Delapidare uriasa la BCR Botosani

joi, 08 ianuarie 2009, 21:46
3 MIN
 Delapidare uriasa la BCR Botosani

Intreaga afacere a iesit la iveala la inceputul acestui an, cand reprezentantii bancii au declansat un control la depozitele la termen. Prima persoana verificata a fost Elena Aghinitei, cea care trebuia sa tina evidenta operatiunilor. Cand a trebuit sa explice situatia, ea recunoscut totul.

Astfel, potrivit unor informatii neoficiale, femeia a invocat ca cea mai mare suma a fost trimisa fiicei sale care este studenta intr-un centru universitar, aceasta fiind presata la randul ei de alte persoane. Ca procedura, banii erau luati din conturile clientilor si virati pe numele unor cunoscuti, iar de aici scosi pentru a fi utilizati in interes propriu.

Deocamdata, numele celor prejudiciati nu au fost facute publice, insa, potrivit unor informatii furnizate de surse judiciare, ar fi vorba de persoane fizice, dar si societati comerciale. Pentru a stabili valoarea prejudiciului si persoanele responsabile, reprezentantii bancii au anuntat Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani si Inspectoratul Judetean de Politie, care au declansat o ancheta.

Cercetarile ar putea viza si alte persoane

Informatia a fost confirmata de prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, Cristian Popovici, insa, intrucat ancheta este intr-o faza incipienta, autoritatile nu au avut timp suficient sa afle perioada in care au fost efectuate operatiunile ilegale, cine sunt persoanele implicate si nici unde au ajuns banii.

"Estimarile cu privire la suma sustrasa ar fi de 10 – 13 miliarde de lei vechi. Cercetarile continua deocamdata cu persoana in cauza in stare de libertate urmand ca impreuna cu organele de politie, in raport si de confirmarea presupunerii valorii prejudiciului, sa stabilim in ce masura vom merge si cu o propunere privativa de libertate sau orice alta masura privind interdictia de a parasi tara sau localitatea", a declarat ieri Cristian Popovici.

Politistii au demarat cercetarile miercuri, iar de ieri au trecut la primele audieri. Considerata principalul suspect, Elena Aghinitei urmeaza sa fie cercetata pentru delapidare, fals si uz de fals, dar si celelalte persoane care au ajutat-o sa scoata banii din banca ar putea fi puse sub acuzare daca se va constata ca a fost vorba de o complicitate.

Procurorii vor pune sechestru pe bunurile suspectului

Ovidiu Halunga, directorul sucursalei BCR Botosani, a refuzat sa faca declaratii sustinand ca nu este abilitat sa discute cu reprezentantii mass-media pe astfel de subiecte. In schimb, Corneliu Cojocaru, directorul Directiei de comunicare din cadrul BCR, a prezentat punctul oficial de vedere al bancii.

"Este un caz izolat, care poate surveni in orice companie, in care un salariat necinstit a savarsit o frauda, incalcand normele si regulamentele, falsificand documente si eludand procedurile de control. Banca a identificat acest caz, a sesizat organele competente de ancheta si le ofera acestora intreg sprijinul. Investigatia este in curs si nu putem oferi amanunte. BCR a fost si continua sa fie un partener serios, competent si profesionist, care are grija ca niciunul dintre clientii sai sa nu fie pagubit. Din acelasi motiv, banca ia masuri pentru a elimina posibilitatea ca astfel de fraude sa se mai produca", se precizeaza intr-un comunicat oficial.

Desi reporterii "Monitorul" au incercat sa afle punctul de vedere al Elenei Aghinitei, aceasta nu a putut fi contactata. Procurorii urmeaza sa puna sechestru pe bunurile detinute de aceasta, in eventualitatea in care paguba nu va fi recuperata integral pana la finalizarea anchetei.

Un caz asemanator s-a inregistrat si la BRD

Cazul vine la putin timp dupa unul asemanator inregistrat la BRD Groupe Société Générale Botosani. Atunci, Mariana Dulgheriu, fosta angajata a bancii, a intrat in atentia anchetatorilor tot in urma unor operatiuni ilegale operate in conturile unor clienti. Frauda a fost descoperita cand administratorul unei societati din municipiu a sesizat o serie de operatiuni financiare suspecte catre alti agenti economici cu care nu colabora sub nicio forma.

Verificarile ulterioare aveau sa scoata la iveala mai multe tranzactii dubioase. Calculat initial la 351.000 de lei noi, prejudiciul a crescut la 500.000 de lei, pentru ca in prezent sa fie estimat la 758.172 de lei noi. Dosarul, intocmit pe numele botosanencei, este in prezent in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii