Baconschi: Educatia ieseana are un potential economic urias

duminică, 18 noiembrie 2012, 21:18
2 MIN
 Baconschi: Educatia ieseana are un potential economic urias

Teodor Baconschi, candidat din partea ARD pentru un mandat de senator in Colegiul 4, a initiat sambata o dezbatere publica pe tema potentialului economic al educatiei iesene. Pentru ca scolile si universitatile din capitala Moldovei sa devina o resursa de prosperitate pentru comunitate, politicianul propune 5 proiecte care sa fie promovate si concretizate in urmatorii 4 ani. Acestea sunt reunite intr-un angajament intitulat „Incredere in educatie. Iasi, Romania, Europa", document pe care Baconschi l-a semnat sambata, la Casa Cartii, in prezenta mai multor cadre universitare care doresc sa-l sustina. Printre acestia se numara istoricul Dorin Dobrincu, inventatorul Constantin Antohi sau Alexandru Lazescu, presedinte al Grupului pentru Dialog Social.

In opinia lui Teodor Baconschi, cercetarile si inventiile existente, precum si performantele specialistilor in IT reprezinta „imense resurse" pentru dezvoltarea orasului, insa gestionarea lor din prezent lasa de dorit. Politicianul considera ca educatia ieseana poate sa devina un motor financiar prin organizarea periodica la Iasi a unui targ educational, adaptarea curriculumului facultatilor la ceea ce poate absorbi piata locala a muncii, dezvoltarea unui campus destinat olimpicilor nationali si internationali sau prin lansarea unei platforme online care sa permita un dialog deschis intre elevi, studenti, cadre didactice, inspectori si reprezentanti ai Ministerului Educatiei.

De asemenea, foarte importanta este, din punctul sau de vedere, sprijinirea comunitatii de inventatori si a absolventilor de IT, prin deschiderea unui centru regional destinat acestora. „Cred ca cei circa 1000 de absolventi de IT ieseni merita un loc in care creativitatea lor sa poata fi fructificata pe tot ce inseamna software si hardware, automatizari si calculatoare. Dar mai cu seama aveti cea mai buna scoala de inventica din Romania, care nu este suficient cultivata, pusa in valoare, sprijinita de intreaga comunitate academica. Mie mi se pare ca o comunitate de 40 de inventatori, personalitati formidabile, ar trebui sa aiba un loc in care sa poata conlucra, comunica cu restul comunitatii de inventatori din Europa si promova propriile prototipuri", a subliniat Baconschi.

In lipsa unui sprijin financiar, la Iasi au ramas nevalorizate peste 500 de brevete de inventie. „Pana acum, n-a existat nicio implicare a politicului in activitatea noastra, cu toate ca noi ne-am izbit totdeauna si am avut obstacole de netrecut in ceea ce priveste implementarea inventiilor in viata de zi cu zi. Sprijin nu am primit de la nimeni, astfel ca orasul Iasi, cu o comunitate exceptionala de inventatori, are bagate in sertar peste 500 de brevete privind tehnologii si aparate de inalta performanta. Sigur ca un brevet de inventie are valabilitate 20 de ani. Cred ca n-ar fi tarziu ca sa scotocim prin aceste sertare si sa incercam sa le promovam. Daca am valorifica acest tezaur de inteligenta, atunci Iasul cred ca ar fi cel mai bogat oras din Romania", a punctat reputatul inventator Constantin Antohi.

Teodor Baconschi a adaugat ca este necesar sa se faca un inventar al brevetelor de inventie, pentru a vedea „care dintre ele pot fi utilizabile pe o eventuala linie de productie".

Comentarii