Misterul apararii svaiter

joi, 27 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Misterul apararii svaiter

Au marcat: Lupu (‘8 pen), Mihalcea (’45), Niculae (’63) / Wieszczycki (’23, ’58, ’88), Olisadebe (’35).
Dinamo: Preda – Bolohan, Kirita, Mihali, Florea – Petre (Dragan ’71), Hildan, Lupu, Cernat (Tames ’46) – Mihalcea (Mara ’80), Niculae.
Polonia: Szczesny – Ciesielsky, Pawlak, Zvirgzdauskas – Golaszewski, Bak, Kaliszan, Wieszczycki (Ekwueme ’80), Kielbowicz – Olisadebe, Bykowski (Scherfchen ’90).
Cartonase galbene: Kirita, Niculae, Tames / Kaliszan
Fotbalul romanesc este foarte aproape de a reedita performanta de anul trecut, atunci cind campioana tarii era eliminata din circuitul european inainte ca acesta sa inceapa. Din nefericire, Dinamo are serioase nesanse de a face acelasi lucru, miercuri, pe stadionul "Lia Manoliu", "ciinii" lui Cornel Dinu fiind striviti de o echipa poloneza puternica si ambitioasa, care are in nigerianul Olisadebe un autentic star. Meciul n-a inceput rau pentru dinamovisti, ei beneficiind de un penalty chiar in primele minute, obtinut (intr-un fel) si transformat de Danut Lupu. Dar, putin le-a pasat lesilor de un asemenea debut nefast, treptat ei preluind initiativa la centrul terenului si martelind o aparare penibila, din care a lipsit Vali Nastase si in care Gheorghe Mihali s-a dovedit a fi, inca o data, un jucator terminat. Si consecintele s-au vazut pe tabela de marcaj. Mai intii, la o lovitura libera executata inalt de Olisadebe, Wieszczynski, liber ca pasarea cerului, a ras mingea in poarta lui Preda. pentru ca, dupa ce goal-keeperul roman si-a facut in citeva rinduri cruce cu mina stinga pentru ca a scapat ieftin la patrunderile nigerianului, tot a simtit forta acestuia. Totusi, Dinamo ar fi putut trece cu seninatate pragul reprizei a doua, pentru ca, cu putin timp inainte de pauza, Lupu l-a gasit cu o pasa printre pe Mihalcea, aflat aproape de limita ofsaidului, nouarul a tisnit si l-a executat cu singe rece pe Kielbowicz.
Din pacate, cosmarul alb-rosu a continuat si in repriza secunda: antrenorul Dinu l-a schimbat pe inexistentul Cernat cu necunoscutul Tames, care s-a remarcat doar la capitolul vointa si putere de lupta. Dar, mecanismul Olisadebe – Wiesczynski a functionat din nou ceas si in loc de 3,4 5-2, cum se visa in tribune s-a ajuns la 2-3. Cu toate acestea, Dinamo joaca, exasperant, cartea disperarii, centrarile venite de la Petre si Lupu, nimerind cu greu vreun picior dinamovist. La o astfel de actiune, mingea trece prin fata a doi-trei "ciini spectatori", este respinsa in lateral, dar acolo, capul lui Marius Niculaie, gaseste o solutie dificila si scorul se egaleaza inca o data. Din nou sperante, mai ales ca lesii dadeau semne de oboseala, Dinu simte momentul, introduce doua virfuri suplimentare, dar il sacrifica inexplicabil pe Florentin Petre, astfel ca moara canina macina in gol, iar angrenajele mediane scrisnesc a neputinta. Sentinta cade in min. 88, autor Golaszewski, cu sprijinul unei aparari in pioneze…
Dupa meci, antrenorul Cornel Dinu a recunoscut puterea echipei poloneze, in special superioritatea acesteia la capitolul fizic. Din nefericire, glasuieste "Mister": "Am facut multe greseli individuale, in doua situatii mingea a fost la noi, am pierdut-o si polonezii au marcat de fiecare data. Rezultatul putea fi altul, dar noi am beneficiat de multi jucatori fara experienta internationala. Ne-am pus mari sperante in aceasta intilnire, dar acum Polonia are prima sansa la calificare". Cum orice invingator este generos si culant, antrenorul Dariusz Wdowzczyk a stirnit zimbete: Dinamo a aratat ca este o echipa bine organizata. Ne-am dat seama ce inseamna Dinamo in turneul din Cipru. Noi am sperat sa marcam un gol la Bucuresti si am reusit sa inscriem patru, ceea ce reprezinta un mare succes pentru noi".
Returul partidei va avea loc pe 2 august, la Plock, in Polonia. Pentru a se califica in turul III preliminar al Ligii, Dinamo, are nevoie de o victorie la doua goluri diferenta. Dupa evolutia atacantilor si mijlocasilor din meciul de la Bucuresti, n-am vorbi de o misiune imposibila. Numai ca Dinu ar trebui sa gaseasca intr-o saptamina solutii eficiente de fortificare a apararii, ceea ce este destul de putin probabil. (Nic. G)

Comentarii