Coalitie contra regionalizarii

joi, 16 iunie 2011, 21:20
2 MIN
 Coalitie contra regionalizarii

Proiectul regionalizarii intampina tot mai multa rezistenta in judet. Liderii partidelor din opozitie doresc sa organizeze un referendum, lucru sustinut si de presedintele Consiliului Judetean (CJ). Social-democratii vor sa initieze un proiect in cadrul CJ vizand organizarea unui referendum. "Prin acest referendum, cetatenii trebuie sa-si exprime parerea daca sunt de acord cu opinia presedintelui tarii de a desfiinta judetul", a mentionat senatorul Gheorghe Marcu, presedintele organizatiei judetene PSD

Aceasta a adaugat ca a pregatit si o expunere de motive ce va sta la baza organizarii si desfasurarii referendumului, la care asteapta si completarile colegilor liberali. Proiectul ar urma sa fie dezbatut in cadrul unei sedinte extraordinare a CJ.

Referendum la latitudinea guvernului

Legislatia prevede ca cel putin o treime dintre consilierii judeteni ar putea promova un proiect in cadrul CJ. Culmea este ca proiectul, chiar daca se elaboreaza la nivelul judetului si priveste locuitorii din Botosani, necesita aprobarea guvernului. Executivul ar urma sa aloce si fondurile necesare pentru organizare, care nu sunt deloc putine, motiv pentru care mai multe persoane aflate in conducerea judetului cred ca referendumul nu se va realiza.

Regionalizarea este contestata si de seful CJ, chiar daca acesta este membru al partidului aflat la putere. Presedintele CJ, Mihai Tabuleac, a precizat ca subiectul regionalizarii nu ar fi trebuit discutat in aceasta perioada si ca materializarea acesteia ar fi in dezavantajul locuitorilor judetului. "Nu sunt un oponent al actiunilor derulate de guvern, ceea ce am facut eu nu reprezinta altceva decat exercitarea libertatii dreptului la opinie si o obligatie fata de cetatenii judetului Botosani care m-au ales si care ar fi dezavantajati foarte tare de un asemenea proces", a declarat Mihai Tabuleac.

Proiectul regionalizarii, propus de guvern, ar duce la disparitia judetului Botosani, acesta urmand sa faca parte din regiunea nord est, care va avea capitala la Iasi. Intr-un proiect initiat de UDMR Botosaniul ar fi unit cu Suceava, iar judetul vecin ar urma sa detina controlul regiunii.

––

Probleme aduse de reorganizarea tarii

Seful de la CJ a explicat ca unul dintre cele mai mari proiecte cu finantare europeana, respectiv modernizarea retelelor de apa canal, a primit o finantare de peste 100 de milioane de euro, pentru ca a fost invocata subdezvoltarea judetului, lucru ce nu ar mai fi posibil in cazul unei regiuni. In opinia sa, integrarea intr-o zona administrativa mai mare ar face ca Botosaniul sa nu mai poata recupera decalajul fata de judetele invecinate. "Probabil de acum inainte se va spune ca Mihai Eminescu nu s-a nascut in Botosani, ci in Iasi, iar George Enescu nu s-a nascut in Botosani, ci in Suceava. Este o latura pe care multi o ignora", a incheiat presedintele CJ. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii