Convorbiri telefonice de 11 milioane de euro

marți, 14 decembrie 2010, 20:52
3 MIN
 Convorbiri telefonice de 11 milioane de euro

O retea de infractori specializati in fraude informatice a fost destructurata, ieri dimineata, de catre politistii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICIOT), in urma mai multor perchezitii domiciliare ce au avut loc simultan in mai multe judete din tara: Neamt, Constanta, Brasov, Olt, Maramures, Cluj si Dolj. In total, a fost vorba despre 42 de perchezitii domiciliare ce au vizat locuintele membrilor retelei, patru dintre acestia fiind domiciliati in Tirgu Neamt.

Conform primelor cercetari efectuate in acest caz, capii retelei sint Catalin Zlate si Cristian Crivat, doi barbati ce au constituit un grup infractional in care au atras peste 50 de specialisti in calculatoare.

"Invinuitul Zlate Catalin a obtinut, prin intermediul unor aplicatii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit in interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxa din strainatate, obtinind bonusuri, in functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro obtinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obtine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, invinuitul Zlate Catalin a constituit o societate care a incheiat contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinind, astfel, un procent mult mai mare din valoarea apelului", se specifica in comunicatul DIICOT.

Zlate, un as al tehnologiei IT, a mai fost cercetat de DIICOT, pentru fraude bancare facute "curat", tot cu ajutorul calculatorului. In 2009, a fost condamnat la un si jumatate de inchisoare cu suspendare, insa pedeapsa nu l-a potolit, el gasind repede o noua metoda de a face bani. De data asta n-a mai creat false pagini ale bancilor, ci a cautat servere care au alocate numere VoIP si apoi le-a "atacat", ca sa afle numele de utilizator si parolele. Apoi suna in strainatate, in numele utilizatorilor reali, si primea bani de la companiile de telefonie, drept bonusuri pentru convorbiri. Cind si-a dat seama ca poate obtine mult mai mult decit un simplu bonus, si-a atras colaboratorii in afacere si, in martie 2010, a infiintat o firma. "In perioada octombrie 2009 – februarie 2010, invinuitii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durata totala de peste 315.000 minute, prejudiciind, astfel, societati din Romania, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, SUA", se mai precizeaza in comunicatul DIICOT.

Ulterior, membrii gruparii au efectuat, in perioada februarie – decembrie 2010, prin intermediul companiei Shadow Communication Ltd., un numar total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri. Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste suma de 11 milioane de euro, din care un milion de euro este echivalentul «profitului» inregistrat de membrii retelei.

Actiunea demarata de DIICOT in mai multe judete ale tarii s-a soldat cu 42 de persoane retinute, persoane care au fost transportate de cagulatii Politiei la Bucuresti, pentru audieri. Suspectii retinuti pentru cercetari sint acuzati, dupa caz, de initiere, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic in scopul obtinerii de date prin incalcarea masurilor de securitate, detinere fara drept a unui program informatic in scopul savirsirii de infractiuni si cauzarea de prejudiciu patrimonial.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii