Tepari de miliarde cercetati in libertate: Toleranta maxima a procurorilor

luni, 28 septembrie 2009, 19:41
5 MIN
 Tepari de miliarde cercetati in libertate: Toleranta maxima a procurorilor

In ciuda numarului mare de victime, a prejudiciului impresionant, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui au dispus cercetarea lui Cezar Angheluta si Diana Manolache (fosta Angheluta) in stare de libertate, cu obligativitatea de a nu parasi tara. Si asta in conditiile in care autorii sau mai bine zis suspectii unor infractiuni marunte sunt arestati la foc automat. Fata de acestia, procurorii vasluieni inteleg sa aplice formula "toleranta zero".

  

Decizie absolut incredibila a procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui, care au decis sa judece in stare de libertate doi tineri, fosti sot si sotie, din Barlad, ce au inselat peste 130 de persoane din mai multe judete ale tarii, promitandu-le locuri de munca bine platite in Suedia. Sub acest pretext, cei doi barladeni, Cezar Angheluta si Diana Manolache (fosta Angheluta), percepeau comisioane cuprinse intre 100 si 300 de euro, fara a mai trimite oamenii la munca in strainatate, creand un prejudiciu estimat, cel putin pana pana la aceasta data, de 1,4 miliarde de lei. In ciuda sumei impresionante, dar si a numarului mare de persoane pagubite, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui au respins rezolutia ofiterilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui prin care propunea arestarea preventiva a celor doi. Procurorii au decis cercetarea in libertate a lui Cezar Angheluta, in varsta de 30 ani, si a Dianei Manolache, de 29 ani, luand fata de ei o masura extrem de "dura": obligativitatea de a nu parasi tara. Decizia procurorilor vasluieni este cel putin discutabila in conditiile in care, in alte cazuri, suspectii unor infractiuni mai putin grave, cu prejudicii mici sunt propusi instantei pentru arestare preventiva.

Cei doi tineri din Barlad au intrat in vizorul politistilor dupa ce mai multe persoane din judetul Hargita au depus plangere la politie. Cu ocazia verificarilor, oamenii legii aveau sa constate ca numarul celor inselati este cu mult mai mare. Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2008 – aprilie 2009, Diana Maolache si Cezar Angheluta au impanzit internetul cu anunturi de locuri de munca in strainatate. Dandu-se drept intermediarii unei societati din Suedia, cei doi barladeni percepeau comisioane cuprinse intre 100 si 300 de euro, dupa care nu isi mai onorau promisiunea. Peste 130 de persoane din judetele Vaslui, Valcea, Harghita, Sibiu, Suceava, Galati si Brasov au cazut in plasa lui Angheluta si a fostei sale sotii, care in prezent locuieste in Brasov. Cele mai multe dintre victimele identificate pana la aceasta data, nu mai putin de 80, provin din judetul Vaslui, marea majoritate din mediul rural. Cu totii au achitat comisioanele lui Angheluta si asteptau sa fie anuntati cand sa plece in Suedia, la plantat pini si brazi. O parte dintre victime au achitat comisioanele prin conturile bancare pe care cei doi le puneau la dispozitia doritorilor de munca in strainatate. O parte dintre victime s-au solidarizat pe diverse forumuri, in speranta ca impreuna vor reusi sa-i bage la puscarie pe cei doi tepari. Sperantele insa, cel putin pentru moment, le-au fost naruite.

"In urma cercetarilor efectuate de catre politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui in colaborare cu politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Brasov, cei doi suspecti au fost identificati pe raza municipiului Brasov, unde locuiau fara forme legale. Saptamana trecuta, tinerii au fost prezentati la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui cu propunere de arestare preventiva. Fata de acestia a fost dispusa masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara. Potrivit legii, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 12 ani. Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la trei la 15 ani", se arata intr-un comunicat de presa emis, ieri, de Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui.

Marturii ale victimelor

Iata cum povesteste una dintre victimele lui Angheluta cum a fost tepuita: "La inceputul lui iulie am vazut anunturile sale pe net… ceva de genul «Plantat pini si brazi in Suedia pentru 3-6 luni, salariu 1500 Euro, cazarea oferita de angajator contra cost». Comisionul lui era de 100 de euro, el nefiind firma, ci persoana fizica.. spunand ca este prieten cu angajatorul strain. Plecarea urma sa fie pe 10-15 iulie…cu posibilitatea de a se prelungii asteptarea. Mi-a trimis o pocnitoare de contract..care cica sa-l semnez…dar acel contract puteam sa-l fac si eu in 15 minute daca nu aveam ce face. Ideea e ca ma gandeam ca ar putea fi teapa, dar nu am fost foarte sigur. L-am sunat de multe ori si raspunsurile erau ca sunt probleme…ca sunt concedii in suedia acum, etc..pana nu a mai raspunde la telefon. Am vreo patru numere de telefon ale lui.  Am un cont bancar al sotiei lui, oricum e valabil. Acolo am trimis 200 ron..restul de 150 i-am dat personal, deci n-am dovada. Numele lui este CEZAR ANGHELUTA.Cu el m-am intalnit in Brasov..mai exact in Racadau, la Magnolia. Din cercetarile mele, nu este brasovean, am gasit pe net ca a facut liceul la Barlad. (…) Ma gandeam sa fac un dosar cu tot ce am si sa-l dau mura in gura. (…) Sunt sigur ca sunt multi in situatia mea asa ca va rog celor care stiti ce trebuie facut sa ma indrumati. Multumesc".

O alta victima care a apucat sa plece in Suedia, insa acolo s-a trezit pe drumuri, povesteste cosmarul prin care a trecut: "Prejudiciu material adus persoanei mele: 2000 euro (cheltuieli drum Targu Jiu – Brasov, plus comision 300 euro viermelui, plus transport, plus mancare Suedia, plus living). Prejudiciu moral: 2 saptamani fara un ban in buzunar, indurand foame, sete si umilinte crancence, dormind in ploaie pe beton prin gara centrala din Stockholm, aditional: echilibru si identitate sociala si familiala distrusa, slujba din Romania odata cu plecarea mea in Suedia (Sales manager intr-un cabinet oftalmologic) abandonata, compromiterea anului universitar, Biroul de Credit (pana la o data anume trebuia sa fiu in stare sa trimit bani acasa, neputand face acest lucru, figurez in consecinta in Biroul de Credit) creditori suna acasa, prieteni si apropiati de la care am imprumutat bani isi vor banii, declin moral si psihologic. Eu, personal, am fost in pragul sinuciderii acolo!".

Ca ei sunt  mai bine de 100 de oameni, care au facut eforturi pentru a achita comisioanele si si-au pus toate sperantele in slujba promisa in Suedia.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii