Stafia electorala inca bintuie partidele

luni, 04 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Stafia electorala inca bintuie partidele

La numai o saptamina de la publicarea rezultatelor alegerilor, multe dintre partidele importante pina de curind si-au schimbat radical structura. Dupa citeva lovituri sub centura intre lideri, PNTCD si ApR au ramas fara conduceri. Liberalii gindesc deja altfel conducerea partidului, iar la PD nemultumirile se manifesta deocamdata in surdina.
Deruta la PNTCD
Forumul Tranzitoriu de Conducere al PNTCD l-a numit alaltaieri pe Constantin Dudu Ionescu in functia de coordonator al Biroului Interimar de Coordonare al PNTCD. Din Biroul Interimar de Conducere mai fac parte Vasile Lupu, Remus Opris, Radu Sirbu si Bogdan Pitigoi. Biroul Interimar de Conducere va indeplini, pina la viitorul congres al partidului, sarcinile Biroului National de Conducere. Potrivit unor surse din PNTCD, pentru functia de coordonator al Biroului Interimar de Conducere au mai fost propusi Ioan Muresan, Andrei Marga si Remus Opris, dar acestia au refuzat sa candideze. Formula unei conduceri interimare asigurate de numai cinci persoane a fost propusa de Ion Caramitru, in timp ce Ion Diaconescu a sustinut ca viitoarea conducere sa fie asigurata de el personal precum si de alte 10 persoane. Varianta sustinuta de Diaconescu a fost votata de numai 23 din cei 68 de membri ai forumului de conducere. Surse din PNTCD sustin ca deputatul Mihai Ionita propusese ca Diaconescu sa fie ales presedinte de onoare al PNTCD, urmind ca decizia in acest sens sa fie luata la viitorul congres.
Dudu Ionescu a precizat ca forul de conducere tranzitoriu a votat o lista inchisa, propusa de coordonator, abordarea aceasta, de tip motiune, urmind a fi "probabil" formula la care se va recurge si la congresul PNTCD, anuntat pentru sfirsitul lunii ianuarie. "Daca echipa ar fi fost respinsa, nici coordonatorul nu ar fi fost acceptat", a aratat Radu Sirbu, adaugind ca aceasta solutie "a pus punct promovarii impaciuitoriste a tuturor minoritatilor din partid".
Dudu Ionescu a spus ca BIC are ca "unica datorie" sa organizeze in mod "transparent" viitorul congres al partidului, astfel incit toate divergentele care au macinat PNTCD in interior sa nu se mai manifeste. Diaconescu nu a participat alaturi de noua conducere a PNTCD la conferinta de presa organizata dupa sedinta.
Teodor Melescanu demisioneaza dar ramine la conducerea partidului
Nici in ApR lucrurile nu sint mai promitatoare. Presedintele ApR, Teodor Melescanu, a anuntat alaltaieri ca intreaga conducere a partidului si-a asumat raspunderea pentru esecul inregistrat la alegeri si a demisionat. Melescanu a spus ca participantii la sedinta Biroului Executiv al ApR, respectiv vicepresedintii, sefii organizatiilor judetene si candidatii pentru Parlament aflati pe pozitii eligibile, l-au desemnat sa conduca si sa numeasca membrii unui comitet interimar, care sa asigure conducerea partidului pina la viitoarea Conventie Nationala a partidului, ce va fi convocata in prima jumatate a anului viitor. Comitetul interimar a fost desemnat sa organizeze, in luna ianuarie, un Consiliu National care va pregati Conventia Nationala si va face propuneri pentru modificarea statutului partidului si pentru viitoarea politica a ApR. Liderul ApR a adaugat ca viitorul comitet interimar va avea 15-20 de membri, urmind ca, pe primele locuri, sa fie desemnati reprezentanti ai filialelor judetene care au obtinut cele mai bune rezultate la aceste alegeri.
Stoica va candida pentru functia de presedinte al PNL
Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, si-a anuntat alaltaieri, la sedinta Delegatiei Permanente a PNL, intentia de a candida, la viitorul congres, pentru functia de presedinte al partidului si l-a propus pe Theodor Stolojan pentru presedintia Consiliul National. Nici un alt lider liberal nu si-a anuntat candidatura la conducerea partidului iar Stolojan nu a comentant in nici un fel propunerera lui Stoica. S-a propus convocarea congresului ordinar al partidului la data de 3 februarie 2001, pe ordinea zi aflindu-se, pe linga alegerea noi structuri de conducere a partidului si modicarea statutului formatiunii liberale.
Delegatia Permanenta a PNL a mai decis ca PNL sa intre in opozitie, sa sustina selectiv initiativele unui guvern minoritar format de PDSR si a cerut alegatorilor lui Theodor Stolojan sa voteze impotriva lui Corneliu Vadim Tudor.
Tot aici, presedintele PNL Mircea Ionescu-Quintus a decis, dupa o intilnire cu mai multi membri ai conducerii partidului, sa se abtina de la aparitii publice pina cind justitia se va pronunta asupra relatiilor sale cu fosta Securitate. La rindul sau, prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, a cerut membrilor PNL care au fost identificati de catre CNSAS drept colaboratori ai Securitatii sa "faca un gest de onoare" in cazul in care justitia nu va da un verdict contrar hotaririi Colegiului. (M. PASCU)

Comentarii