Amintiri despre Iasul care dispare

Subtitlu

joi, 09 august 2007, 20:56
3 MIN
 Amintiri despre Iasul care dispare

Cu 70 de ani in urma, in 1937 (anul mortii lui G. Topirceanu), a fost publicat volumul „Comemorarea «Junimii» la Iasi" (editura Alexandru A. Terek, Iasi). Presedintele comitetului de initiativa, Constantin Meissner (1854-1942), spunea la inceputul acestui volum: „Multe sute de oameni au sarbatorit cu insufletire duminica, 3 mai 1936, in sala Teatrului National din Iasi, vechea si ilustra societate Junimea: initiativa acestei manifestatii a fost insa a unui singur om: Osvald Racovita, primarul municipiului…". Era un elogiu adus acestui adevarat om de cultura, avocatul Osvald Racovita (1887-1974), fost primar al Iasului intre 1928-1929 si 1935-1938, prietenul scriitorilor si artistilor ieseni, cel care a inlesnit poetului Mihai Codreanu sa-si construiasca imobilul din strada Rece, cunoscut astazi sub denumirea de „Vila Sonet".

Fostul elev al Liceului Internat (absolvent al promotiei 1905) era profund atasat de orasul sau natal si a contribuit la realizarea unor obiective precum Parcul Expozitiei si Strandul Iasului. In „Insemnari iesene" din 15 decembrie 1937 se spunea: „Domnul Osvald Racovita, primarul orasului… si-a luat angajamentul de a imortaliza in bronzuri pe marii carturari si poeti ieseni care merita recunostinta generatiilor de astazi…". O prima realizare a fost bustul lui G. Topirceanu, inaugurat in decembrie 1937 in gradina Copou.

Vrednicul primar al Iasului, dupa plecarea la Bucuresti, fiind liberal, a avut de suferit ani de inchisoare, trimiterea la Canal, domiciliu fortat la Iacobeni, sfirsind ca muncitor necalificat la Cooperativa „Cartonajul" din Bucuresti. La 20 de ani de la moartea sa, in ziarul „Monitorul" a fost publicata tableta lui Aurel Leon „Doua decenii de la plecarea unui mare primar al Iasului: Osvald Racovita". Spunea Aurel Leon: „Osvald Racovita este creatorul Strandului si al Parcului Expozitiei… Acest inimos primar a venit si a plecat sarac de la Primarie. A inchis ochii refugiat la Bucuresti, dupa ani de puscarie si persecutie din partea comunistilor…".

Strandul Iasului, care dispare zilele acestea din apropierea Palatului Culturii, a fost realizat in 1931, din initiativa unui comitet, din care faceau parte Osvald Racovita, profesorul Th. Berescu, dr. Hochman etc. Drept pentru care, in „Opinia" din 2 iulie 1931, se publica articolul: „Iasul – statiune balneara". De aceea, decizia desfiintarii strandului din 1931 lasa o unda de regret in sufletele vechilor ieseni…

Sa reamintim ca presa acelor vremuri, cu vadita simpatie pentru primarul Osvald Racovita, glumea pe seama initiativei acestuia. Astfel, in „Opinia" din 19 mai 1935 a fost publicata o parodie dupa sonetul „Venetia" al lui Mihai Eminescu:

Luna Iasilor

S-a stins viata falnicului Iasi./ La ora noua e pustiu pe strada:/ Ca un blestem a trebuit sa cada/ Maretul gest facut de-naintasi.

Din ce-a ramas, si-aceea ni se prada,/ Caci creste indrazneala dac-o lasi:/ Pe degete sa-i numeri pe fruntasi,/ Sa simta, sa auda sau sa vada./ Cu zgomot mult ni se ofera… apa!/ Dar lichidul acesta tine cald/ Cind biruri ne-aduc pe toti la sapa?

Doar nu e „apa vie" – sa ma scald/ Si sa renasc de-a gata la agapa…/ Nu-nvie mortii; e-n zadar Osvald!

Constantin OSTAP

Comentarii