Uluitor!!! Elenii in finala

joi, 01 iulie 2004, 23:00
3 MIN
 Uluitor!!! Elenii in finala

Grecia: Nikopolidis – Seitaridis, Dellas, Kapsis, Fyssas – Zagorakis, Basinas (’73 – Giannakopoulos), Katsouranis, Karagounis – Charisteas, Vryzas (‘9 – Tsartas). Antrenor: Otto Rehhagel.
Cehia: Cech – Grygera, Bolf, Ujfalusi, Jankulovski – Poborsky, Galasek, Rosicky, Nedved (’29 – Smicer) – Baros, Koller. Antrenor: Karel Br?ckner.
Cartonase galbene: Seitaridis, Charisteas, Karagounis – Galasek, Smicer, Baros.
Arbitru: Pierluigi Collina (Italia).
1-0, min. 105^1: „cap” din careul mic a lui Dellas, dupa un corner de pe dreapta.
Daca vroiai la inceputul lunii trecute sa fii etichetat drept un pacient scapat de la Socola, solutia era simpla: infiltrarea intr-un cerc de microbisti si pronosticarea unei semifinale Grecia – Cehia. Noua ordine mondiala a fotbalului (mai are sens sa amintim de „Champions League”?) a lovit insa si Euro 2004 si ceea ce „alaltaieri” putea fi considerata o minune ce se putea derula doar la Fatima (acolo unde lusitanii sustin ca s-a aratat Fecioara Maria), ieri a fost posibil (si real!) la Porto.
Dupa cum incepuse meciul, se parea ca Rehhagel terminase inspiratia care ii facuse pe culegatorii „Legendelor Olimpului” sa se gindeasca sa-i ceara neamtului dreptul de a largi volumul cu o sectiune fotbalistica, Rosicky (bara!) si Jankulovski repunind pe tapet vulnerabilitatea grizonatului Nikopolidis, rezerva la echipa de club. Elenii au „asezat” insa apoi jocul, imbracind din mers rolul trasat, partitura fiind clara: Seitaridis mergea dupa Baros si la toaleta, Kapsis se simtea bine doar cind auzea de aproape respiratia lui Koller, iar Nedved incepea sa creada ca umbra sa (care purta, intr-adevar, banderola de capitan!) era albastra si semana perfect cu Zagorakis. In rest, grecii rulau pe coordonatele obisnuite (cu marcaj strict in treimea proprie si refulari turbulente pe contraatac), ceea ce i-au facut pe cehi sa fie atenti in defensiva si sa incerce sa speculeze (doar) gaura de pe flancul drept, lasat liber de Seitaridis, acolo unde Jankulovski aparea des la finalizare. Pina la urma, tabela de pe „Dragao” s-a odihnit in primul act, insa grecii au intrat la pauza cu un avantaj: scapasera de Nedved, accidentat!
Fara „plaminul” juventin, cehii au avut initiativa, insa au fost la fel de banali in actul doi ca un poet fara muza, pe teren vazindu-se doar transpiratie, nu si inspiratie; firesc, prima ocazie clara de gol a aparut abia cu 9 minute inainte de finis, cind Koller nu a concretizat momentul de sclipire a lui Rosicky.
In prelungiri, scenariul se schimba total, cehii predind mansa jocului, preluata rapid de alde Giannakopoulos ori Dellas, ce au fost la un pas de a arunca in aer patimasa Elada. Ultimul, recidiveaza insa si, in prelungirile primei reprize de prelungiri, inscrie un gol ce va dainui in memoria bautorilor de ouzo poate la fel de mult ca aforismele lui Socrate sau teorema lui Pitagora. (Ovidiu MINEA)
10 minute pe pamint pentru Collina
Prestatiile si „look”-ul de extraterestru au creat in jurul lui Collina aura unui robot cu conexiuni astrale, dotat cu un procesor care ii sufla verdictele oricarei faze in timp record. Cel ce parea detinatorul adevarului absolut a revenit ieri, pentru citeva minute, printre paminteni. La inceputul reprizei secunde i-a iertat de „galbene” pe Zagorakis si Basinas si, mult mai grav, nu a acordat penalty atunci cind Dellas a vrut sa vada care este limita de rupere a tricoului lui Koller. Apoi, italianul s-a intors in sferele lui, insa pe la Praga sigur apar intrebari pe care le-am auzit, la adresa altor „paminteni” cu fluier, pe la Bucuresti, Londra, etc. (OM)

Comentarii