PRANZ DE SARACIE

joi, 09 decembrie 2010, 22:00
3 MIN
 PRANZ DE SARACIE

In zilele lucratoare din saptamana, de luni pana vineri, majoritatea restaurantelor din oras, mai mici sau mai mari, ofera meniul zilei, o masa la un pret decent, destul de consistenta, cu doua sau trei feluri, la tarife accesibile. Preturile pentru masa de pranz, in cadrul acestui meniu special, incep de la 10 lei si ajung la 13-14 lei, functie de conditiile oferite de restaurantul sau cantina respectiva. S-a ajuns in situatia ca, la pranz, in locatii precum cele de la pensiunea Everest, sa nu gasesti un loc de parcare, desi locatia este la doi kilometri de Vaslui. Se poate manca functie de buzunarul fiecaruia: in conditii de lux, ca la Everest, La Livada, La boem (in Silver Mall) sau Europa Hotel (unde, la pranz, sunt reduceri de 30% la bucatarie si bar) sau in cantine populare, foarte frecventate, cum este cantina din spatele autogarii, unde se mananca in stil muncitoresc.

Criza i-a facut pe patronii de cantine sau restaurante sa se reorienteze, pentru a nu-si pierde clientii, dar si pentru a da o paine unor angajati, care traiesc cu securea concedierilor deasupra capului. La pranz, incepand cu ora 12.00, la mai toate restaurantele din Vaslui se serveste meniul zilei, la preturi destul de accesibile. La pensiunea-restaurant Everest, la intrarea in Munteni de Jos, parcarea este super-aglomerata, intre 12.00 si 14.00. Cei care vin aici primesc, pentru numai 10 lei, un pranz pe cinste, cu doua feluri de mancare – ciorbe si felul II, la alegere – destul de variate. "Nu stiu cat vom mai rezista, la aceste preturi, insa ma gandesc ca oamenii o duc destul de greu, ca sa mai marim si noi preturile. Vom vedea ce va fi, anul viitor, deocamdata oricine vine la pranz la noi, la meniul zilei, gaseste o masa consistenta, la un pret decent", spune Dumitru Popa, patronul de la Everest. La vecini, in pensiunea La livada, pretul la meniul zilei este de 12 lei, cu tot cu desert, acelasi tarif fiind si la restaurantul La Boem, in Silver Mall. La Phoenix, in centrul orasului, la doi pasi de Prefectura, meniul zilei este 12 lei, cu doua feluri de mancare, in timp ce restaurantul din interiorul Clubului Tineretului ofera meniul la pretul de 11 lei. Un bar din fata garii, Stefanel, are si el meniul zilei, cu 12 lei, doua feluri de mancare, ca si barul din Complexul Mestesugaresc, din zona IPJ. Hotelul Europa nu a adoptat moda cu meniul zilei, insa a implementat politica "Happy Hour", ceea ce inseamna ca, intre 12.00 si 16.00, cei care vin aici si comanda mancare si bautura vor achita cu 30% mai putin fata de preturile "oficiale", ceea ce poate fi un castig, la o consumatie de un milion, de exemplu. La restaurantul Decebal, meniul zilei pleaca de la 16 lei si ajunge la 18 lei, functie de felurile de mancare care sunt propuse pentru ziua respectiva. In restaurantele mai mari din Vaslui pot fi vazuti, la pranz, si directorii de deconcentrate, sefi din Prefectura sau CJ, dar si persoane din lotul FC Vaslui, ceea ce arata ca ideea a prins destul de bine.

Vreti un pranz muncitoresc? Nimic mai simplu…

O adresa cunoscuta pentru un pranz consistent este cantina din spatele autogarii, loc in care, la pranz, sunt vazuti taximetristi, muncitorii de la firmele din apropiere, soferii de la autogara si cei de la Transurb. Aici, cu 11 lei poti manca doua feluri de mancare, o ciorba traditionala, la felul I, si nelipsita friptura de porc sau pui, proaspat preparata, la felul II. Aici, cu ceva timp in urma, portia de cartofi prajiti era un leu, la fel ca si salata de varza. Si alte cantine din oras au incercat sa adopte meniul zilei, unele cu succes, altele fara. La fast-food-ul din zona Copou, la deal de Liceul Mihail Kogalniceanu, meniul zilei este 10 lei. Un restaurant destul de mare, situat in cartierul 13 decembrie, Select, a incercat sa adopte aceeasi metoda, pentru a atrage clienti. Pentru 12 lei, clientii puteau servi doua feluri de mancare, plus desert. Din pacate, desi mancarea era destul de buna, clientii nu s-au prea inghesuit la Select, astfel ca patronii au decis sa suspende activitatea de pranz. Ar mai fi si varianta, pentru cei care nu vor meniul zilei, la cantinele gen "impinge tava", insa mancarea din unele cantine lasa de dorit, asa ca nu sunt nici prea multi clienti, la pranz.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii