Peste 20 de scoli vrincene asteapta mila Ministerului pentru reparatii

vineri, 19 februarie 2010, 00:32
2 MIN
 Peste 20 de scoli vrincene asteapta mila Ministerului pentru reparatii

Pentru continuarea lucrarilor de constructie sau reparatii la unitatile de invatamint din Vrancea sint necesari in acest an cel putin 2.400.000 lei, bani care reprezinta decontarea lucrarilor executate anul trecut.

Reprezentantii Compartimentului de investitii din cadrul Inspectoratului Scolar au transmis zilele acestea o adresa catre Ministerul Educatiei in care au solicitat 1,625 milioane de lei pentru decontarea lucrarilor care s-au efectuat anul trecut la scolile aprobate in Hotarirea de Guvern nr. 655/2009, anexa 3, din totalul de peste 2 milioane de lei prevazuti in acest act normativ. Din cele 30 de scoli vrincene pentru care sint necesare fonduri pentru decontarea lucrarilor executate, Inspectoratul a solicitat bani pentru 15 scoli care au incheiat contract cu constructorii prin primarii si pentru 7 unitati care au contract direct cu ISJ.

Conform comunicarilor cu Ministerul, banii urmeaza sa vina la Inspectorat, iar ulterior sa fie impartiti catre primarii sau scoli, dupa caz. Cei mai multi bani s-au cerut pentru lucrarile realizate in 2009 la scolile Tiritu si Petreanu din Poiana Cristei, Golesti, gradinitele Suraia, Odobesti, Paunesti, internatul Reghiu, scoala Crucea de Sus Panciu si SAM Odobesti (Grupul Scolar Agricol).

Anul trecut, Ministerul Educatiei a alocat in total pentru Vrancea 7.700.000 lei prin hotaririle 655 si 1531, urmind ca, din aceasta suma, 2.400.000 lei pe anexa 3 din HG 655, care nu au ajuns anul trecut la scolile vrincene, sa vina anul acesta. Un raspuns de la Minister in acest sens este asteptat la ISJ la finalul lunii februarie. 

Presiuni la decontarea lucrarilor

Principala problema cu care se confrunta oficialii ISJ este "sirguinta" constructorilor de a executa lucrari peste fondurile prevazute de Minister, care, teoretic, nu pot fi decontate. "Foarte multi constructori fac lucrari suplimentare, fara sa aiba fonduri asigurate, apoi fac presiuni la noi sa le platim. Acestia ar trebui sa se limiteze la fondurile care sint aprobate pentru lucrarea respectiva, nu fiecare sa faca ce vrea el, apoi sa vina sa faca presiuni sau sa ne cheme in judecata", ne-a declarat Tanase Rota, din cadrul Compartimentului de investitii al ISJ Vrancea.

Un exemplu in acest sens este Campusul Scolar Adjud, unde constructorul, firma Sirtrot SA Adjud, a realizat lucrari de 1.000.000 lei (10 miliarde de lei vechi) peste fondurile alocate. Valoarea totala a lucrarii, care a demarat in anul 2006, este de 9.649.000 lei.

Pina in prezent s-a alocat o treime din aceasta suma, 3.219.000 lei, dintre care pentru anul trecut s-au decontat efectiv 100.000 lei.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii