"Il Capitano" Paolo Maldini poate decide jocul

miercuri, 28 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 "Il Capitano" Paolo Maldini poate decide jocul

Unul dintre cei mai motivati jucatori de pe teren din aceasta seara va fi, cu siguranta, Paolo Maldini. Incarcat de glorie la echipa de club, Milan, cu care a cucerit 6 titluri ale Italiei, 3 cupe europene, si toate supercupele posibile (ale Italiei, Europei si Intercontinentala), Paolo nu are inca in vitrina cu trofee vreun titlu cu nationala, continuind astfel nefasta traditie a tatalui sau, Cesare. Acesta, desi are in palmaresul de jucator inclusiv o cupa europeana, cucerita cu Milan in 1963 nu a obtinut nici o medalie de aur imbracat in tricoul azur. Si cum virsta nu asteapta, Maldini junior implinind in aceasta saptamina 32 de ani, Euro 2 000 ar putea fi ultimul prilej de implinire internationala pentru cel care este considerat de zece ani drept cel mai bun aparator stinga din lume.
Si poate ar fi chiar un lucru meritat pentru un fotbalist despre care mai nimeni nu vorbeste de rau. De la 16 ani in serie A, cel care acum raspunde la apelativul "il capitano" este caracterizat de antrenorul sau de la Milan, Alberto Zaccheroni astfel: "Paolo este un model. Isi ia munca foarte in serios atit in timpul meciului cit si la antrenamente, fiind un lider si un exemplu pentru jucatorii tineri", cuvinte asemanatoare spunind si alte nume mari ale fotbalului.
Datorita unei pregatiri fara cusur si a unei vieti extrasportive model, vesnicul "treiar" a fost ferit si de accidentari grave in conditiile in care, la rindu-i, in ciuda unui joc hotarit, nu a excelat niciodata prin duritati. Polivalenta a fost un alt atu al sau, inteligenta in joc permitindu-i sa se plieze rapid la cerintele antrenorilor. Inchizator foarte generos la efort la inceputurile sale fotbalistice, consacrat ca fundas stinga (de regula, destul de ofensiv), Paolo nu a ezitat sa-si ajute tatal atunci cind acesta l-a folosit fundas central devenind, un timp, chiar libero clasic in locul "monstrului sacru" Baresi. Si la noua moda fotbalistica s-a adaptat foarte repede, atit la echipa de club cit si in preliminariile CE la nationala facindu-si datoria in sistemul 3-5-2, pe postul fundasului central care se ocupa de flancul sting. Obisnuit cu o mare raza de actiune, Maldini s-a multumit in actualele conditii tactice cind nu mai putea urca asa mult in ofensiva cu faptul ca avea o mai mare suprafata de acoperit in defensiva.
Desi dupa cum joaca (la actualele Europene a reusit iarasi sa fie in topuri in ciuda celor doua accidentari suferite, in meciurile contra Suediei si Romaniei) finalul carierei pare departe (multi il vad ca titular si la Mondialele din 2002), despre Paolo Maldini se spune ca-i va calca pe urmele tatalui si in privinta carierei de antrenor, el fiind vazut de multa lume ca un tip echilibrat, care stie sa disece jocul si a carui personalitate se poate impune in fata fotbalistilor. (OM)

Comentarii