Oastea lui Stefan cel Mare

duminică, 22 octombrie 2006, 21:39
6 MIN
 Oastea lui Stefan cel Mare

Poli: Branet – Ad. Toma, Buta, Ir. Ionescu, Bordeanu – Onofras (’90^3 – Mitrovic), Iurisniti, Saric, Sfirlea – Cernoch, Palimaru (’67 – Tincu). Antrenor: I. Popa.
Rapid: Coman – Sapunaru, Maftei, Rada – Badoi, Maldarasanu, Negru (’46 C. Lazar), Stancu – Buga (’70 – Burdujan), Griffiths (’46 – V. Moldovan), Zicu. Antrenor: R. Lucescu.
Cartonase galbene: Ir. Ionescu (’10), Bordeanu (’48), Buta (’64), Toma (’81), Branet (’90^1) – Lazar (’90).
Arbitri: Cr. Balaj (Baia Mare) – A. Onita (Constanta), G. Szabo (Cluj).
Spectatori: 10 000.
Cu citeva secunde inainte de startul meciului, mascota Politehnicii, adica sosia celui mai mare roman, Stefan cel Mare, ii cerea un autograf lui Razvan Lucescu, aplaudat la scena deschisa. Fluierul lui Balaj a oprit brusc politeturile la adresa oaspetilor! Cu o echipa in piuneze, gazdele si-au suflecat gospodareste minecile si s-au apucat de munca in fata unei echipe ale carei rezerve ar fi intrat ieri, lejer, in primul „11” al Politehnicii! „Munca” s-a tradus prin ermetizarea apararii, travaliu intens la mijloc si incercari de sclipiri ofensive, gradul de importanta in economia jocului scazind in ordinea enumerarii anterioare. A rezultat o prima repriza fara nici un sut pe poarta si stearpa in faze importante, doar incercarile lui Zicu (’27 si ’45 – „cap” si lob „peste”) si intirzierea lui Cernoch (’30) ridicind spectatorii in picioare. In rest, disciplina tactica riguroasa si determinare aproape de limita superioara. Actul doi a adus o schimbare radicala a aspectului partidei, gafele individuale, oboseala, ambitia jucatorilor ori riscurile mai mari asumate de oaspeti deschizind mai mult culoarele. Poli a inceput mai bine si, pe contraatac, Saric (’46) dar, mai ales, Onofras (’51 – sut peste poarta de la 10 metri) au dat sperante celor aproape 10 000 de oameni. Rapidul, inviorat de schimbarile facute la pauza, a schimbat insa repede macazul si a preluat controlul. Singurul rezultat concret pentru oaspeti a fost insa oferirea de materie prima pentru entru declaratia de final a lui Popa: „Branet e intre primii doi portari din tara!” Portarul iesean a respins suturile de gol ale lui Lazar (’58), Burdujan (’75) si Zicu (’83) si a avut sansa la loviturile de cap din 6 metri ale lui Moldovan (’73) si Sapunaru (’85), ce nu au gasit poarta dar, mai ales, la sutul lui Burdujan, din prelungiri, cind rapidistul a trimis „peste” din 10 metri. In acest interval, Poli a replicat ofensiv doar prin suturile de la distanta ale lui Sfirlea (’71, ’86 si ’90^2), ce au avut grade de periculozitate crescatoare pe masura scurgerii timpului, Coman avind dificultati serioase la ultimele doua.
Per total, o remiza alba, din care Poli pare a fi recistigat un fotbalist, Ir. Ionescu, ce i-a anihilat pe Griffiths si Moldovan, dar si un statut clar, de nuca tare a campionatului. .
Grava omisiune, domnilor!
La finalul meciului, antrenorul iesean Ionut Popa a declarat: „Rapidul avea nevoie de puncte pentru a nu pierde contactul cu lupta pentru titlu, noi, pentru a scapa de grijile retrogradarii. Daca am fi dat primii gol, sigur cistigam, insa rezultatul e echitabil, dupa un meci in care prima repriza a lasat de dorit. Noi am jucat insa in conditii deosebite, cu multi absenti si 4 jucatori departe de capacitatea maxima, datorita problemelor de sanatate”. Antrenorul iesean nu a ratat prilejul sa glumeasca, pe doua teme: „Am vrut sa vind si meciul cu Rapidul, insa nu am avut la cine sa las banii! E bine ca Stefan cel Mare a iesit cel mai mare roman, insa ma mir ca eu nu am fost clasat in primii 5! Daca sondajul se face peste 20 de ani, Ceausescu iese!”
Meciul, in culori visinii
*** Antrenorul Razvan Lucescu a vorbit la conferinta de presa de doua parti distincte ale jocului. Daca prima repriza a catalogat-o ca fiind modesta, presarata cu multe greseli in ambele tabere, el s-a aratat mai multumit de partea secunda. „A fost mai dinamica si fiecare dintre formatii a cautat sa puncteze decisiv. Noi am avut ocazii mai mari dar n-am reusit sa inscriem. Rezultatul final ne aduce un punct dar jocul nu ne satisface. Nu este prima oara cind facem un meci mai slabut dupa ce am avut etapa in cupele europene.” Chestionat despre lupta la titlu, Lucescu a precizat ca n-a prea vorbit despre acest subiect in ultima vreme insa este de parere ca mai sint multe meciuri de jucat iar important este si locul doi.
Absenta din formula de start a citorva jucatori de baza, a fost explicata de Lucescu prin oboseala pe care fotbalistii au acumulat-o din cauza programului incarcat. „Cu Moldovan am convenit sa intre abia dupa pauza, el resimtindu-se fizic dupa cele 90 de minute jucate cu PSG.”, a spus tehnicianul rapidist. In aceeasi situatie s-a aflat si Costin Lazar, cel care a intrat dupa pauza si a dinamizat jocul giulestenilor la mijlocul terenului.
Capitanul Vasile Maftei s-a aratat dezamagit de rezultatul final. „Nu am fost mai putin concentrati la acest joc decit in altele insa n-am reusit sa invingem chiar daca am avut 3-4 ocazii clare de gol.”, a declarat giulesteanul care s-a plins si de starea gazonului, de denivelarile existente. La fel ca toti ceilalti coechipieri, Maftei n-a refuzat pe nimeni la autografe si s-a fotografiat cu amatorii de poze suvenir.
*** Tras pe linie moarta o buna perioada din cauza unei accidentari, fostul virf al nationalei, Ionut Mazilu, a ratat sansa de a bifa citeva minute la Iasi. Trimis la incalzire in partea secunda, atacantul n-a fost preferat de Lucescu, care a considerat ca Burdujan este mai potrivit pentru finalul partidei. „Nu-i usor sa lipsesti atit de mult de pe gazon dar sper sa revin cit de curind. Medical sint apt in totalitate dar trebuie sa recuperez la pregatirea fizica. Cit priveste echipa nationala mai vedem. Acum este important sa joc cit mai mult la echipa de club.”, a spus Mazilu.
„Iasii si Sadoveanu”
Spre deosebire de Steaua sau Poli Timisoara, rapidistii au fost foarte amabili la Iasi. Razvan Lucescu a fost primit cu aplauze, in timp ce presedintele Costel Zotta a fost huiduit copios, ca urmare a declaratiilor superioare date la adresa Iasului. Datorita acestora, Ionut Popa i-a trimis la hotel lui Zotta o carte, „Iasii si Sadoveanu”, antrenorul iesean ironizind astfel spusele giulesteanului, care afirmase ca nu a auzit de Iasi. Actionarul majoritar al Rapidului, George Copos, ce a fost insotit de mai multe persoane, a fost foarte nemultumit atit pe parcursul partidei, cit si la final. „Rezultatul a fost corect, in fata unei echipe lipsite de 5 titulari. Trebuie luate rapid masuri. Ce masuri? Intrebati-i pe cei care trebuie sa le ia. Astept decizii imediate pentru ca sint din ce in ce mai dezamagit”.
Primarul este sceptic
Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, era multumit la finele meciului. „Rezultat echitabil. Am fost egalii unei echipe europene, care are fotbalisti cu contracte de 4 ori mai mari decit cele ale noastre. M-a multumit iarasi daruirea totala a jucatorilor si sprijinul fanilor”. Nichita a comentat si situatia curtarii clubului de diferiti investitori: „Nu putem da peste noapte echipa unui om pe care nu-l cunoastem. Am muncit prea mult, sa riscam sa o dam pe mina cuiva despre care nu stim nimic. Normal mi se pare ca invesitorii sa vina intii linga noi si treptat sa preia controlul, pentru ca, daca avem grija cu aceasta formatie, in 2-3 ani putem trage la Cupa UEFA. Daca ne grabim si nu avem mare atentie, riscam sa alunecam iarasi in subsol, ori spre B”. Primarul a comentat si spusele deputatului liberal Relu Fenechiu, care a afirmat ca vrea sa ajute clubul. „I-a venit mintea la cap! Meritul e a oamenilor din Iasi care l-au convins ca fotbalul e foarte important. Sper ca mesajul lui sa nu fie doar politic ci sa aduca ceva concret” a declarat Nichita. (OM).
Belardelli, multumit
La partida a asistat si Pietro Belardelli, omul de afaceri italian care a declarat ca intentioneaza sa investeasca la Poli. „Mi-a placut mult atmosfera si jocul. S-a vazut ca Poli are un antrenor de valoare. Astept ca oficialii clubului sa-mi comunice care sint conditiile de preluare a pachetului majoritar”.
1000 de dolari de caciula
Spre deosebire de meciul cu Steaua biletele nu au fost epuizate intilnirea de ieri. Daca la partida cu campioana au fost incasari de 1 miliard din tichete, reteta meciului cu Rapid a fost de 657 de milioane de lei. Fotbalistii Politehnicii Iasi vor incasa pentru rezultatul de ieri cite 1000 $ fiecare. Rotunjirea bonusului promis de club s-a datorat aportului omului de afaceri iesean Ioan Zapodeanu, care, imediat dupa meci, a dat echipei 200 de milioane de lei pentru rezultatul obtinut.
Vezi fotografii de la meci

Comentarii