Visle motorizate

duminică, 24 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Visle motorizate

In finalele olimpice de canotaj, romancele au cucerit trei medalii de aur, performanta neegalata de alta tara
Canotajul romanesc si-a reconfirmat clasa mondiala si la Sydney, obtinind nu mai putin de trei titluri olimpice si aducindu-si o contributie extrem de importanta la bilantul delegatiei noastre. Si de aceasta data, fetele lui Cioca au fost la inaltime, obtnind victorii de mare rasunet in probele de 2 rame fara cirmaci, 2 visle categoria usoara si mai ales la 8+1, proba regina a canotajului. Daca victoriile de la 8+1 si 2 visle erau de asteptat, fiind stiut ca am dominat aceste probe pe plan international in ultima vreme, in schimb succesul de la 2 rame a fost unul surprinzator si cu atit mai frumos.
Simbata dimineata, Georgeta Damian si Doina Ignat au adus prima medalie pentru canotajul romanesc la Sydney, cistigind intr-o maniera categorica finala probei de 2 rame fara cirmaci, desfasurata pe baza de la Penrith Lake. Romancele au trecut linia de sosire cu un avans de peste 1,5 secunde, spre marele necaz al spectatorilor, nevoiti sa accepte clasarea pe locul secund a echipajului Australiei.
Duminica a fost o zi si mai frumoasa pentru noi, pentru ca am obtinut inca doua medalii de aur, ceea ce a facut ca Romania sa fie singura tara care a obtinut trei titluri olimpice in concursul de canotaj! "Deschiderea" au facut-o experimentatele Constanta Burcica si Angela Alupei, invingatoare la 2 visle categoria usoara intr-o companie exceptionala. Facind eforturi incredibile, de care nu puteam crede ca sint in stare niste urmase ale Evei, Burcica si Alupei au reusit sa le "ia fata" nemtoaicelor, trecind linia de sosire cu un virf de barca inaintea acestora…
"Dopate" psihic de acest succes, componentele echipajului feminin de 8+1 au intrat in barca hotarite sa o umple cu medalii de aur si sa incheie concursul cu o noua victorie. Spuneam ca victoria sportivelor lui Cioca in aceasta proba era pe deplin asteptata, tinind cont ca ele cucerisera in 1996 titlul olimpic la Atlanta si nu mai fusesera invinse in nici un concurs din 1997, cu toate ca in componenta echipajului au mai survenit de-a lungul timpului modificari. Pronosticurile nu au fost date peste cap in finala, romancele facind o cursa prefecta de la start la sosire si poate ca diferenta de trei secunde cu care au cistigat in fata olandezelor ar fi fost si mai mare daca Georgeta Damian, Viorica Susanu, Ioana Olteanu, Veronica Cochela, Maria Dumitrache, Elisabeta Lipa, Liliana Gafencu, Doina Ignat si cirmaciul Elena Georgescu n-ar fi slabit ritmul pe ultimii metri. Medalia de bronz a revenit canadiencelor. Trebuie subliniata in mod special performanta Elisabetei Lipa, care a confirmat ca este intr-adevar cea mai buna canotoare a lumii din toate timpurile, cistigind a patra medalie olimpica de aur din cariera sa, prima fiind obtinuta in 1984, la Los Angeles!
Din pacate, Elisabeta Lipa si Veronica Cochelea, considerate mari favorita la dublu visle, au dezamagit, sosind abia pe locul 5 in finala, iar echipajul nostru masculin de 8+1, alta data favorit la medalii, a ocupat doar locul al saselea in finala olimpica de la Sydney.
Canotorul britanic Steven Redgrave, in virsa de 38 de ani, a scris istorie la Sydney, devenind campion olimpic la a cincea Olimpiada consecutiv, performanta nemaiatinsa pina astazi. El a concurat in regata de la "Penrith Lake" in proba de 4 rame fara cirmaci, cistigind aurul impreuna cu coechiperii sai, dupa un duel dramatic cu echipajul Italiei. (Ion TEODOR)

Comentarii