Tatal cancelarului Schroeder hodineste intr-o groapa din Romania

luni, 16 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Tatal cancelarului Schroeder hodineste intr-o groapa din Romania

Mormintul tatalui cancelarului german, Gerhard Schroeder, a fost descoperit, dupa 60 de ani de la moartea acestuia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, intr-o comuna din Romania, Ceanu Mare (judetul Cluj), informeaza editia de alaltaieri a cotidianului german "Bild am Sonntag". Pina in prezent, cancelarul german si familia sa stiau doar ca tatal cancelarului, caporalul Fritz Schroeder, a decedat in octombrie 1944, la virsta de 32 de ani, intr-o localitate din Romania, insa nu stiau unde anume.
Sora cea mare a cancelarului, Gunhild Kamp-Schroeder, in virsta de 61 de ani, care a declansat cercetarile, a aflat vestea saptamina trecuta: tatal sau a fost inmormintat alaturi de alti opt tovarasi de arme la Ceanu Mare, judetul Cluj, potrivit "Bild am Sonntag". Ziarul, care a avut un reporter la fata locului, afirma ca groapa comuna se afla in apropierea bisericii din Ceanu Mare si ca in locul respectiv a fost plantat un cires, de catre preotul ortodox al localitatii, Daniel Crisan, care a montat si o cruce din fier. Gerhard Schroeder s-a nascut la 7 aprilie 1944, cu citeva luni inaintea mortii tatalui sau, pe care nu l-a cunoscut.
Sora cancelarului german si-a anuntat intentia de a vizita mormintul. "Ii voi spune si fratelui meu sa vina, daca vrea", a declarat aceasta pentru "Bild am Sonntag". Ea a exclus posibilitatea ca mama lor, Erika Vosseler, astazi in virsta de 87 de ani, sa vina in Romania in aceasta calatorie "mult prea obositoare". Doamna Vosseler s-a recasatorit in anul 1947 si a avut inca trei copii, din cel de-al doilea mariaj.
Informatia privind inmormintarea caporalului Fritz Schroeder alaturi de alti opt militari germani intr-o groapa comuna din Ceanu Mare a fost confirmata, duminica, de un localnic, Marcu Hadarean, citat de AFP. "In octombrie 1944, doua vehicule ale armatei germane au adus, in apropierea bisericii din Ceanu Mare, noua cadavre ale unor militari ucisi in timpul luptelor din regiune", a declarat, in fata camerelor de luat vederi, Marcu Hadarean, care, la acea vreme, avea 14 ani. "O groapa de patru metri lungime si doi adincime a fost sapata, cadavrele au fost invelite in bucati de foaie de cort si apoi acoperite cu pamint", a declarat Hadarean.
Potrivit acestuia, o placuta cu numele soldatilor inmormintati a fost instalata in apropierea mormintului, dar "aceasta a disparut demult si nimeni nu-si mai aminteste numele care figurau pe aceasta". "Nu stiam cine era inmormintat in aceasta groapa comuna si nici care era religia lor, dar am ridicat o cruce ortodoxa in memoria lor", a declarat, la rindul sau, preotul ortodox al comunei, Daniel Crisan.
"Mormintul de la Ceanu Mare a fost intretinut, pentru ca romanii au onorat intotdeauna memoria soldatilor – romani, germani sau unguri – morti pe cimpurile de lupta", a declarat pentru AFP istoricul Nicolae Bodea, care si-a consacrat o parte din importantele sale cercetari identificarii militarilor decedati in Transilvania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. O mie de soldati germani au decedat in octombrie 1944 in regiunea Cluj – Ceanu Mare, a adaugat aceasta. (D.P.)

Comentarii