Scoli avertizate din cauza conditiilor „mizere”

marți, 28 septembrie 2010, 20:19
3 MIN
 Scoli avertizate din cauza conditiilor „mizere”

Unitati de invatamint improprii, fara apa potabila, fara materiale pentru igiena miinilor si cu personal neinstruit. Toate aceste probleme au fost depistate de catre inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) care au luat la pas unitatile de invatamint din judet pentru a verifica daca sint respectate conditiile de igiena. Au fost controlate 58 de unitati de invatamint si au fost aplicate 30 de avertismente pentru neregulile constatate.

De asemenea, 41 de unitati din cele 58 verificate nu au autorizatie sanitara de functionare. Situatia trimisa la Ministerul Sanatatii arata ca la scoala si gradinita din Novacesti, scoala din Viisoara si Gradinita nr. 2 din Adjud copiii invata in spatii necorespunzatoare care ar trebui rebilitate.

La unitatile din Haret, Calimanesti, Ploscuteni, Boghesti, Adjudu Vechi nu exista apa potabila, iar la scolile din Corbita si Tanasoaia exista apa nepotabila, dar este folosita doar pentru igiena miinilor. Probleme sint si la Racoasa, Varnita, Poiana, Dragosloveni, Cindesti, Dumbraveni, Ploscuteni, Corbita, Boghesti, Tanasoaia, Adjudu Vechi, unde grupurile sanitare exterioare nu au apa curenta si la Padureni, Haret, Calimanesti si Virtescoiu, unde lipsesc materialele pentru igiena miinilor. "La marea majoritate a unitatilor mici din mediul rural personalul pentru efectuarea curateniei este cu 1/4 sau 1/2 norma neputind asigura corespunzator intretinerea curateniei", spune ec. Carmen Gheorghiu, purtatorul de cuvint al DSP Vrancea.

Au mai fost si situatii in care personalul angajat nu avea efectuat controlul medical periodic sau unde personalul de ingrijiri nu a efectuat cursul de instruire a notiunilor fundamentale de igiena. De asemenea, unele unitati nu au contracte pentru efectuarea dezinsectiei si deratizarii. Toate aceste probleme au fost puse pe seama lipsei de fonduri.

"Copilul este deparazitat la scoala dar se reinfesteaza acasa"

Unii elevi din Vrancea au picat testul curateniei. Sute de scolari au fost depistati cu paduchi, angine (amigdalita) si alte boli infectioase dupa vacanta de vara. Aceasta realitate, care este cauzata in principal de lipsa de igiena, a fost constatata chiar de catre personalul medical din scoli, gradinite si licee, care odata cu inceputul anului scolar a inceput triajul epidemiologic. Prin mina doctorilor au trecut 38.350 de copii, adica 94,25% din elevii care s-au inscris la scoala. In urma controalelor au fost depistati 271 de elevi cu probleme la capitolul igiena si sanatate, 42,43% dintre acestia avind paduchi.

Este vorba de 115 copii atit din orase cit si de la tara. Daca in anii trecuti orasul Marasesti ocupa un dezonorant loc unu la cei mai multi copii plini de paduchi, in acest an s-a constatat ca micutii de la tara sint mai predispusi sa fie gazde pentru acesti "musafiri" nedoriti. Conform statisticilor, 14,76% dintre copiii cu paduchi invata in orase, iar 27,67% urmeaza cursurile unei unitati de la tara.

"Daca anul trecut aveam mai multi in urban, acum avem mai multi in rural. Au fost putine cazuri dar in mai multe localitati din rural. Majoritatea sint cazuri cronice ceea ce inseamna ca tratamentul pe care il aplica cadrele medicale in scoli este ineficient daca elevul nu este deparazitat acasa. Copilul este deparazitat la scoala dar se reinfesteaza acasa si din cauza aceasta trebuie tratati toti membrii familiei", spune dr. Cornelia Draguna, sef serviciu evaluare factori de risc din mediul de viata si munca.

Au fost depistati si 99 de copii cu angina, 48 de copii sufereau de alte boli infectioase, iar opt aveau micoze.  Copiii bolnavi au fost trimisi acasa pentru a se trata iar mai apoi s-au putut intoarce la scoala. In urma recontrolului, numarul cazurilor de pediculoza a scazut cu 64,34% fata de numarul de cazuri depistate initial.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii