Iconarul pe care il iubesc toti sfintii

luni, 20 iunie 2011, 19:43
3 MIN
 Iconarul pe care il iubesc toti sfintii

Cind credinta si arta se hotarasc sa capete chip, atunci apar oameni speciali. Si nu e nevoie de mari orase in care sa se nasca acesti oameni. Uneori, e suficient un oras ca Romanul pentru ca oamenii sa-si transforme credinta in arta si arta in credinta. Un astfel de om este si pictorul romascan Remus Lucian Stefan. Absolvent al Universitatii Nationale de Arte, specializarea arta murala, la clasa profesorului Ion Grigore, Stefan Remus a pictat iconostase, firide, turle, in tehnica frescei si zgraffito-ului, si biserici: "Pogorirea Sfintului Duh" din Sagna, "Precista Mare" si "Sfintul Dimitrie" din Roman, dar si icoane mobile si troite – toate marturie a harului sau de a picta. A avut expozitii personale la Muzeul de Arta din Roman, la Galeria "Nicolae Tonitza" din Birlad, la Muzeul Literaturii Romane din Iasi, la Galeria "Cupola" din Iasi, la Galeriile "Orizont" si "Caminul Artei" din Bucuresti. Pastrator al regulilor canonice atunci cind picteaza o biserica, Remus Stefan experimenteaza in expozitii, mergind pe filonul artei crestine. Pastreaza forma clasica pe care o esentializeaza, nu dintr-o dorinta innoitoare, ci din nadejdea de a readuce in atentia privitorului o icoana arhetipala, pierduta in negura timpului.

Iconarul preferat al sfintilor

Cind nu e pictor, Remus Lucian este profesor de educatie plastica al Atelierului Fanteziei din Clubul Copiilor din Sabaoani. Desi in ultimii ani a pictat icoane mai rar, pictorul romascan spune ca viata – si moartea lui, in acelasi timp – e schela santierului de pictura: "Din 2006 si pina acum am pictat foarte rar icoane. Am simtit-o mai mult ca pe o pedeapsa, dar imi doresc nespus sa ma intorc pe santier, lucru care se va intimpla in curind".

De la inceput si pina la sfirsit, pictarea unei fresce sau a unei icoane reprezinta un intreg ritual. "As spune ca fac o cruce pe locul ce urmeaza sa fie pictat… Primul lucru din punct de vedere plastic este sa intru in starea aceea deosebita, sa ma apropii cu delicatete de lemnul ce devine obiect de cult. Sint de parere ca trebuie sa faci ascultare fata de material pentru a picta dupa aceea! De multe ori, nici dupa doi ani nu termin unele icoane, dar acestea isi asteapta timpul lor!", marturiseste Remus.

Visul sau, dupa cum explica, este sa devina un "zugrav de subtire". "Cred ca este un alt fel de a spune iconar, dar, fiind o formulare mai veche, imi pare mai pretioasa. Denumirea de «zugrav de subtire» este strins legata de traditia artei medievale romanesti. Am inceput citeva directii de cautari personale in icoana, alegind ca sursa de inspiratie portrete, scene din arta medievala romaneasca. De obicei, respectind legea nescrisa a tacerii pictorilor, ma feresc sa-mi fac «autocritica», disecindu-mi propriile picturi. Poate din superstitie si din frica de a nu stirbi din «aura» lucrarii, vaduvind-o de impact in dialogul direct cu privitorul si de misterul aproape samanic al actului facerii, dar, mai ales, din teama de a opri privitorul in a o completa cu propria sensibilitate", afirma Remus Stefan.

Desi cu foarte multe expozitii la activ si cu un curriculum vitae impresionant, artistul Remus Stefan considera ca tot ce-a facut pina acum au fost doar studii de intelegere a fenomenului si a limbajului plastic, drumul lui fiind pe traditia crestina romaneasca de pictura, dorindu-se a fi un succesor al scolii lui Pirvu Mutu si al lui Savu Moga, prin importanta, minutiozitatea si atentia redarii chipului, prin pastrarea traditiei bizantine si linia canonica a reprezentarii. Datorita harului sau, care este culoarea, criticul Valentin Ciuca l-a inclus in volumul "Un secol de arte frumoase in Moldova".

Pentru Remus Lucian, Dumnezeu si religia nu sint importante numai in arta, ci si in viata de zi cu zi. "Pe primul meu copil l-am botezat Radu Ioan, dupa evanghelistul Ioan, care este preferatul meu. Al doilea copil poarta numele de Iris Maria. Maria se traduce prin iubire si am inchinat-o Maicii Domnului, pentru ca este protectoarea zugravilor si iconarilor. Cel de-al treilea copil poarta numele Teodosie Luca, dupa evanghelistul Luca. In traditia crestina ortodoxa, evanghelistul Luca a fost si primul iconar al bisericii", mai spune Remus Lucian Stefan.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii