„Raicea pozeaza in victima”

vineri, 28 ianuarie 2005, 00:00
5 MIN
 „Raicea pozeaza in victima”

Cind CS Politehnica reusea sa-l aduca la Iasi, cu sprijinul major al sponsorului de atunci Omega-Tehnoton, pe medaliatul cu bronz la Sydney, Iulian Raicea, toata lumea sportului iesean a reactionat mai mult decit pozitiv, in conditiile in care se prefigura o prezenta certa la JO de la Atena. Lucrurile au evoluat, Olimpiada a trecut dar abia ulterior s-au intrezarit dificultatile prin care a trecut „mariajul” intre sportiv si sponsorul iesean in toata aceasta perioada. Citeva opinii ale sportivului, dorinta acestuia de a largi aria de colaborare cu Steaua Bucuresti si solicitarea de a intrerupe activitatea pina la clarificarea situatiei au declansat o disputa care pare sa nu se mai termine atita vreme cit fiecare dintre parti isi sustine punctul de vedere. „Iulian Raicea pozeaza in victima” – spun intr-un comunicat oficialii CS Omega-Tehnoton, care s-au aratat indignati de pozitia adoptata de Raicea. „Am semnat un contract cu Raicea care se intindea pina la JO de la Atena care prevedea plata a 1000 euro lunar daca obtine un loc cota pentru participare si o medalie. El nu si-a indeplinit nici una dintre conditii. Noi am achitat 80% din contract desi puteam sa nu-l platim deloc.” – afirma Fanel Constantinescu, presedintele executiv al clubului infiintat vara trecuta, care a continuat: „Dupa Olimpiada i-am propus un contract lunar de 500 de euro, neacceptat de sportiv. I-am spus ca nu putem oferi mai mult fiind canalizati pe Centrul National de Pregatire al Juniorilor, pe investitia intr-un nou poligon de aer comprimat, pe modernizarea poligonului din Copou si pe cresterea juniorilor care sa ne reprezinte in viitor. Totusi, pentru a nu-l lasa in aer, am convenit sa semnam un contract pina la finele lui 2004, pina vom conveni la o solutie de colaborare. I-am promis 20 de milioane salariu si i-am achitat doua din cele patru salarii cuvenite.”
„A decis sa iasa la pensie”
Continuind sa detalieze conditiile colaborarii dintre Raicea si Omega-Tehnoton, Constantinescu a precizat ca sportivul n-a tinut cont de cei 10.000 de dolari achitati pentru transferul lui la Iasi si a inceput negocieri secrete cu Steaua Bucuresti pentru a initia o dubla legitimare. „Am acceptat si dubla legitimare cu speranta ca Raicea va fi multumit si se va apuca de treaba. N-a fost insa asa. FR Tir a primit zilele trecute de la Agentia Nationala pentru Sport o adresa prin care i se cerea sa certifice medaliile obtinute de sportiv pentru a se stabili cuantumul rentei viagere. Cu alte cuvinte Iulian Raicea a luat decizia de a iesi la pensie. Toate aceste motive ne-au determinat sa nu mai fim atit de promti in onorarea contractului cu el. Pe Raicea nu-l intereseaza sportul de performanta, asa cum ii place sa declare ci banii. Asta e trista realitatea, confirmata de faptul ca, din vara, sportivul n-a mai participat la antrenamente.” – a mai adaugat presedintele CS Omega-Tehnoton, care precizeaza ca absenta lui Raicea de la Campionatele Internationale ale Germaniei care se desfasoara in aceste zile se datoreaza absentei punctajului necesar prezentei la M?nchen. In fine autosuspendarea lui Raicea este privita de Constantinescu ca o portita pentru ca noul sau club sa nu mai fie obligat sa plateasca cei 10.000 de dolari pentru transfer. „E o portita legislativa iar el intinde coarda si profita. Sta un an acasa, nu merge la competitii si apoi face cerere de revenire in activitate fiind, de aceasta data, liber de contract.” – mai spune Fanel Constantinescu, tot acest duel al declaratiilor determinindul pe patronul Grupului Omega-Tehnoton, Maricel Popa sa declare ca este dezamagit de declaratiile si jocurile meschine ale lui Raicea si ca a luat decizia de a renunta definitiv la colaborarea cu el. „Cu banii pe care i-am fi dat lui Raicea, bolnav de vedetism in ultima perioada, o sa crestem o noua generatie de tiristi ai Iasului. Vor fi 15-20 de copii care vor ajunge sa ne reprezinte mult mai bine decit a facut-o Raicea din momentul in care a semnat contractul cu noi.” – a declarat Popa.
Raicea nu reproseaza nimic clubului Omega Tehnoton
Prezent ieri la Iasi la festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ieseni in 2004, Raicea a recunoscut complexitatea problemelor care inconjoara cazul insa n-a evitat sa precizeze ca in multe situatii adevarul este altul decit cel prezentat de Fanel Constantinescu. „Cu banii au fost neintelegeri permanente. Consider echitabil pina la urma raportul dintre modul de plata si rezultatele obtinute. Am fost la Atena fiind invitat pentru rezultatele inregistrate, am ajuns in finala, am luat locul cinci si la conferinta de presa de dupa JO imi amintesc ca domnul Popa a fost foarte multumit de rezultat. Solicitarea unei colaborari cu Steaua a venit in urma faptului ca din X motive eu nu pot sa obtin performante de nivel maxim doar cu ceea ce mi-a propus Omega-Tehnoton. Iar aceste negocieri n-au fost nici un secret, o stie si domnul Popa. Iar in ceea ce priveste cei 10.000 de dolari achitati la Arad pentru transferul meu, ei sint pina la urma rodul incompetentei domnului Constantinescu. Mi-am riscat cariera incercind sa-i ajut sa nu plateasca acei bani. Faptul ca s-a facut o investitie haotica nu-i vina mea. Ar trebui apoi sa se stie ca in octombrie am tras la finala Cupei Mondiale din Thailanda, un concurs elitist unde am obtinut tot locul cinci iar absenta din Germania se datoreaza absentei punctajului necesar dar in conditiile in care, in decembrie, m-am prezentat la Tunari la o competitie dar n-am fost inscris in concurs de nici un club. In fine, retragerea temporara este o actiune acceptata de minister si am initiat-o pentru a-mi asigura un minim necesar pina la clarificarea situatiei contractuale. In conditiile de echilibru care le-a prezentat mai sus, ma consider multumit de colaborarea avuta si le multumesc celor de la Omega-Tehnoton pentru ca au investit in mine. Nu le reprosez nimic si consider ca m-am achitat, prin rezultate, in masura in care ei si-au onorat obligatiile. De aceea sint dispus ca in viitor sa le reprezint chiar gratis imaginea.” – a precizat Iulian Raicea, care spera sa gaseasca in Iasi un alt colaborator dispus sa sponsorizeze obtinerea unei medalii olimpice. (Lucian MINUT)

Comentarii