Adrian Cristea, din iarna, la Dinamo

joi, 08 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Adrian Cristea, din iarna, la Dinamo

Previziunile facute in numarul de joi al „Ziarului de Iasi” s-au confirmat pe deplin: ieri, fotbalistul lui Poli Unirea Iasi, Adrian Cristea a fost vindut catre Dinamo Bucuresti. De asemenea, o alta premiera a „Ziarului”, dezvaluirea datelor tranzactiei, s-a confirmat, Iasul urmind a incasa 200 000 de dolari (jumatate platibili in aceasta saptamina, jumatate in ianuarie 2005) si 50% din suma unui eventual transfer ulterior; in plus, dinamovistii urmeaza a achita banii necesari aducerii fundasului Salif Nogo din Burkina Faso, ce va fi legitimat de gruparea din Copou. In vara trecuta, cind l-a testat pe burkinez, Poli nu a reusit sa achite 40 000 $ pentru transferul jucatorului de culoare. Totodata, Cristea va fi lasat sa evolueze in turul campionatului la Poli, trecerea la Dinamo urmind a fi efectuata in iarna. Pina la parafarea actelor, ieri a fost insa o zi nebuna, „Ziarul de Iasi” intrind in dedesubturile acestei tranzactii.
Batalia initiala
Adi Cristea a fost promovat la echipa mare a lui Poli la nici 18 ani, in turul campionatului 2001-2002, cind Iasul evolua la divizia C. Titular incontestabil in toate cele trei campionate jucate in Copou (incununate cu doua promovari), fotbalistul a fost selectionat la lotul national de tineret, intrind in vederile cluburilor mari ale tarii. Dupa ce l-au monitorizat in sezonul trecut, cele trei echipe mari din Capitala, Dinamo, Steaua si Rapid, au trecut in aceasta vara la asaltul asupra obtinerii transferului jucatorului ce mai avea un an de contract cu Poli. Dinamo a fost foarte aproape de a cistiga cursa inca de saptamina trecuta, oferta campionilor fiind identica cu cea de ieri: 200 000 dolari si 50% dintr-un transfer ulterior, plus jucator(i). Rapidul a intrat insa pe fir si a promis Iasului aceeasi suma, plusind la oferta facuta jucatorului: contract de 35 000 $ pe sezon, conditionat de un numar de aparitii pe teren. Dinamo a contraatacat, promitindu-i fotbalistului 1500 $ pe luna in loc de 1000 $, asa cum facuse initial, bonusul achitarii a 400 $ la orice aparitie pe teren fiind prezent in ambele cazuri. Giulestenii au facut insa vinerea trecuta o mutare ce parea decisiva: 225 000 $ lui Poli pentru o cedare imediata, moldovenii fiind de acord cu acest proiect in ipoteza in care giulestenii ii puneau la pachet si pe N. Constantin si Rauta. A doua zi insa, Rapidul nu a mai dat nici un semn, intrarea pe fir a Stelei neaducind nimic concret. Astfel, Dinamo a revenit in „pole position”, miercuri seara jucatorul fiind chemat de urgenta in Capitala, imediat dupa amicalul de la Roman, cu Bacaul, el plecind spre Bucuresti (unde era prezent presedintele CA, Gheorghe Nichita) impreuna cu presedintele lui Poli, Marius Stan.
Lupta finala
Dupa ce incercase sa scada pretul de transfer la 150 000 $, Rapidul isi aduce aminte de Cristea, George Copos repunind ieri, telefonic, pe tapet, oferta initiala. Pe faxul cerut de Poli, ce este trimis la Primaria Iasi, apare insa o oferta de 200 000 $, nu 225 000 $, asa cum erau discutiile! Neuitind si de problemele generate de cazul Pancu (Poli cerind in instanta recuperarea unei sume de 189 500 $, dupa vinderea internationalului de la Rapid la Cesena), iesenii merg in Stefan cel Mare pentru a bate palma cu campioana. Surpriza, insa! In fata contractului cu Dinamo, impresarul jucatorului, elvetianul Marcel Schmidt (care, conform unor surse neoficiale, solicita un comision de 10 000 $) ii spune lui Cristea ca ar fi mai bine sa mearga la Rapid, unde ar primi un salariu lunar de 3500 $, conditionat de prezentele pe teren. Pentru ca itele sa fie si mai incurcate, in decor apare si printul Sturdza (al carui reprezentant in Romania, Neculai Bujor, este tatal prietenei fotbalistului, Sinziana), care, conform lui Nichita, a telefonat din Elvetia pentru a intreba de ce Poli nu lasa jucatorul la Rapid!
Presat si iritat, Nichita paraseste Capitala, la fel facind si Stan impreuna cu Cristea. Pe drumul spre Iasi insa jucatorul si Stan sint apelati si rugati sa se intoarca in Bucuresti, „ciinii” ajungind la un acord cu impresarul acestuia. Astfel, in jurul orei 17, Cristea semneaza pe 5 ani cu Dinamo, ieseanul urmind a incasa de la anul 2 000 $ pe luna si 400 $ la fiecare aparitie pe teren. In tur, Cristea va fi platit de Poli, care i-a achitat sezonul trecut un contract de 6000 $ anual.
Trebuie mentionat faptul ca in contractul de transfer este stipulat ca o eventuala vinzare ulterioara a jucatorului nu este posibila fara acordul lui Poli.
Contactat telefonic, Cristea a declarat ca „Dinamo mi-a demonstrat si astazi ca ma dorea cu adevarat. Sint foarte bucuros ca am facut acest pas si abia astept sa vin in Stefan cel Mare sa arat ce pot. Intre timp insa, imi voi face datoria total fata de clubul care m-a format” in timp ce Stan a mentinut atitudinea rezervata pe care o are fata de ziarul nostru, spunind doar ca „este o tranzactie avantajoasa pentru toata lumea”. (Ovidiu MINEA)
PS: Astazi, de la ora 20,00, Poli sustine, la Tiraspol, partida amicala cu campioana Republicii Moldova, Serif. Din lotul deplasat nu fac parte Cernat (accdentat) si nici Cercel, care a revenit la club, cu opt zile intirziere. Fapt pentru care, antrenorul Vasile Simionas i-a facut la conducere referat pentru sanctionare. (OM)

Comentarii