Zero iluzii

duminică, 25 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Zero iluzii

A inscris: Inzaghi (’28, ’32).
Romania: Stelea – Radoi (’70 Serban), Filipescu, Prodan – Contra, Gilca (’58 C. Munteanu), D. Munteanu – Niculae, Ad. Ilie, Moldovan (’77 Ganea).
Italia: Buffon – Cannavaro, Nesta, Maldini – Zambrotta, Tommasi, Albertini, Fiore (’59 Tacchinardi), Pancaro – Inzaghi (’87 Montella), Del Piero.
Arbitri: Herbert Fandel – Harry Ehing, Jan Hendrik Salver (Germania).
0-1, min. 28: un contraatac in trei al italienilor il aduce pe Inzaghi, care din apropierea careului mare, suteaza spre poarta, mingea deviata de Dorinel Munteanu schimbindu-si directia si pacalindu-l pe Stelea.
0-2, min. 32: combinatie Inzaghi – Del Piero, ultimul suteaza din careu, dar Stelea respinge mingea la Inzaghi, care deviaza in poarta.
De 30 de ani echipa Romaniei joaca rolul biblic al lui David in confruntarile cu cei mari, incercind sa-i pacaleasca prin istetime si inventivitate. Mentinerea balonului prin pase repetate, distrugerea actiunilor adversarului si contraatacurile speculative au fost armele romanilor inca de pe vremea cind Angelo Niculescu conducea nationala lui Dumitrache si Lucescu pe platourile mexicane. Dupa doua infringeri usturatoare suferite in cursul anului trecut in fata Italiei, Bölöni a hotarit ca e timpul sa ne luptam cu Goliath la trinta dreapta. Ceea ce i-a fost fatal nu numai lui, ci si nationalei, mai ales, daca tinem cont ca terenul greu pe care s-a jucat meciul nu putea favoriza echipa condamnata la constructie.
De fapt, tinind cont de momentul istoric, evolutia tricolorilor nostri, in rindul carora au fost numerosi jucatori lipsiti de experienta, n-a fost rea. Lovitura libera executata cu efect de Gilca (min. 3) isi greseste de putin tinta, iar sutul la coltul scurt al lui Viorel Moldovan nu nimereste poarta lui Buffon. Replica vine din partea lui Albertini, al carui sut de la 18 m este deviat salutar de catre Stelea. Scapam ieftin in minutul 24, cind Prodan l-a faultat in interiorul careului pe Zambrotta, arbitrul nefiind pe faza. Neamtul a fost, insa, atent un minut mai tirziu, cind, la un corner executat de Del Piero, Pancaro a introdus balonul in poarta lui Stelea, sprijinindu-se cu coatele de Filipescu. Dumnezeu ne mai ajuta in minutul 27, cind Inzaghi, scapat de marcajul neglijent al lui Prodan a sutat iar Stelea a respins miraculos, dar in minutul urmator, norocul lui "Pippo" se revarsa, prin devierea nefericita a lui Dorinel. Socul a fost imens, dar recuperabil, numai ca a fost rindul lui Stelea sa-l serveasca pe baftosul Inzaghi, obligat de taria sutului lui Del Piero. La 0-2, era aproape imposibil sa intorci Italia, chiar daca i-ai fi intinerit pe Hagi, Ilie Dumitrescu si Raducioiu. In ultimele minute, italienii ne mai baga odata in boale: Fiore il deschide pe Pancaro pe partea dreapta, lazialul centreaza in fata portii, Stelea era batut, dar, nici Del Piero, nici Fiore nu reusesc intilnirea cu balonul. Interceptia ratata a lui Adrian Ilie la centrarea excelenta a lui Moldovan si bomba cu efect a lui Dorinel Munteanu de la 30 m de putin pe linga poarta, au fost ultimele sanse de gol ale primei reprize.
Partea secunda a intilnirii a fost mai lipsita de faze de poarta. Romanii au incercat sa reduca rezultatul, dar barajul italian din fata portii lui Buffon a fost de netrecut. Mai mult, italienii au controlat, jocul la mijlocul terenului, profitind si de schimbarile neinspirate ale lui Bölöni, mentinerea lui Adrian Ilie tot timpul meciului fiind cea mai grava eroare. Retinem doar o actiune individuala a lui Del Piero pe partea stinga, acesta driblindu-l pe Stelea, situatia fiind salvata de Prodan, aparut ca din pamint. De partea cealalta, Dennis Serban, la prima sa actiune, n-a reusit sa fructifice centrarea ideala a lui Marius Niculaie, sutind in plasa laterala. Asadar, o noua lectie amara primita de la Italia, "squadra" parind a fi scapata in postura de cistigatoare a grupei. Batalia pentru locul II, care asigura sansa unui baraj, se arata grea, mai ales daca ne amintim ca Ungaria a smuls un egal "azzurilor". Si mai e si Georgia, pe care trebuie neaparat s-o invingem miercuri! (Nic. G)

Comentarii