Politia Comunitara Roman ramine fara sefi

Subtitlu

marți, 06 ianuarie 2009, 19:38
4 MIN
 Politia Comunitara Roman ramine fara sefi

Conform unei ordonante de urgenta emisa de guvernul condus de Emil Boc, publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestei saptamini, persoanele care cumuleaza pensia cu venituri obtinute prin angajare ulterioara la o institutie publica sau in companii cu capital de stat sint obligate sa opteze intre suspendarea pensiei si incetarea raporturilor de munca cu institutia in cauza, in termen de 15 zile, incepind de luni, 5 ianuarie. Efectele acestei ordonante ii afecteaza si pe fostii politisti sau cadre ale Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, persoane care, dupa ce s-au pensionat, si-au continuat activitatea la unele institutii publice.

Pensia, mai mare decit salariul

O astfel de situatie este intilnita chiar la nivelul conducerii Politiei Comunitare Roman, institutie coordonata de doi politisti de cariera: comisarul sef Grigore Cozma si comisarul Daniel Cazacu, ambii pensionati in urma cu citiva ani din structurile Ministerului de Interne. Dupa ce au iesit la pensie, cei doi au fost devenit director si, respectiv, director adjunct in cadrul Politiei Comunitare Roman, functii pentru care au primit salarii conform grilelor de salarizare ale Primariei Roman. Astfel, cei doi au incasat, lunar, atit salarii cit si pensiile.

Conform ordonantei emise de noul guvern al Romaniei, in termen de 30 de zile de la data suspendarii pensiei, in cazul in care persoanele vizate vor sa-si continue activitatea intr-o institutie publica, acestea sint obligate sa restituie si platile compensatorii primite la data pensionarii, acolo unde este cazul. Acest lucru presupune ca, in situatia in care Grigore Cozma si Daniel Cazacu vor dori sa renunte la pensie si sa ramina la cirma Politiei Comunitare, ei vor trebui sa returneze statului roman peste 300 de milioane de lei vechi, bani pe care i-au incasat drept plati compensatorii, atunci cind s-au pensionat.

Daca vor face acest lucru, cei doi fosti ofiteri de politie nu vor mai primi pensiile lunare dobindite atunci cind au plecat din structurile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si vor ramine doar cu salariile de la Politia Cominitara. Aceste salarii sint, in momentul de fata, mai mici decit valoarea pensiilor primite de cei doi. Un rationament matematic simplu scoate in evidenta faptul ca, din punct de vedere financiar, cei doi au de cistigat doar daca isi dau demisia din conducerea Politiei Comunitare Roman si devin pensionari in adevaratul sens al cuvintului.

Sefia Politiei Comunitare Roman, scoasa la concurs

Noile prevederi legale i-au luat prin surprindere si pe edilii locali, acestia vazindu-se in situatia de a ramine fara conducere la nivelul Politiei Comunitare. "Am discutat cu cei doi sefi de la Politia Comunitara si am vazut ca si ei sint bulversati. Mi-au spus ca, deocamdata, nu s-au decis cu privire la ce cale vor urma. Au termen, conform legii, timp de 15 zile, incepind de luni, 5 ianuarie. Dupa aceste doua saptamini, vor trebui sa ma informeze cu privire la hotarirea pe care o vor lua. Daca isi vor depune demisiile, voi scoate la concurs cele doua posturi de conducere, iar pina la ocuparea lor voi numi, cu delegatie, o alta persoana care sa se ocupe de coordonarea Politiei Comunitare. In aceasta situatie mai sint si alti lucratori de la Politia Comunitara Roman si nu numai. Legea este lege si trebuie respectata!", a afirmat profesorul Laurentiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Acesta s-a aratat destul de ingrijorat de noua situatie, deoarece considera ca va gasi destul de greu doi inlocuitori de baza la cirma Politiei Comunitare. "Atit domnul director Cozma, cit si domnul director Cazacu sint oameni cu experienta in munca de politie, ei fiind, practic, cei care au pus bazele acestei structuri la Roman. Daca vor demisiona, cred ca vom gasi cu greu doi inlocuitori pe masura. Numai ei pot hotari ce decizie trebuie sa ia. Oricare va fi aceasta, noi o vom respecta", a mai precizat primarul Romanului.

Ministrul Gabriel Oprea a renuntat la pensie

In afara conducerii Politiei Comunitare Roman, ordinul guvernului  Boc loveste si in alte sute de pensionari care lucreaza inca la stat. Numai in Ministerul de Interne sint in aceasta situatie sute de persoane, dar evaluari similare se fac si la Ministerul Apararii si al Justitiei.

Ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Gabriel Oprea, vizat direct de ordonanta lui Boc, a semnat deja cererea de suspendare a pensiei militare pe care o primea si a returnat la bugetul de stat suma 924 017 462 de lei vechi, reprezentind valoarea platilor compensatorii incasate la momentul pensionarii sale. Asta doar pentru a-si pastra postul de ministru al MAI. Oprea a precizat, zilele trecute, ca suma reprezinta ajutorul acordat la trecerea sa in rezerva, ajutor de care a beneficiat in baza legii privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii