Criza din justitie se acutizeaza: Mai bine avocat decat magistrat

joi, 10 septembrie 2009, 20:06
6 MIN
 Criza din justitie se acutizeaza: Mai bine avocat decat magistrat

Mai mult, instantele vasluiene sunt inglodate in datorii. In tot acest context, multi dintre magistratii vasluieni sustin ca in cazul in care legea unica de salarizare in sistemul bugetar se va aproba in forma prezentata de guvern, vor migra spre avocatura, unde, spun ei, numai din onorariile pentru clientii din oficiu si-ar castiga salariile. De la inceputul anului, in judetul Vaslui, aproape patru miliarde de lei vechi s-au cheltuit pentru avocatii desemnati din oficiu. In functie de cauza, numarul de faptuitori din dosar etc, avocatii din oficiu castiga intre 100 si 400 de lei pentru fiecare client asistat. In cazul in care asigura asistenta juridica intre orele 20 – 8 sau in zilele de sambata si duminica, onorariile se dubleaza.

  

Adunarea Generala a judecatorilor Tribunalului Vaslui a decis in cadrul sedintei desfasurate in urma cu doua zile continuarea protestelor initiate la nivel national de instantele judecatoresti pana la solutionarea revendicarilor. Ca si pana acum, de luni, magistratii nu vor judeca decat cauzele care sunt considerate a fi urgente. In materie penala, vor fi judecate cauzele cu arestati, precum si cele care vizeaza masurile preventive. Inmaterie civila vor fi judecate doar cauzele privind: suspendarea provizorie a executarii silite, investirile cu formula executorie, incuviintarile de executare silita, contestatie la executare, suspendare act administrativ, cauze cu minori, ordonante presedintiale, plasament minori. Activitatea Oficiului Registrului Comertului se va desfasura in mod normal. Toate celelelalte dosare care nu fac parte din categoria urgentelor si au termen in aceasta perioada sunt reprogramate la termene ulterioare, ceea ce, inevitabil, va duce la intarzierea solutionarii cauzelor, dar si la o supraaglomerare cu dosare a magistratilor. O alta decizie extrem de importanta a Adunarii Generale este cea referitoare la participarea la alegerile prezidentiale programate pentru 22 noiembrie. Judecatorii Tribunalului Vaslui au luat decizia de a nu participa ca membri ai Biroului Electoral Judetean si de Circumscriptie, magistratii refuzand in scris acest lucru. Desi reprezentantii Ministerului Justitiei au lasat a se intelege ca magistratii nu mai au motive sa protesteze, legea unica de salarizare avantajandu-i, in realitate, spun judecatorii, lucrurile stau cu totul altfel.

"Judecatorii Tribunalului Vaslui sustin ca declaratiile domnului ministru Predoiu, cu privire la faptul ca au incetat motivele care au generat acest protest, nu corespund realitatii deoarece sunt contrazise chiar de forma finala a proiectului Legii de salarizare, facut public de guvern, din care rezulta ca au fost diminuate o parte din drepturi, nu exista niciun semnal ca executivul este de acord cu trecerea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar politica de subfinantare a sistemului judiciar continua, in ciuda asigurarilor contrare date de ministrul Justitiei, care sunt doar la nivel declarativ. Noi aducem la cunostinta opiniei publice ca la data de 31 august 2009, Tribunalul Vaslui inregistra la Titlul II – Bunuri si servicii – datorii in suma de 330.862 lei, iar pana la data de 09.09.2009 nu au fost alocate fonduri pentru achitarea acestora", a precizat judecatorul Diana Elena Sirghi, vicepresedintele Tribunalului si sefa Biroului de informare si relatii publice.

Avocatura, mai tentanta decat magistratura

Posibilitatea ca salariile sa le fie diminuate odata cu aprobarea legii unice de salarizare in sistemul bugetar ii determina pe multi dintre magistratii vasluieni sa se gandeasca serios la o eventuala reorientare profesionala. Procentul de 60%, cu care se vehiculeaza ca ar putea fi scazute salariile magistratilor, i-a revoltat. Procurorii si judecatorii vasluieni sustin ca au obligatii financiare in care s-au angajat in baza veniturile ce le-au castigat pana acum, avand rate la credite bancare de cateva zeci de milioane. Or, in cazul in care salariile le-ar fi diminuate, ei spun ca ar putea fi pusi in situatia sa nu-si mai poata achita decat ratele la banci. Ei considera ca veniturile pentru un magistrat trebuie sa fie pe masura statutului si raportat la volumul de munca. In conditiile in care, majoritatea instantelor si unitatilor de parchet din judet, se confrunta cu deficit de personal, s-a ajuns ca volumul de munca sa fie cu mult peste media nationala, iar cu cea europeana nici nu se poate compara. Daca la instantele europene, un magistrat judeca cinci dosare la o sedinta, la instantele noastre o sedinta de judecata ajunge sa numere si peste o suta de cauze.

