Bani publici pentru firmele viceprimarului si subprefectului

marți, 23 noiembrie 2010, 21:32
5 MIN
 Bani publici pentru firmele viceprimarului si subprefectului

Firme ale unor potentati locali prospera de ani buni pe bani publici beneficiind de o prioritate de neinteles la incredintarile directe. Afacerile cu statul devin cele mai vinate si cele mai rentabile, mai ales acum, pe vremuri de criza. Viceprimarul liberal al Focsaniului, Vasile Dobre, are actiuni profitabile la o firma care are contracte pe bani publici. Potrivit Serviciului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), SC Coza Com Prod SRL, la care este actionar cu cite 50% viceprimarul liberal al Focsaniului, Vasile Dobre, si fratele sau, Nicu Dobre, a primit in ultimii trei ani citeva sute de contracte de cumparari directe de la institutii ale statului. Unele dintre acestea sint insa in subordinea directa a Primariei Focsani. Este vorba de Caminul de Batrini care a considerat ca cele mai ieftine preturi le gaseste doar la firma actualului viceprimar si de aceea a achizitionat telemea, gemuri, oua sau pulpe de pui. Grupul Scolar de Industrie Usoara a cumparat fara licitatie publica de la Coza Com ulei, macrou sau pulpe cu os, la fel si Colegiul "Valeriu D. Cotea" din Focsani, Gradinita nr. 15,  Penitenciarul Focsani, daca ar fi sa enumeram numai contractele cistigate in prima jumatate a acestei luni. Una peste alta, firma Coza Com, apartinind fratilor Nicu si Vasile Dobre a reusit performanta obtinerii a nu mai putin de 631 de contracte cistigate din cele 763 de participari la selectie. Viceprimarul Vasile Dobre ne-a declarat ca aceste contracte de achizitie prin care firma sa prospera in vremuri de criza n-au absolut nici o legatura cu functia sa prezenta sau trecuta de consilier local al municipiului Focsani. "Eu sint doar actionar, nu am nici o implicatie in felul in care este condusa firma. Nu am nici o legatura, nu sint administrator, sint doar actionar. Dividende primesc doar atunci cind se dau. Deocamdata nu am primit", ne-a spus viceprimarul Dobre, a carei firma detine si un magazin alimentar intr-o zona intens circulata din Piata Moldovei.

Filantropie, nu afaceri

Cel putin asa incearca sa ne faca sa credem subprefectul Sorin Hornea, a carei firma a cistigat o serie de contracte directe cu diferite primarii sau institutii publice. Este vorba de SC Sif Computer SRL la care este actionar unic subprefectul judetului Vrancea, Sorin Hornea. Acesta mai este actionar si la alte patru firme de profil. SC Sif Computer SRL impreuna cu SC Sif Sistem SRL au cistigat in ultimii trei ani 324 de contracte, din cele 385 de participari la selectie. Din acestea, 296 de contracte au fost cumpararile directe. Printre clientii firmei lui Hornea se afla Directia de Sanatate Publica, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, Directia Sanitar Veterinara, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Directia pentru Accize Vamale, Inspectoratul Scolar Judetean, Tribunalul Judetean, plus o serie de unitati de invatamint din Focsani, dar si unitati militare. Toate acestea au achizitionat de la Sif Computer diferite componente electronice cum ar fi: tonnere, calculatoare, laptop-uri, videoproiectoare, cartuse pentru imprimante, scanere sau unitati de memorie. Anul acesta, primariile aflate in plina criza economica, precum Sihlea sau Fitionesti, si-au cumparat laptop-uri sau videoproiectoare de la Sif Computer, firma care detine mai multe magazine. Subprefectul Sorin Hornea ne-a declarat insa ca firma sa nu are cine stie ce profit si ca mai mult vine in sprijinul primariilor care nu au banii la timp pentru achizitiile respective. "Am facut o analiza la firma pe anul trecut si va pot spune ca, din cele 73 de unitati administrative locale, firma la care sint actionar a avut relatii comerciale doar cu 15 primarii. Ceea ce inseamna 1% din rulajul firmei. Nu se poate vorbi de prosperitate pe bani publici, majoritatea sint cumparari directe, iar cu alte institutii publice Sif Computer a avut relatii comerciale care dureaza de citiva ani. Nu se poate spune ca facem afaceri cu primariile, in conditiile in care asteptam 3-4 luni pina primim banii, iar noi platim 1-2% dobinda pe luna la banca pentru imprumutul pe care il avem pentru achizitia de materiale. E mai mult un ajutor pe care il dam decit o afacere. Nu exista o relatie de cauzalitate intre functia mea si afacerile firmei. Din acest motiv am preferat contractele cu alte judete", ne-a declarat si subprefectul judetului, Sorin Hornea.

Subprefectul negociaza direct cu statul

Potrivit declaratiilor de avere si de interese postate pe site-ul Institutiei Prefectului la 3 noiembrie, subprefectul este actionar la cinci firme, detinind 100% din firma Sif Computer si cite 50% la Sif Sistem, Sif Company, Sif Zone si SC Expert Service, unde restul de 50% este detinut de sotia sa, Manuela. Hornea a incheiat anul trecut, dar si in 2010, 18 contracte cu autoritati publice, valoarea totala a acestora fiind peste 700.000 lei. Dintr-un total de 28 contracte incheiate in ultimii 3 ani, sapte au fost obtinute prin "cerere de oferta" si 21 prin licitatie. Sif Computer a avut intre 2009-2010, 14 contracte cu institutii publice din Vrancea, precum: Directia de Tineret si Sport (trei contracte de 17.639 lei, obtinute prin achizitie directa pentru "produse si servicii"), Primaria Adjud (contract de 3 luni pentru "furnizare produse" de 15.254 lei, obtinut prin "cerere de oferta"), Directia de Sanatate Publica (contract de "furnizare servicii" pentru 22.445 lei, obtinut prin achizitie directa), Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (contract de "servicii" de 7.500 lei, obtinut prin achizitie directa), CL Cimpineanca (contract pentru 82.217 lei, prin "cerere de oferta", pentru produse), comuna Sihlea (contract furnizare servicii de 13.149 lei, prin achizitie directa), Spitalul Adjud (contract de furnizare servicii, in valoare de 9.879 lei, prin achizitie directa), Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (doua contracte pentru servicii si produse pentru suma de 28.000 lei, prin achizitie directa). Si firma SC Expert Service SRL a incheiat contracte cu statul in 2010, cu CAS, ITRSV si DGFP Vrancea. Firmele lui Hornea au mai incheiat contracte si cu DGFP Bacau, Consiliul Local Doftana Bacau si Universitatea "Dunarea de Jos" Galati. "Aceste contracte nu sint noi, multe dintre ele reprezinta o continuitate a unor contracte pe care le-am avut inainte de acest mandat de subprefect. 90% dintre acestea sint publicate si pe SEAP, s-au facut prin licitatie publica, exista transparenta. Oricum, procentul contractelor fata de anii trecuti este mult mai mic. Nu am nici un fel de problema, daca cineva considera ca e ilegal, poate sa se sesizeze", ne-a mai declarat Hornea.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii