Trei pentru istorie

joi, 21 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Trei pentru istorie

Toate cele trei medalii puse in joc in finala feminina individuala au luat drumul Romaniei
Gimnastele romane Andreea Raducan, Simona Aminar si Maria Olaru au ocupat ieri primele trei locuri in finala concursului individual compus din cadrul Jocurilor Olimpice. Andreea Raducan a obtinut medalia de aur si titlul de campioana olimpica absoluta, cu un total de 38,893 puncte, Simona Aminar (38,642 p) – medalia de argint, in timp ce Maria Olaru (38,581 p) a cistigat medalia de bronz. Extraordinara performanta a gimnasticii feminine romanesti care a acontat, pentru a doua oara in istoria acestui sport (dupa Uniunea Sovietica in 1960), toate locurile pe podium in concursul individual compus.
Dupa evolutii excelente la sarituri (unde a fost notata cu 9.707) si birna (9.787) si un exercitiu sclipitor la sol (9,825!), Andreea Raducan a cucerit o medalie de aur absolut meritata, devenind prima romanca cistigatoare a unui titlu olimpic la individual dupa Nadia Comaneci in 1976. Podiumul a fost completat de mai experimentatele Aminar si Olaru, spre stupoarea celorlalte tari, ale caror reprezentante au gresit in momentele importante ale intrecerii. Marea favorita a competitiei, rusoaica Svetlana Horkina, a cazut din nou la paralele, la fel ca in concursul pe echipe, a ratat complet si evolutia la sarituri, iar ucraineanca Viktoria Karpenko, lidera dupa primele trei rotatii, a cazut la sol, facilitind astfel trimful elevelor lui Octavian Belu.
Interesant este ca romancele au avut parte la primele lor evolutii de aparatele pe care le stapinesc mai putin, respectiv paralele si birna, asa explicindu-se si faptul ca, de exemplu, dupa doa roatii, ele ocupau doar locurile 4, 5 si respectiv 9 in clasamentul intermediar. Dupa a treia rotatie, prima era Karpenko, a doua Raducan, iar intre Andreea si compatrioatele sale se intercalase in mod neasteptat australianca Lizzy Skinner, "umflata" foarte mult de notele arbitrelor. La ultima rotatie, insa, Skinner a deziluzionat la sarituri, iar Karpenko, ce era extrem de aproape de medalii, a ratat incredibil la sol, fiind aproape de o accidentare! In aceste conditii, ultimul si cel mai asteptat moment al concursului, a fost evolutia Andreei Raducan la sol. Evoluind pe o melodie din "Riverdance", tinara birladeanca nu a lasat loc suprizelor, evoluind fara greseala si cistigind medalia de aur in stilul unei mari campioane.
Culmea este ca, dupa doua rotatii, brigada de arbitri de la sarituri a constatat ca aparatul de la sarituri a fost fixat cu 5 centimetri mai jos decit inaltimea regulamentara! Astfel, arbitrii au hotarit ca sportivele care doresc si care au evoluat in primele doua rotatii la sarituri, pot sa repete exercitiile, cu riscul de a puncta in clasamentul final cu nota de la exercitiul repetat, chiar daca aceasta va fi mai mica. Desi cinci gimnaste au repetat exercitiile la sarituri, acestea nu au mai putut schimba clasamentul final.
Andreea Madalina Raducan, in virsta de 17 ani, este campioana mondiala cu echipa Romaniei, titlu obtinut in 1999 la Tianjin si campioana olimpica pe echipe la JO de la Sydney. Tot la Tianjin, Raducan a devenit campioana mondiala la birna si vicecampioana mondiala in proba de sol, ea cucerind acelasi titlu si la Campionatele Europene de la Paris, in 2000. Simona Aminar, in virsta de 21 de ani, are un palmares impresionant: de patru ori campioana mondiala cu echipa, in 1995 – la Sabae, in 1997 – la Lausanne, in 1998 – la Sankt Petersburg si in 1999 – la Tianjin. Ea este dubla campioana mondiala in proba de sarituri, in 1995 si in 1997 si campioana europeana in aceeasi proba, in anul 2000, la Paris. In 1996, la JO de la Atlanta, a cucerit doua medalii de bronz, cu echipa si la individual compus, in timp ce la Sydney a intrat si in posesia medaliei de aur in concursul pe echipe. Maria Olaru, in virsta de 18 ani, este campioana mondiala absoluta, titlu cucerit in 1999, la Tianjin, unde a fost medaliata cu aur si in concursul pe echipe. Ea detine si titlul de campioana europeana cu echipa Romaniei, aceste medalii fiind cucerite la Sankt Petersburg, in 1998. Tot cu echipa, a cistigat titlul olimpic la JO de la Sydney. (Ion TEODOR)

Comentarii