Date fiind aceste circumstante, atat judecatorii, cat si procurorii spun ca, oricat de mult si-ar iubi meseria, vor fi nevoiti sa se indrepte spre alte domenii de activitate. Avocatura este o meserie extrem de vanata, mai ales dupa ce Ministerul Justitiei s-a angajat sa suporte cheltuielile pentru persoanele care nu isi permit sa isi angajeze un aparator.  Astfel, daca pana nu demult avocatii se bateau pentru o roba de magistrat, acum roluruile s-au inversat. Pe langa sumele obtinute din onorariile din oficiu, avocatii castiga sume importante de la clientii care ii aleg sa-i reprezinte in instante sau in cursul urmaririi penale. Avocatii din Vaslui, care isi respecta blazonul, ajunga sa castige cu mult mai mult decat judecatorii sau procurorii. Sunt insa si destui purtatori de robe care se bazeaza numai pe banii primiti din oficii.

"Daca, intradevar, se va ajunge la diminuarea salariilor, unii dintre noi se vor reorienta, spre alte domenii, consultanta juridica, avocatura. Oricum, si in prezent, un magistrat abia iesit de pe bancile Institutului National al Magistraturii castiga mai putin decat un avocat din oficii. Salariul brut al unui debutat este undeva la 12 milioane, in mana in jur de noua, or un avocat numai din oficii castiga in jur de 20 de milioane pe luna", a declarat procurorul Todica Cernat, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui.

Cum sunt platiti avocatii din oficiu

De la inceputul anului, pentru serviciile juridice acordate de avocatii din oficiu in judetul Vaslui s-au cheltuit aproape patru miliarde de lei vechi. E drept, o perioada, avocatii si-au incasat cu intarzieri de cateva luni banii pentru oficii. In prezent, Tribunalul Vaslui mai are de achitat avocatilor desemnati din oficiu 620 de milioane de lei vechi, bani aferenti lunii august, care, potrivit legii, trebuie achitati pana la sfarsitul lunii septembrie.

Potrivit protocolului incheiat anul trecut intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, onorariile avocatilor desemnati din oficiu in cauzele penale difera in functie de numarul de faptuitori, calitatea acestora, stadiul cauzei sau intervalul orar in care este acordata asistenta juridica. Astfel, avocatii din oficiu primesc cate 200 de lei pentru fiecare faptuitor, invinuit sau inculpat asistat in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii. In cazul in care in dosar sunt cel putin doua persoane care au calitatea de faptuitor, invinuit sau inculpatul, avocatul incaseaza 300 de lei pentru fiecare in parte, iar cand in cauza sunt cel putin cinci persoane, onorariul se ridica la 400 de lei pentru fiecare. Avocatii din oficiu incaseaza cate 100 de lei pentru asistenta juridica acordata pentru fiecare invinuit sau inculpat in cazul luarii, inlocuirii, revocarii, incetarii, prelungirii sau mentinerii masurilor preventive. Pentru partile vatamate sau civile din dosarele penale onorariul avocatilor din oficiu este de 150 de lei. In cazul cailor extrordinare de atac, avocatii care asigura asistenta juridica din oficiu primesc 200 de lei pentru fiecare client. In cazul cererii de revocare a suspendari executarii pedepsei sub supraveghere, a contestatiei la executare, a cererilor de intrerupere sau amanare a executarii pedepsei inchisorii onorariul este de 100 de lei. Onorariile cuvenite avocatilor pentru asistenta juridica acordata din oficiu, in cursul urmaririi penale se acorda o singura data pentru intreaga durata a urmaririi penale, iar in cursul judecatii, separat pentru fiecare grad de jurisdictie.

In cazul in care avocatii desemnati din oficiu asigura asistenta juridica intre orele 20 – 8 sau in zilele de sambata si duminica, respectiv sarbatorile legale, tarifele se dubleaza.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii