Viorel Hizo este hotarit sa ramina la Piatra Neamt

sâmbătă, 16 ianuarie 1999, 00:00
6 MIN
 Viorel Hizo este hotarit sa ramina la Piatra Neamt

Antrenorul Viorel Hizo este un nume de rezonanta in lumea fotbalului romanesc. Desi are o personalitate puternica si impune oriunde s-ar afla o disciplina de fier, Hizo este un antrenor care ramine in memoria jucatorilor sai. Acesta isi caracterizeaza modul sau de a se purta cu jucatorii astfel: "Fotbalistii sint persoane foarte smechere, ca niste elevi de scoala, care abia asteapta sa-i prinda slabiciunea profesorului pentru a copia la teza. Cu ei trebuie sa fii sever, pentru ca altfel nu te respecta si atunci nu faci treaba".
Facind exceptie de orele in care isi antreneaza elevii, Hizo este un om deosebit de sensibil, caruia ii place muzica de discoteca si Maria Dragomiroiu. O alta mare pasiune a antrenorului mai sint si calatoriile, "nea Vio", cum ii spun prietenii, avind sansa sa vada orase din Europa, Asia, Africa si America.
In palmaresul sau ca antrenor si-a trecut cluburi importante din Romania cum ar fi Rapid, Dinamo sau FC National. Hizo nu s-a ferit, insa, sa antreneze si echipe mai slab cotate cum au fost FC Brasov, FCM Bacau sau Ceahlaul Piatra Neamt. Nascut fiind in Sibiu, Hizo a mostenit acea trasatura a ardelenilor care sint hotariti si incapatinati in toate deciziilor lor.
Pentru Hizo, capitolul FC Brasov ramine o amintire trista
La Brasov, Hizo a venit in iarna anului 1996 pentru a salva FC Brasov de la retrogradare. Nu a fost o misiune usoara, insa antrenorul nu a stat mult pe ginduri pina sa accepte oferta stegarilor. "Mie nu imi e frica de munca, chiar daca uneori trebuie sa depun efort dublu. Am aceptat atunci oferta lui Pascu, stiind insa ca sub Timpa situatia era dificila si fortele erau impartite. Cind m-am hotarit sa semnez contractul cu FC Brasov stiam ca aveam de luptat cu jucatorii dar si cu anumite persoane influente din Brasov, care doreau sa-si faca jocurile personale. Am incercat sa-mi vad de treaba mea si sa nu ma implic in lucruri care nu ma privesc, dar pina la urma n-am mai rezistat. I-am dat un ultimatum conducerii dar si asa rezultatul a fost nul".
Hizo a reusit sa salveze in campionatul 95-96 FC Brasov de retrogradare, apoi in 1997 a plecat in niste conditii mai mult decit ciudate de la Brasov. "Nu am fugit, asa cum unii au crezut. Dupa plecarea mea precipitata m-am intors inapoi, fiind chemat de presedintele Consilului Judetean, Adrian Taropa, si am avut o lunga discutie chiar la Prefectura. I-am explicat care sint pretentiile mele pentru a ramine la Brasov. Acestea au fost acceptate, numai ca era dorit presedinte Paul Enache. Am refuzat deoarece noi doi nu ne-am fi inteles niciodata", s-a explicat Viorel Hizo. Fostul antrenor al stegarilor regreta doar faptul ca la Brasov au fost si oameni de fotbal, care au sprijinit foarte mult FC Brasov. Acesta i-a apreciat mult pe directorii de la Roman SA, care dupa parerea sa ramin niste microbisti si iubitori de fotbal.
"Cind au aparut bani la Dinamo, hopa si Dinu"
Dupa ce a plecat de la Brasov, Viorel Hizo a ajuns la Sibiu, unde si-a petrecut primul sau concediu de sase luni dupa 13 ani de munca intensa fara vacante.
Dupa aceasta a urmat propunerea venita din partea clubului Dinamo. "Am acceptat sa merg la Dinamo, desi stiam ca nu va fi usor. Stiam ca va fi o munca grea si voi avea de luptat si cu Cornel Dinu. Dar, am trecut peste aceste aspecte si mi-am vazut de problemele mele. Am reusit sa fac progrese cu echipa, deci cind am preluat-o aceasta avea o situatie critica in clasament. Am reusit sa-i urc cota lui Tararache si apoi clubul l-a vindut la un pret fabulos in Elvetia. Cind au aparut bani la Dinamo, hopa si Dinu. Restul este foarte usor de prevazut. A facut totul pentru ca eu sa plec de la Dinamo si toate acestea nu prin metode prea ortodoxe". Dupa ce a iesit pe usa din dos de la clubul din soseaua Stefan cel Mare, Hizo s-a retras din nou acasa la Sibiu.
"Halagian m-a rugat sa il ajut sa-i tina in friu pe moldoveni"
Dupa o perioada nu prea lunga de concediu, Viorel Hizo a primit vizita antrenorului Florin Halagian care l-a rugat pe Hizo sa vina la Bacau pentru a-i da o mina de ajutor. Fiind cunoscuta disciplina de fier a lui Viorel Hizo, venirea sa la Bacau a insemnat mult. "Halagian m-a rugat sa il ajut sa-i tina in friu pe moldoveni, care aveau un comportament mai libertin. M-am dus, dar nu i-am promis niciodata lui Halagian ca voi ramine acolo. Ce a urmat a fost simplu. Presedintele Ceahlaului, Gheorghe Stefan, m-a sunat si mi-a spus ca vrea sa antrenez echipa de sub Pietricica. L-am refuzat, sperind ca va intelege, dar n-a fost asa. M-a sunat acasa, m-a sunat pe mobil, punind mereu aceeasi placa: „Viorele, te vrem la Ceahlaul". Pina la urma am acceptat, dar foarte greu. M-am izbit apoi de conducerea celor de la FCM Bacau, care nu doreau sa-mi dea drumul. Dar, printr-o metoda inedita, presedintele Gheorghe Stefan mi-a obtinut cartea de munca de la Dinamo si, vrind nevrind, am ajuns aici" – spune Hizo.
"Cea mai adevarata familie am avut-o atunci cind am antrenat Rapidul"
Venirea la Clubul din Piatra Neamt a insemnat instaurarea disciplinei la Ceahlaul. Hizo a incercat sa-si cunoasca elevii, sa le vada problemele si astfel sa ii inteleaga. "Echipa trebuie sa insemne in primul rind o familie. Daca nu exista unitate, acest lucru se vede urgent in stilul de joc al echipei. Cea mai adevarata familie am avut-o atunci cind am antrenat Rapidul. Atunci aveam la clubul feroviar o adevarata «casa de corectie». Am adunat cei mai indisciplinati jucatori – Lupu, Motroc, Vladoiu – pe care i-am facut sa fie o echipa. Le cunosteam problemele si ei ma sunau si noaptea atunci cind erau in incurcatura. Fotbalistii au nevoie de antrenor si in acelasi timp de si de un tata care sa le fie aproape in momentele dificile. Asa am procedat si la Ceahlaul; important este ca fotbalistii sa stie ca fiecare are meritul sau si prin orice metode sa invete sa dea totul atunci cind sint pe teren", ne marturiseste Hizo.
"Intotdeauna am simtit cind un jucator are talent; mi-am dat seama imediat si l-am promovat. Asa au fost cazurile lui Bogdan Stelea sau Jean Vladoiu, fotbalisti carora le-am dat primul impuls, i-am incurajat si mai apoi i-am lansat pe scena fotbalistica internationala", spune Hizo. Desi ne-a marturisit ca are o propunere de la o echipa din capitala, el va ramine la Ceahlaul pentru a demonstra lumii ca ii place sa se tina de treaba atunci cind incepe sa faca ceva.
"Nu stiu cit de mult mi-am iubit copiii, dar pe nepotul meu il ador"
Familia ramine pentru Hizo locul unde se simte cel mai bine. In urma cu citiva ani, fata sa, Daniela, s-a casatorit si a adus pe lume un baietel superb, pe care il cheama Adrian. Bineinteles ca micutul este febletea bunicului, care il adora si ii satisface toate capriciile. Despre acest capitol, Hizo ne-a marturisit: "Nu stiu cit de mult mi-am iubit copiii, dar pe Adrian il ador. Este atit de dulce, de inteligent, incit nici nu va puteti inchipui. Atunci cind ma duc acasa ma recunoaste si nu mai pleaca din bratele mele". Pentru noul an Hizo isi doreste sanatate, lucru foarte important penru a reusi sa-si realizeze ambitiile. "Daca ar fi sa ma retrag spre casa, mi-ar placea sa-mi inchei cariera la divizionara C Soimii Sibiu. Ma simt legat de aceasta echipa pentru ca acolo am evoluat in urma cu multi ani pe postul de portar", a incheiat Viorel Hizo. (Stefania BANARU)

Comentarii