Vis darimat

duminică, 23 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Vis darimat

Visul echipei de tenis a Romaniei de a se mentine in Grupa Mondiala a Cupei Davis s-a spulberat in week-end, cind jucatorii pregatiti de Florin Segarceanu au cedat cu 2-3 intilnirea disputata in deplasare, la Prostejov, cu Cehia. In fapt, e foarte posibil ca istoricul acestei intilniri, in care cehii au fost avantajati nu doar de terenul propriu, ci si de clasarea superioara a propriilor jucatori in ierarhia ATP, daca Andrei Pavel n-ar fi avut ghinionul de a se accidenta la copasa dreapta in timpul meciului sau cu Jiri Novak, numarul 36 mondial. Pavel a facut eforturi supraomenesti pentru a nu abandona si a duce meciul pina la capat, insa a fost invins cu 6-3, 7-5, 6-3 si nu a mai putut juca nici simbata, nici duminica. Asa se face ca, in ciuda evolutiei senzationale a lui Adrian Voinea (numarul 99 ATP) in primul meci de simplu, in care jucatorul nostru l-a invins cu 2-6, 6-3, 5-7, 6-4, 7-5 pe Bohdan Ulihrach, numarul 29 in ierarhia mondiala, scorul dupa prima zi de intreceri era egal, 1-1. Simbata, in meciul de dublu, perechea formata din Gabriel Trifu si Victor Hanescu (acesta din urma fiind debutant intr-un meci de Cupa Davis!) a fost invinsa, absolut normal, cu 7-6, 7-6, 6-4, de cuplul experimentatii Jiri Novak si David Rikl.
Ieri, Bohdan Ulihrach si-a luat revansa dupa infringerea suferita in prima zi, intrecindu-l pe mai putin experimentatul Gabriel Trifu cu 7-5, 6-4, 6-4, in ciuda faptului ca jucatorul nostru a facut un joc destul de bun. Chiar daca Adrian Voinea l-a invins in ultimul meci cu 6-1, 6-4 pe Michal Tabara, scorul final a fost 3-2 in favoarea cehilor. In urma acestei infringeri, Romania a retrogradat din Grupa Mondiala a Cupei Davis si va trebui sa joace la anul in Grupa I valorica a Zonei Euro/Africane pentru revenirea in esalonul de elita al tenisului mondial, in timp ce echipa Cehiei ramas in continuare singura prezenta an de an in Grupa Mondiala a Cupei Davis, incepind cu 1981, de cind a fost adoptat formatul cu 16 echipe.
Parca pentru ca ghinionul romanilor sa fie maxim, unul din antrenorii echipei noastre, Adrian Marcu, a constatat ca automobilul sau, un Audi6, a fost furat, ieri dimineata, din fata hotelului in care fusesera cazati ai nostri! Marcu, care are o academie de tenis in apropierea Berlinului, a depus plingere la politia din Prostejov, imediat dupa ce a constatat ca i-a fost furata masina. El achizitionase automobilul, in valoare de 47.000 de marci germane, in urma cu doi ani, iar masina era asigurata in Germania.
Finala Cupei Davis se va disputa in acest an intre echipele Australiei si Frantei, care au invins semifinale reprezentativele Suediei, respectiv Olandei. Australia a invins, la Sydney, Suedia, cu 4-1 si s-a calificat, pentru a treia oara consecutiv, in finala competitiei. Nordicii au inceput exscelent, obtinind victoria in primul meci de simplu, in care Thomas Johansson a dispus de Patrick Rafter cu 3-6, 6-7, 6-3, 6-2, 6-3. Apoi, insa, Lleyton Hewitt a obtinut doua succese la simplu (in fata lui Jonas Bjorkman si Johansson), iar Wayne Arthurs si Todd Woodbridge au adus gazdelor punctul decisiv la dublu, intrecind perechea Jonas Bjorkman – Magnus Larsson cu 6-7, 7-6, 7-6, 7-6, dupa un joc foarte dramatic. Franta a cistigat, la Rotterdam, in fata reprezentativei Olandei, cu 3-0 si va juca pentru a doua oara, in ultimii trei ani, finala Cupei Davis. (Ion TEODOR)

Comentarii