Piscina e prea mica pentru Beatrice

duminică, 09 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Piscina e prea mica pentru Beatrice

Romanca Beatrice Caslaru a intrat, fara putinta de tagada, in galeria sportivelor care au stralucit la editia din acest an a Campionatelor Europene de natatie, care s-au desfasurat la Helsinki. Dupa ce cistigase medalia de aur in proba de 200 m mixt, Caslaru a cistigat intr-o maniera de mare campioana si finala la 200 m bras, in 2 minute, 26 de secunde si 76 de sutimi. Cel mai rapid start l-a avut unguroaica Agnes Kovacs, campioana si recordmena europeana en-titre, care a condus mai bine de jumatate de cursa, dar apoi a redus ritmul, obosita, iar Beatrice a depasit-o cu un finis de senzatie. "Am avut o strategie perfecta pentru aceasta cursa. Stiam ca Agnes nu rezista pina la final si am accelerat cind am vazut ca nu mai rezista. Am cucerit trei medalii la aceste Europene si mi-ar placea sa am aceleasi rezultate si la Olimpiada. Oricum, ma simt in forma si cred ca as putea inota chiar si mai repede", a spus Caslaru, care a fost urmata in clasamentul final de Kovacs si de frantuzoiaca Karin Bremond.
In aceeasi reuniune, de simbata dupa-amiaza, Camelia Potec si-a imbogatit palmaresul cu o medalie de bronz la 200 m liber. Ea a terminat cursa in 2 minute si 32 de sutimi, fiind precedata numai de Natalia Baranovskaia (Bielorusia) si slovaca Martina Moravcova. Culmea este ca finala s-a repetat, dupa ce se descoperise, gratie inregistrarii video, ca una din inotatoare "furase" primul start si deci rezultatele cursei initiale nu puteau fi omologate!
Dupa-amiza de vineri adusese romanilor prezenti la Heksinki noi satisfactii deosebite. Diana Mocanu si-a "dublat" argintul de la 200 m spate cu unul similar la 100 m spate. Tinara inotatoare romanca de 15 ani a terminat cursa intr-un minut, o secunda si 54 de sutimi, fiind depasita cu 52 de sutimi de sportiva spaniola de origine rusa Nina Jivanevskaia. La start nu s-a aliniat marea favorita a finalei, germana Sandra Volker, care fusese descalificata cu o zi mai inainte, in cursul semifinalelor. In fine, Dragos Coman si-a reconfirmat reputatia de inotator excelent pe distante lungi, clasindu-se al treilea la 1.500 m liber (15:10.97), dupa ucraineanul Igor Cervinski si italianul Emiliano Brembilla. Important este, de asemenea, ca Dragos a stabilit la Helsinki cea mai buna performanta personala pe aceasta distanta.
Nici celelalte prezente romanesti in finale nu trebuie trecute cu vederea, chiar daca nu au fost aducatoare de medalii. Ioan Gherghel a terminat pe locul patru in finala la 100 m fluture (la 22 de sutimi de secunda de medalia de bronz), iar Razvan Florea s-a clasat al cincilea la 200 m spate. Inaintea disputarii finalelor de aseara, Romania ocupa un neasteptat de bun loc patru in ierarhia pe natiuni, cu 3 medalii de aur, 4 de argint si 3 de bronz, devansata doar de Italia, Suedia si Rusia. Important este ca in spatele nostru se aflau adevarate forte ale natatiei mondiale, precum Germania, Spania, Ungaria, Marea Britanie, Olanda sau Franta. (Ion TEODOR)

Comentarii