Handbal pe saturate

sâmbătă, 17 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Handbal pe saturate

Mai putin de doua saptamini au ramas pina la startul "Trofeului Carpati", cea mai importanta competitie sportiva organizata la Iasi in ultimii zece ani. Aflat la a 31-a editie, turneul destinat reprezentativelor masculine ajunge astfel pentru prima data la Iasi, dupa ce competitia feminina cu acelasi nume a fost gazduita de orasul moldav in doua rinduri, in anii 1972 si 1985. Incepind de astazi, "Monitorul" inaugureaza o rubrica noua, care va dura pina in ultima zi a turneului programat in perioada 28 noiembrie – 2 decembrie si va cuprinde date statistice, informatii, vesti proaspete si culise ale celei mai importante competitii handbalistice organizate in Romania in anul 2001.
Cele 30 de editii ale trofeului au fost gazduite de 11 orase din tara, de cele mai multe ori Bucurestiul (10), care a fost si gazda primei editii in anul 1959.
In primele 6 editii turneul a fost rezervate echipelor de club sau selectionatelor oraselor, cea a Bucurestiului reusind sa se impuna de patru ori, urmata cu cite un trofeu de selectionata de tineret a capitalei si de echipa daneza HG Copenhaga.
Nationala de seniori a Romaniei este cea mai titrata competitoare in istoria trofeului, dupa ce a reusit sa cistige 16 editii. La mare distanta se afla Iugoslavia (3), RD Germana (2), Danemarca (1), Rusia (1) si URSS (1).
Ultima data trofeul s-a desfasurat in 1997, la Bucuresti, cistigatoare fiind selectionata Iugoslaviei, care este echipa triumfatoare a ultimelor doua editii.
La turneul din acest an vor participa sase selectionate: Iugoslavia, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Romania "A" (seniori) si Romania "T" (tineret).
Antrenorul nationalei romane, Radu Voina, se afla la prima competitie de la instalarea in functie. Din colectivul tehnic mai fac parte secunzii Aihan Omer, Nicolae Munteanu (antrenor de portari) si antrenorul federal Gheorghe Goran.
Selectionata Romaniei va fi formata exclusiv din jucatori care evolueaza in tara, majoritatea de la echipele de frunte ale momentului: Fibrexnylon Savinesti (6), Dinamo Bucuresti (4), Steaua Bucuresti (3), Minaur Baia Mare (2) si Uztel Ploiesti (2).
Zece dintre jucatorii selectionati au mai avut contacte cu prima reprezentativa. Cel mai titrat international este Eremia Piriianu, pivotul de la Fibrexnylon, care detine 67 de selecti. In urma lui se situeaza Stefan Laufceag (64) si Sandu Iacob (60) – ambii de la Steaua, Leonard Bibirig (48) si Florin Luca (32) – ambii de la Fibrexnylon.
Cel mai virstnic jucator selectionat este acelasi Bibirig, care va implini 31 de ani in prima zi a trofeului, pe 28 noiembrie.
Golgeterul selectionatei romane este Sandu Iacob (174 reusite), urmat pe lista celor mai prolifici jucatori de Piriianu (78), Bibirig (76) si Luca (52). (Lucian MINUT)

Comentarii