Criza economica a redus numarul de bebelusi

duminică, 26 septembrie 2010, 21:08
2 MIN
 Criza economica a redus numarul de bebelusi

Femeile din Vrancea se gindesc de doua ori inainte sa ramina insarcinate. Dovada in acest sens o reprezinta cifrele prezentate in ultimul raport al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea cu privire la numarul de bebelusi care au venit pe lume in primele sase luni din acest an. Asa se face ca in primul semestru s-au nascut 1.617 copilasi pe cind in perioada similara a anului trecut au fost inregistrate 1.736 de nasteri.

Medicii spun ca se nasc mai putini copii si din cauza recesiunii economice care le da de gindit tinerilor care doresc sa devina parinti. "Scaderea natalitatii are si o componenta economica. Familiile nu mai au garantia unui loc de munca, nu mai au o stabilitate financiara", spune dr. Alin Lazea, seful compartimentului asistenta mamei si copilului din cadrul DSP Vrancea.

Daca la Focsani s-au nascut doar 275 de copii, la Homocea au venit pe lume 37 de bebelusi, la Chiojdeni s-au inregistrat 17 nasteri, iar la Marasesti s-au nascut 77 de copii, cu 16 mai putini fata de perioada similara a anului trecut. In aceste comune, natalitatea este ridicata in special in comunitatile de rromi. Daca in majoritatea localitatilor din judet nou-nascutii s-au lasat asteptati, nu acelasi lucru se poate spune si despre Slobozia Bradului.

Comuna ramine pe locul intii la capitolul natalitate, cu 138 de nasteri. "La Slobozia Bradului femeile nu au acces la planificare familiala si nu au voie sa faca intreruperi de sarcina din motive religioase, dar si pentru ca traditia rroma le interzice. Pentru comunitate, dar si pentru tara este un lucru bun. Tiganii din Slobozia Bradului sint mai aparte, muncesc, alearga, au intrat in normal. Toti copiii merg la scoala", a mentionat Valerica Zamfirescu, edilul localitatii.

Au existat insa si comune, precum Boghesti, Valea Sarii sau Rastoaca, unde au fost inregistrate doar doua, trei nasteri. Statisticile DSP arata ca si mortalitatea infantila a scazut. Daca in primele sase luni de anul trecut au existat 24 de decese in rindul bebelusilor, anul acesta au existat doar 15 cazuri. Medicii atrag atentia ca multe dintre decese pot fi prevenite daca gravida merge la medic si invata cum se creste un copil sanatos.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii