania este gata sa sprijine proiectul american de aparare antiracheta, daca presedintele Bush are nevoie de un asemenea sprijin", a declarat ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, pentru cotidianul "The Washington Times". Aflat in vizita la Washington, Pascu a declarat ca intelege dorinta SUA de a se apara de atacurile care ar putea veni din partea unor state care sprijina terorismul sau a unor organizatii teroriste. In acelasi timp, Romania spera ca administratia Bush intelege dorinta ei de a intra in NATO la urmatoarea extindere a Aliantei. Pascu a declarat reporterilor ca Romania "nu ar avea nici o obiectie" chiar daca SUA ar proceda unilateral la implementarea sistemului de aparare antiracheta. Acest proiect nu este agreat de mai multe state europene, printre care Germania si Franta.
Extinderea NATO – da, dar cu cine?
Presedintele George W. Bush a pledat la Bruxelles in favoarea scutului antiracheta, in fata unor europeni mai reticenti ca niciodata. Insa, marea intilnire a presedintelui american cu presedintele rus Vladimir Putin va avea loc in Slovenia, la sfirsitul saptaminii, cind va fi discutata nu numai problema scutului antiracheta, de care rusii nu vor sa auda, ci si rezervele obisnuite ale Rusiei la extinderea NATO.
Presedintele George W. Bush a pledat la Madrid, pentru desfasurarea sistemelor de aparare antiracheta. Dupa intrevederile cu premierul spaniol, Jose Maria Aznar, care au durat mai mult de patru ore cu premierul spaniol, presedintele american a afirmat ca atit Tratatul antibalistic ABM, cit si doctrina de disuasiune nucleara actuala, sint "ramasite ale trecutului". El si-a exprimat convingerea ca presedintele rus Vladimir Putin va fi interesat de ideile sale referitoare la dezvoltarea unei aparari antiracheta, in decursul intilnirii de simbata de la Ljubjana, in Slovenia. Bush a afirmat ca o aparare antiracheta vizeaza "sa faca o lume mai sigura si nu mai periculoasa". El a mai declarat ca va propune lui Putin sa stabileasca cu Statele Unite relatii normale si constructive. Sosit ieri dimineata la Bruxelles, cea de-a doua etapa a turneului sau european, pentru a lua parte la un summit al sefilor de stat si de guvern din cadrul NATO, Bush a trebuit sa pledeze din nou pentru sistemul antiracheta american, fata care principalele puteri europene au rezerve.
Bush a abordat si problema viitoarei extinderi a NATO din 2002, insa sec, numai intr-o singura fraza, fara sa mentioneze nici un membru care ar avea sanse mai multe.
In schimb, in acelasi timp, fostul presedinte rus Boris Eltin i-a cerut succesorului sau Vladimir Putin ca, la summitul pe care il va avea saptamina aceasta cu presedintele George W. Bush, sa dea dovada de tarie si sa nu cedeze la presiunile acestuia. "Americanii intotdeauna incearca sa creeze o situatie in care ei sa fie avantajati inca inainte de a incepe convorbirile", a declarat fostul lider de la Kremlin intr-un interviu televizat. "Pe scurt, vor exista presiuni, insa in stilul american, si atunci Putin ar trebui sa se astepte la asa ceva si sa se pregateasca, dar nu va trebui, in nici un caz sa se conformeze lor", a avertizat Boris Eltin. Fostul presedinte rus, care pare ca se simte mai bine si se exprima mai clar decit in ultimii ani, a adaugat ca se intilneste frecvent cu succesorul sau, dar ca nu incearca sa-l influenteze. Primul summit intre Bush si Putin este programat sa se desfasoare simbata, in Slovenia, in apropiere de Ljubljana. Cei doi vor avea discutii legate de controversatul proiect american de scut antiracheta, dar si despre cooperarea Rusiei cu Iranul.
Polonia vrea in NATO tarile baltice, Slovacia si Slovenia
Polonia va pleda "in mod deschis", pe parcursul vizitei efectuate la Varsovia, miine si poimine, de presedintele american George W Bush, pentru aderarea la NATO a tarilor baltice, a Slovaciei si a Sloveniei, a anuntat un responsabil al Presedintiei poloneze. "Pozitia Poloniei in regiune ne obliga la sustinerea unei extinderi a NATO cit mai repede posibil. Noi sustinem politica usilor deschise", a declarat jurnalistilor Andrzej Majkowski, consilier de politica externa a presedintelui polonez Aleksander Kwasniewski. "Polonia va da dovada de consecventa si va discuta in mod sincer", a declarat Majkowski, adaugind ca autoritatile poloneze "vor asculta cu atentie opinia lui Bush pe aceasta tema". Seful de stat american urmeaza sa rosteasca, la 15 iunie, la Varsovia, un discurs pe aceasta tema. Cei doi presedinti urmeaza sa anunte o declaratie comuna "asupra cooperarii bilaterale, unui parteneriat strategic intre cele doua tari si asupra obiectivelor strategice in lume", a adaugat consilierului lui Kwasniewski. De altfel, responsabilii polonezi intentioneaza sa ceara presedintelui Bush si secretarului de Stat, Colin Powell, "citeva detalii in plus referitoare la proiectul de scut antiracheta" american a carui anuntare a fost primita cu satisfactie de catre Varsovia.
(M.C.)

Comentarii