Avalansa de dosare, la Parchetele din judetul Vaslui

luni, 08 noiembrie 2010, 22:23
3 MIN
 Avalansa de dosare, la Parchetele din judetul Vaslui

Analiza efectuata scoate la iveala faptul ca volumul de munca al procurorilor din zona Moldovei a crescut. S-au emis mai multe rechizitorii si mai multi inculpati au fost arestati preventiv. Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, Iulian Ispir, constata o crestere a nivelului calitativ al probelor administrate si al rechizitoriilor intocmite de procurori, fapt demonstrat de scaderea importanta a numarului inculpatilor achitati in fond. in acest context, procurorii din judetul Vaslui nu au inregistrat nici un inculpat achitat in fond, intrucat materialele probatorii au fost complete. "Este meritorie activitatea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi si Parchetele de pe langa Judecatoriile Husi si Barlad, sub aspectul cresterii ritmului de lucru, dar si activitatea procurorilor din cadrul Parchetelor de pe langa Judecatoriile Iasi, Vaslui, Raducaneni si Murgeni, prin raportare la fermitatea manifestata cu ocazia emiterii rechizitoriilor si formularii de propuneri de arestare preventiva", a apreciat Ispir.

Mai putini inculpati achitati definitiv

Procurorii din circumscriptia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au solutionat mai multe dosare penale in acest an. "Aceasta crestere se datoreaza, pe de o parte, cresterii criminalitatii si, pe de alta parte, acumularii unui stoc ridicat de cauze penale, pe fondul posturilor de procurori vacante la nivelul parchetelor de pe langa judecatorii si imposibilitatii obiective de crestere a ritmului de solutionare. in raport cu dosarele inregistrate, 77.106, (…) se observa o scadere generala a cauzelor penale solutionate cu 4,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea numarului cauzelor penale ramase nesolutionate la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi este consecinta preluarii unui numar insemnat de cauze de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, iar scaderea numarului cauzelor penale nesolutionate la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui este consecinta incetarii preluarii de cauze de la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui", a spus Iulian Ispir, procuror general. in perioada analizata, s-a inregistrat o scadere generala de 9,4% a numarului inculpatilor achitati definitiv la instantele de judecata. O scadere semnificativa s-a inregistrat in cazul inculpatilor achitati pe fond, de la 23 inculpati la 13. in schimb, au fost mai multi inculpati achitati, consecinta interpretarii diferite a procurorilor si judecatorilor cu privire la gravitatea faptelor comise de inculpatii trimisi in judecata. O situatie favorabila se inregistreaza la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui si la Parchetele de pe langa Judecatoriile Vaslui, Husi si Murgeni. Aici, in trimestrul al III-lea al acestui an niciun inculpat nu a fost achitat. O singura unitate de parchet a inregistrat o solutie de netrimitere in judecata fata de un inculpat arestat preventiv, respectiv Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, urmare a concluziilor medico-legale potrivit carora inculpatul a comis o fapta de omor fara discernamant.

Vasluienii nu reclama fapte de coruptie

Procurorii desemnati pentru instrumentarea dosarelor ce au ca obiect infractiuni de coruptie au avut de solutionat in trimestrul III 2010, 205 cauze penale, 170 la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi si 35 la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui. Au fost solutionate 88 de cauze penale, fiind intocmite 12 rechizitorii.

"Vorbim de o crestere a ritmului de solutionare a cauzelor de coruptie si o crestere a numarului rechizitoriilor emise la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, fapt ce demonstreaza implicarea procurorilor desemnati in organizarea actiunilor flagrante si administrarea probelor in astfel de cauze. La nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui se constata o scadere a activitatii de combatere a micii coruptii, pe fondul scaderii numarului sesizarilor inregistrate, fapt ce necesita implicarea practica a procurorilor in combaterea fenomenului prin mijloace investigative specifice, in cazul in care persoanele implicate nu sesizeaza autoritatile competente", a mai spus Ispir.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii